Beste Reisperiode voor Nepal

Kies de beste reistijd voor Nepal

Traditioneel lees je overal dat oktober en november de beste reisperiode voor Nepal is. Grotendeels klopt dit: na de moesson zijn de luchten immers helderder dan ooit tevoren.
Er zijn echter een aantal nuances in dit algemene advies.

Beleef Nepal op het juiste moment

Elk seizoen heeft zijn charme

Everest Trekking groepsreis

Oktober - November - December

In oktober en november zijn de temperaturen over het algemeen vrij aangenaam: vaak ruim boven de 20°C overdag, met nachten die (afhankelijk van de hoogte) tot onder het vriespunt gaan. Begin oktober zijn er soms nog wel uitlopers van de moesson waardoor regenbuien mogelijk zijn.
De jongste jaren is ook december vaak vrij goed qua weer hoewel het dan zeker op grotere hoogte (+3500m) flink koud kan worden. De grote sneeuwval komt echter meestal pas in januari, dus voor een lichte trekking in bijvoorbeeld de heuvels van het Annapurna-gebied is dit een zeer mooie periode. Bovendien is het dan al minder druk dan tijdens de 2de helft van oktober.

Trekking in Langtang en Helambu in het voorjaar

Januari - Februari

Januari en februari zijn zeer goede maanden voor een lagere trekking. Toegegeven, het kan soms koud zijn, maar eenmaal je aan het stappen bent, voel je daar nauwelijks nog iets van. Bovendien zijn er zeer weinig trekkers op sommige trails in vergelijking met oktober. Een ontspannen rondreis met af en toe een dagwandeling is geen enkel probleem.
Voor een bezoek aan Chitwan National Park of Bardia National Park is dit een interessante periode: veel vogels overwinteren er immers en de begroeiing staat laag.
De luchten zijn in deze periode over het algemeen zeer helder.

Wandelen in Nepal tussen de groene terrasvelden in het voorjaar

Half Februari - Maart - April - Mei

De vroege lente is onze persoonlijke favoriet. Als de sneeuw begint te smelten, banen de rivieren zich bulderend een weg naar beneden. De natuur ontwaakt uit zijn winterslaap en alles komt langzaam in bloei. Eind februari tot maart- april zijn ook de meeste passen weer (goed) begaanbaar en kan je prachtige lange trekkings maken in o.m. het Everestgebied, de Annapurna of de Langtang.
Vanaf april begint de warmte zich stilaan op te bouwen wat vaak resulteert in nevel in de valleien en een soort ‘mist’ die in de namiddag de toppen aan het zicht onttrekt. Vroeg opstaan is dus vaak de boodschap!

Mustang in Nepal is perfect om te reizen in de zomermaanden en in de moesson tijd

Juni - Juli - Augustus - September

Van juni tot september heerst de moesson in Nepal. Aanvankelijk slechts vrij hoge temperaturen (vaak tot 30°C en meer), maar vanaf juli ook hevige regenbuien die de paden soms onbegaanbaar maken en de bergtoppen aan het zicht onttrekken.

Niettemin kan je tijdens de zomermaanden toch in Nepal terecht voor een aantal mooie trektochten in o.m. Mustang waar er zeer weinig neerslag is. Ook een bezoek aan de Kathmandu-vallei of een kortere trek van enkele dagen in de Annapurna stelt normaliter geen problemen tijdens de zomer.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief