Nepal

Panauti in de Kathmandu Vallei

Panauti in de Kathmandu vallei

Panauti is een klein Newari stadje in de vallei van Kathmandu op zo’n 30km van de hoofdstad. Ondanks de nabijheid van de drukke metropool, kom je er terecht in een echt stukje landelijk Nepal.

Hotels tref je er niet aan, enkel enkele kleine guesthouses en homestays, maar de meeste reizigers bezoeken Panauti op de terugweg naar Kathmandu uit Dhulikhel of Namobudha.

Het stadje ligt aan de samenvloeiing van 2 rivieren  (Punyamati en Roshi) maar volgens de overlevering was er ook nog een 3de rivier (de Lilawati). Vandaar dat de samenvloeiing dan ook de naam Tribeni (‘samenvloeiing van 3 rivieren’) draagt. Door zijn ligging, op een zeer rotsachtige bodem, heeft Panauti de aardbevingen van 1934 en 2015 zeer goed doorstaan en werd er nauwelijks schade aangericht.

Ooit was Panauti een belangrijk knooppunt voor de Zoutkaravanen, maar met de aanleg van de Arniko Highway verminderde het belang van het stadje en werd het een beetje aan zijn lot overgelaten ten gunste van het aan de highway gelegen Banepa. Misschien heeft het daardoor zijn authenticiteit weten te bewaren.

Je kan er dan ook uitgebreid flaneren door typische straatjes waar oude ambachten worden beoefend en je kan er genieten van authentiek en mooi bewaarde tempeltjes.

De bekendste tempel is de Indreshwar Mahadev, op een kleine binnenplaats in het oostelijk deel van Panauti. De tempel dateert uit de 13de eeuw en wordt door velen beschouwd als een van de oudste tempels van Nepal. Met zijn 3 pagodevormige daken is het een typisch voorbeeld van de Newari tempelbouwkunst.

FESTIVALS IN PANAUTI

Nepal telt vele festivals en ook Panauti doet daarin niet onder. Bijna maandelijks valt er iets te vieren in het stadje. Het bekendste festival in Panauti is echter de Yatra die elk jaar in mei-juni doorgaat. Dit driedaags feest eindigt met een grootste en kleurrijke optocht door de stad met immense karren.

Panauti en de omgeving kunnen gemakkelijk opgenomen worden in het programma tijdens een verblijf van enkele dagen in de vallei van Kathmandu. 

Contacteer ons gerust voor een voorstel.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief