Mustang ligt in een van de valleien van de Kali Gandaki rivier die hier ontspringt. De circa 7.000 inwoners van Mustang noemen het noordelijk deel van deze rivier Lo. Daarom heet Mustang ook wel het koninkrijk van Lo. Het gebied van het koninkrijk van Lo begint ten noorden van de meer dan 8.000 meter hoge Annapurna en strekt zich verder noordwaarts uit richting Tibet. In tegenstelling tot in Tibet waar veel boeddhistische heiligdommen door de Chinezen verwoest zijn, is de boeddhistische cultuur in Mustang gevrijwaard. Mustang oogt dan ook veel Tibetaanser dan het moederland.
MUSTANG UIT ZIJN ISOLEMENT
Tot begin jaren 90 was deze regio volledig afgesloten voor buitenlanders. China had de noordelijke grens al gesloten in de jaren 50 toen ze binnenvielen in Tibet. Onder zware druk van China sloten de Nepalezen ook de zuidelijke grens af omdat de opstand tegen de Chinese onderdrukkers werd gestimuleerd vanuit Mustang. De beruchte Khampa-strijders waren bij de laatsten die zich noodgedwongen moesten neerleggen bij de Chinese agressie in Tibet.
In de jaren ’70 stopte ook de CIA zijn steun aan de Khampa’s en ging het gebied volledig in zijn isolement op. Om strategische redenen hield de Nepalese overheid Mustang gesloten voor buitenlanders en ook nu nog gaan de grenzen met China slechts een 2-tal keer per jaar open voor Nepalezen.
DURE PERMITS VOOR MUSTANG
Hoewel Mustang nu officieel open is voor buitenlanders, blijft een reis naar dit gebied slechts voor weinigen weggelegd. De voornaamste barrière is de dure permit (meer dan 500 Euro voor 10 dagen ) om alleen nog maar de toestemming te krijgen om in Mustang te reizen. Veel backpackers en budgetreizigers tref je in het Verboden Koninkrijk dan gelukkig ook niet aan.
Wie echter wel bereid is om de (eenmalige) financiële inspanning te leveren wordt beloond met een reiservaring zonder weerga.