Beste Reisperiode voor India

Kies de beste reistijd voor India

India is geen land, maar een continent. Er zijn dan ook grote verschillen in het klimaat tussen de noordelijke gebieden in de Himalaya en de tropische deelstaten in het Zuiden. De moesson is een allesbepalende factor in de keuze van de beste reisperiode.

Je kan het hele jaar door naar India reizen
. Wanneer het tijdens de zomer te warm is in het Zuiden, is het juist ideaal in Ladakh bijvoorbeeld. We geven een kort overzicht van de meest geschikte reisperiodes voor India.

Een overzicht van de beste reistijd in India

Het hele jaar door kan je wel ergens in India terecht !

 

Jaipur in Rajasthan

Noord India: Rajasthan - Varanasi - Agra - Delhi

De beste reisperiode situeert zich tussen oktober en april. Na de moesson die ongeveer tot half september duurt is het aangenaam warm. De ‘koudste’ maanden zijn december en januari, vanaf maart begint de hitte zich langzaam terug op te bouwen. Mei en juni zijn de heetste maanden met temperaturen die vaak kunnen oplopen tot 40°C.  De meeste regen valt tussen juni en augustus. Aangezien Rajasthan echter beschikt over uitstekende accommodaties en een goed uitgebouwd wegennet, is het perfect mogelijk om er tijdens de zomermaanden rond te reizen. Door het woestijnklimaat is de warmte bovendien draaglijk.

Varanasi is minder geschikt tijdens de zomermaanden, aangezien de Ganges regelmatig buiten zijn oevers treedt.

Zuid India: Backwaters in Kerala per houseboat

ZUID INDIA: KERALA - TAMIL NADU - KARNATAKA

Zuid India kent een tropisch klimaat met het hele jaar door warme tot zeer warme temperaturen. Mei en juni zijn traditioneel de warmste maanden. De meeste reizigers gaan naar Zuid India tussen september en mei. Het hoogseizoen ligt traditioneel tussen half december en eind januari met een piek tijdens de eindejaarsperiode. Voor een reis door Zuid India, hou je best rekening  met de moesson. De zuidwest moesson is hevig en treft vooral Kerala van juni tot begin september. De noordoost moesson treft vooral Tamil Nadu aan de oostkust en is korter: november tot begin december.

Ook hoogteverschillen bepalen het klimaat in Zuid India: in de heuvels van de Western Ghats waar veel hillstations zijn kan de temperatuur tijdens de wintermaanden onder de 10°C vallen.

het meer van Tso Moriri in Ladakh

LADAKH - KASHMIR - HIMACHAL PRADESH

De meest aangewezen maanden om rond te reizen in de Indische Himalaya zijn van april tot eind oktober, afhankelijk van het type reis dat je plant.

Voor een eerder cultureel gerichte rondreis of een lichte trekking in lager gelegen valleien zijn de maanden april – mei tot september- oktober zeker een aanrader. Wens je een trekking te maken op grotere hoogte of over hoge passen te reizen, dan is het beter om juni tot september te kiezen voor uw reis in deze gebieden. De temperaturen zijn in de zomermaanden zeer aangenaam in de Indische Himalaya en de kans op neerslag is gering. Kashmir biedt een welkome ontsnapping aan de warmte van de Indische laagvlakte en in Himachal Pradesh zijn in juli-augustus en september de bergpassen open tussen de verschillende valleien.

zuid india theeplantages

De monsoon

Eerder dan van seizoenen te spreken, spreekt men in India van een ‘droge tijd’ en een ‘regentijd’. Deze laatste noemt de ‘moesson’ of ‘monsoon’

Vanaf half mei stroomt vochtige lucht het zuidwesten van India binnen en stilaan begint het te regenen: hevige buien van een paar uur met zonneschijn achteraf. De moesson begint in Kerala en schuift zo langzaam naar het noordoosten. Hoe oostelijker de moesson gaat, hoe meer hij in kracht afneemt en sommige regio’s vangen dan ook geen spatje regen, een drama voor de landbouwers.

Eind september, begin oktober eindigt de moesson
en breekt een drogere periode aan. De zuidoostkust (de regio van Madras en Tamil Nadu) krijgt vooral in oktober flink wat regen te verwerken door de zuidoostmoesson die over de Golf van Bengalen oprukt. Hier heb je dus 2 regenseizoenen.

Tijdens de moessonperiode variëren de temperaturen niet erg tussen dag en nacht: 30°C is zowat de norm. Er is ook veel bewolking en het is vaak ‘drukkend’ door de hoge luchtvochtigheid.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief