Nepal

De Manakamana tempel

Manakamana tempel tussen Kathmandu en Pokhara

Wie in Nepal naar de Annapurna reist, verplaatst zich vaak overland tussen Kathmandu en Pokhara. Een ideale plek om de rit even te onderbreken is Manakanama.

Iets over halfweg tussen Kathmandu en Pokhara ligt de tempel van Manakamana, op een 1300m hoge heuveltop boven de Trisuli-rivier. Het loont beslist de moeite om vroeg genoeg uit Kathmandu te vertrekken zodat je deze zeer authentieke pelgrimsplek kan bezoeken.

EEN TEMPEL MET UNIEKE PANORAMA’S

De Manakamana Devi tempel is gewijd aan de Hindoe godin Bhagwati, een incarnatie van Parvati. De naam is samengesteld uit 2 woorden: Mana wat Hart betekent, en Kamana wat Wens betekent. Hindoes geloven dat de godin de wensen inwilligt van hen die de pelgrimstocht maken. De tempels is zeer populair bij jonggehuwden die er komen bidden voor zonen.

Ook voor niet Hindoes is de tempel bijzonder interessant: hier kom je in contact met alle lagen van de bevolking, maak je kleurrijke offerrituelen mee én geniet je van prachtige uitzichten op de Himalaya. Ten noorden van de tempel strekken zich immers de Langtang-, Manaslu- en Annapurna Himal uit. Bij goed weer heb je dan ook een prachtig uitzichten op de indrukwekkende Himalaya-reuzen.

Valt het weer wat tegen, dan kan je genieten van couleur locale in zijn puurste vorm.

Dinsdag en zaterdag zijn traditioneel de dagen waarop geiten geofferd worden.

DE KABELBAAN VAN NEPAL

Tot in 1998 was Manakamana vrijwel uitsluitend te bereiken langs een bergpad en een jeeptrack, maar toen opende in de vallei de eerste en lange tijd enige kabelbaan van Nepal. Deze moderne gondel van Oostenrijkse makelij brengt je in 15 minuutjes, over een afstand van 2800m naar de top van de heuvel. De uitstap is immens populair bij Nepalezen en Indische pelgrims, en op topdagen is het dan ook vaak rijtje schuiven aan de gondel. Een speciaal bakje is voorzien om geiten naar de tempel omhoog te brengen.

Een bezoekje aan de tempel vanuit het dalstation in Cheres neemt ongeveer 2 uur in beslag. Nadien kan je dan in een viertal uur Pokhara of Chitwan bereiken, of je kan beslissen om de reis te onderbreken in het pittoreske Bandipur.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief