Myanmar

Bezienswaardigheden in Yangon

Yangon, de oude hoofdstad van Myanmar

Yangon was de hoofdstad van Myanmar tot 2005, maar is nog steeds de belangrijkste en grootste stad van het voormalige Birma. De Britten hebben er zonder twijfel hun stempel achtergelaten, maar veel reizigers blijven er vooral een paar  dagen om enkele van de mooiste boeddhistische tempels en pagodes te bezoeken.

PAGODES EN EEN SNUIFJE KOLONIALE SFEER.

Yangon is voor de meeste reizigers de luchthaven waarop zij invliegen en is dan ook ideaal als eerste, rustige kennismaking met het voormalige Birma.

Op de vele kleurrijke markten gonst het van de bedrijvigheid, in volkswijken komen vaak nog nauwelijks toeristen en als je met een ferry de rivier oversteekt maak je een sprong terug in de tijd.

Enkele toppers in Yangon die zeker een bezoek waard zijn.

DE SHWEDAGON PAGODE: DE BEKENDSTE IN YANGON

Zonder enige twijfel de bekendste pagode van Myanmar, domineert deze immense gouden pagode de skyline van Yangon. Vooral tegen de avond zakken veel reizigers (en Myanmezen) af naar de prachtig verlichte pagode. Er valt echter de hele dag iets te beleven.

Als je de grote toeristenstromen wil vermijden, ga je best in de vroege ochtend naar de pagode. Op dat moment zie je de monniken uit de naburige kloosters bedelen, ontmoet je Birmezen die gaan bidden en is het er vaak heel rustig. Je kan er in alle stilte genieten van de grootsheid van dit bouwwerk.

Vergeet ook niet rustig te genieten van ‘de klim’ naar het eigenlijke platform waarop de pagode staat. Je passeert talloze winkeltjes waar religieuze snuisterijen worden verkocht, passeert de standjes van lokale waarzeggers en kan ook tussen de verblijven van de monniken doorwandelen.

Tegen de avond wordt het gezellig druk. Vaak worden kaarsen aangestoken en verdringen zich tientallen Birmezen rond de verschillende tempels die de pagode omringen. De avonduren zijn vooral voor fotografieliefhebbers zeer interessant.

Elk moment heeft echter zijn charme: installeer je op een trap of een rustig plekje en kijk gewoon naar het leven dat aan je voorbijtrekt. Couleur locale troef.

DE SULE PAGODE

Deze pagode ligt op een druk kruispunt en is meer dan 2500 jaar oud. Vooral tegen de avond is het een heel aparte plek waar religieuze devotie gemixt wordt met allerhande winkeltjes en zelfs een internetcafé. Sule fungeert als een ‘landmark’ voor veel bezoekers aan Yangon en was het ‘kruispunt’ waar veel (studenten)protesten op gang kwamen onder het militaire bewind.

BOTATAUNG

Vlakbij de Yangon-rivier ligt de Botataung tempel, genoemd naar de duizend militairen die 2000 jaar geleden haren en relieken van Boeddha vanuit India naar Myanmar brachten. De tempel is minder toeristisch dan de Shwedagon-pagode, maar trekt bijzonder veel boeddhistische pelgrims aan. De pagode zelf is hol vanbinnen en je kan er doorwandelen langs schrijnen met oude relieken en boeddha-beelden.

In 1943 werd de pagode verwoest tijdens een bombardement en tijdens de heropbouw werden verschillende waardevolle religieuze voorwerpen ontdekt die nu tentoongesteld worden.

Op hetzelfde terrein staat ook een pavilioen met een beeld van Bo Bo Gyi, een van de belangrijkste ‘nats’ of beschermgeesten van Myanmar. Boeddhisme wordt er gemengd met het oude geloof in geesten en natuurverschijnselen. Vooral boeddhisten uit Thailand zakken naar dit pavilioen af om te bidden en te offeren.

Vanop de vlakbij gelegen Botataung Jetty kan je het leven op en rond de Yangon-rivier gadeslaan.

BOGYOKE AUNG SAN MARKET

Deze markt is zonder twijfel de meest bekende van Yangon. Ook wel Scott Market genoemd is het een heus labyrinth van kleine geplaveide straatjes met honderden winkeltjes. Vrijwel alles wat men zich kan inbeelden, wordt er verkocht: juwelen, jade, textiel, antiek, postzegels,kunstwerken,… het is er heerlijk ronddwalen /verdwalen. Geniet ook zeker van de koloniale stijl waarin de markthallen zijn gebouwd en proef de lekkere streetfood aan een van de vele stalletjes.

Naast deze bekende markt tref je op verschillende plaatsen in de stad nog meer locaal gerichte markten aan. Er wordt vooral groenten en fruit verkocht, er staan eetkraampjes die de meest exotische gerechten aanprijzen (niet altijd geschikt voor zwakke Westerse magen).

DE CIRCULAR RAILWAY

Een uitstap die vooral liefhebbers van couleur locale zal bekoren. De Britten legden rond Yangon een uitgebreid spoorwegnetwerk aan dat de stad verbond met zijn buitenwijken. Met bijna 50km en zo’n 40 stations biedt het de inwoners van Yangon een gemakkelijk alternatief voor het drukke autoverkeer. Dagelijks nemen duizenden mensen dan ook de trein langs de circular railway.

Verwacht geen vlot en modern metrosysteem zoals je dat in grootsteden aantreft: de zitbanken zijn vrij spartaans, de trein stopt veelvuldig en echt modern kan je de treinstellen ook niet noemen.

Je maakt er echter kennis met de inwoners van Yangon op een zeer authentieke manier: op en rond de trein wordt er handel gedreven, je passeert door schamele buitenwijken en kleine satellietdorpjes, ziet het leven op de velden voorbijschuiven en maakt sowieso kennis met spraakzame Birmezen die je in hun beste Engels over hun land willen vertellen.

DAGUITSTAP PER FIETS ROND YANGON

Een uitstap per fiets door een drukke metropool als Yangon ? Het is misschien niet voor de hand liggend, maar absoluut de moeite waard. Samen met een lokale fietsgids kan je er een hele dag op uit trekken door de stad en (vooral) door de omliggende dorpen. Er zijn verschillende circuits mogelijk waarbij je bijvoorbeeld eerst per boot de rivier oversteekt en dan door het mooie achterland van Yangon gaat fietsen tussen de dorpen en de velden.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief