Nepal

Mustang: het Verboden Koninkrijk

Mustang: het Verboden Koninkrijk van Nepal

Hoog in de Himalaya op de grens met Tibet ligt een mythisch land dat het hart van elke Nepal-reiziger sneller doet kloppen. Het Verboden Koninkrijk Mustang (uitspraak: Moo Stang) is een oud boeddhistisch koninkrijk dat politiek tot Nepal behoort, maar geografisch en cultureel veel nauwer aansluit bij Tibet.

Mustang ligt in een van de valleien van de Kali Gandaki rivier die hier ontspringt. De circa 7.000 inwoners van Mustang noemen het noordelijk deel van deze rivier Lo. Daarom heet Mustang ook wel het koninkrijk van Lo. Het gebied van het koninkrijk van Lo begint ten noorden van de meer dan 8.000 meter hoge Annapurna en strekt zich verder noordwaarts uit richting Tibet. In tegenstelling tot in Tibet waar veel boeddhistische heiligdommen door de Chinezen verwoest zijn, is de boeddhistische cultuur in Mustang gevrijwaard. Mustang oogt dan ook veel Tibetaanser dan het moederland.

MUSTANG UIT ZIJN ISOLEMENT

Tot begin jaren 90 was deze regio volledig afgesloten voor buitenlanders. China had de noordelijke grens al gesloten in de jaren 50 toen ze binnenvielen in Tibet. Onder zware druk van China sloten de Nepalezen ook de zuidelijke grens af omdat de opstand tegen de Chinese onderdrukkers werd gestimuleerd vanuit Mustang. De beruchte Khampa-strijders waren bij de laatsten die zich noodgedwongen moesten neerleggen bij de Chinese agressie in Tibet.

In de jaren ’70 stopte ook de CIA zijn steun aan de Khampa’s en ging het gebied volledig in zijn isolement op. Om strategische redenen hield de Nepalese overheid Mustang gesloten voor buitenlanders en ook nu nog gaan de grenzen met China slechts een 2-tal keer per jaar open voor Nepalezen.

DURE PERMITS VOOR MUSTANG

Hoewel Mustang nu officieel open is voor buitenlanders, blijft een reis naar dit gebied slechts voor weinigen weggelegd. De voornaamste barrière is de dure permit (meer dan 500 Euro voor 10 dagen ) om alleen nog maar de toestemming te krijgen om in Mustang te reizen. Veel  backpackers en budgetreizigers tref je in het Verboden Koninkrijk dan gelukkig ook niet aan.

Wie echter wel bereid is om de (eenmalige) financiële inspanning te leveren wordt beloond met een reiservaring zonder weerga.

LANGS EEN OUDE HANDELSROUTE MET TIBET

Mustang ligt op een oude handelsroute die China en Tibet verbond met Nepal en India. Hoewel er nu een weg ligt, gebeurt het meeste transport nog te voet of met paarden. Door de vele contacten met handelaars zijn de bewoners bijzonder gastvrij en hebben ze een zeer open attitude tegenover bezoekers.

De grootste aantrekkingskracht van het Verboden Koninkrijk zijn echter de landschappen. Nergens in Nepal treft men dergelijke wijdse maanlandschappen en grillige rotsformaties aan. Op de achtergrond domineren witbesneeuwde Himalayapieken de desolate hoogvlakten en links en rechts liggen kleine dorpjes als stapstenen in het landschap verspreid.

REIZEN NAAR MUSTANG

Een trekking door Mustang organiseren, vergt enige logistiek. De meeste reizigers vliegen naar Jomsom en starten daar de trekking naar Lo Manthang. Zorg in elk geval voor voldoende reservedagen want tijdens de zomermaanden zijn vluchten vaak onderhevig aan annulaties door het slechte weer. Hierdoor ben je dan genoodzaakt om het traject tussen Pokhara en Jomsom (of vice versa) per bus af te leggen langs een hobbelige route.

Sinds enige tijd kan je ook per jeep naar Mustang reizen: er werd jaren gewerkt aan een weg vanuit Jomsom en die is nu helemaal af. Een mooie reisformule voor wie een trekking wat te zwaar vindt of voor wie te weinig tijd heeft om de volledige trekking te wandelen.

Voor wie echt een unieke ervaring wil beleven kan je in ongeveer een uurtje per helicopter vanuit Lo Manthang terugvliegen naar Pokhara (of zelfs naar Kathmandu). Een weergaloos einde van de reis waarbij je over de canyons van de Kali Gandaki vliegt.

Waar men tot voor een tiental jaar uitsluitend in een kampeerformule door Mustang kon reizen, zijn er nu in de meeste dorpen eenvoudige lodges. De accommodatie is zondermeer basic te noemen: eenvoudige kamer met een bad en soms met een eigen badkamer. Je neemt best een eigen slaapzak mee. De maaltijden in de lodges worden bereid door de eigenaressen en zijn eenvoudig, maar voedzaam.

De beste reisperiode  voor Mustang situeert zich tussen half mei en eind oktober. De druktste periodes zijn in juni en juli. In juni zijn er vooral Indische toeristen die Mustang combineren met een bezoek aan de hindoetempel van Muktinath.

Een agentschap onder de arm nemen om deze vluchten, de permits en een ervaren gids/drager voor je te regelen is de eenvoudigste oplossing. Niet alle agentschappen beschikken over de nodige licenties om reizen naar Mustang te mogen organiseren, maar onze lokale partner heeft de nodige expertise in huis voor een geslaagde Mustangreis.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief