Beste Reisperiode voor Bhutan

Kies de beste reistijd voor Bhutan

Vaak krijgen we de vraag naar de beste reisperiode voor Bhutan. Hoewel Bhutan een Himalaya-bestemming is, kent het land over het algemeen een zeer mild klimaat met aangename zomers en frisse winters. Je kan dan ook het hele jaar door naar Bhutan reizen.

Het klimaat wordt vooral bepaald door de regentijd die duurt van juni tot ongeveer half september. Op sommige plaatsen valt er dan behoorlijk veel neerslag. In het subtropische zuiden is het tijdens de regentijd broeierig warm, in het noorden is de temperatuur dan best aangenaam.

Beleef Bhutan op het juiste moment

Elk seizoen heeft zijn charme

Trektocht in Bhutan in de beste reisperiode

September tot december

De herfst en vroege winter van september tot december is zowat de meest populaire periode om naar Bhutan te reizen. Veel reizigers beschouwen dit als de beste reisperiode voor Bhutan en het is dan (naar Bhutanese normen)ook vrij druk op sommige plekken. De temperaturen behalen nog een aangename 20 tot 25°C en de luchten zijn over het algemeen helder.

Dit is ook de periode van een aantal bekende boeddhistische festivals. Wie in het najaar wenst te reizen, doet er dan ook best aan om zo vroeg mogelijk te reserveren. Voor bepaalde locaties komen de eerste reservaties zelfs een jaar vooraf op gang.

Bumthang Vallei in Bhutan tijdens rondreis Oost Bhutan

Eind december - februari

De wintertijd in Bhutan kan betoverend mooi zijn: op de hoge bergtoppen ligt vaak sneeuw wat zorgt voor prachtige uitzichten. Van december tot februari zijn sommige hoge passen in het oosten vaak gesloten, maar in het westen valt goed rond te reizen.

’s Nachts dalen de temperaturen echter flink, soms zelfs tot onder nul. Neerslag valt er echter nauwelijks. Eens de ochtendnevels verdwenen zijn, zijn de luchten zijn over het algemeen  helder. Wanneer de zon er doorkomt, is het zelfs aangenaam warm. Voor fotografen die houden van staalblauwe hemels is deze periode uiterst geschikt.

De maanden januari en februari zijn ook uitermate geschikt om de zwartnekkraanvogels te observeren in de vallei van Phobjika.

 

Tigers Nest Bhutan Reizen

Half Februari - Maart - April - Mei

De lenteperiode loopt van maart tot mei, waarbij maart en april de beste kansen bieden op heldere luchten. De temperaturen zijn vrij aangenaam en lopen al op tot 25°C, zeker in de lager gelegen gebieden. Na de winter ontluikt de natuur en staan de rododendronbossen in bloei waardoor hele bergflanken baden in een rode bloemenzee. Ook op de velden schieten de landbouwers in gang na de wintermaanden, dus er valt overal wel iets te zien.

In April zijn er opnieuw enkele belangrijke boeddhistische festivals waaronder dat van Paro.

De groene Vallei van Punakha in Bhutan

Juni - Juli - Augustus - Half September

De moessonregens bepalen grotendeels de zomertijd. Vooral in het zuiden van Bhutan kunnen deze ongemeen hevig zijn. Laaghangende wolken verstoren soms het zicht. Eind juli is de meeste regen normaliter gevallen, al behoren stevige regenbuien ook in augustus en september tot de mogelijkheden . Alle velden zijn groen en de Bhutanesen werken volop op het land. Voor een (korte) rondreis langs de hoogtepunten van West Bhutan (Paro – Thimphu – Punakha) zijn er weinig problemen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief