Nepal

Mallory, Irvine en Everest

Everest: Mallory en Irvine

Op 29 mei 1953 stonden Sherpa Tenzing Norgay en Edmund Hillary als allereerste mensen op het Dak van de Wereld: Mount Everest.

MALLORY EN IRVINE OF TENZING EN HILLARY ?

Op 29 mei 1953 stonden Sherpa Tenzing Norgay en Edmund Hillary als allereerste mensen op het Dak van de Wereld: Mount Everest. Een unieke prestatie die een kleine 4500 klimmers hen ondertussen nadeden. Bijna 300 klimmers kwamen om tijdens hun gooi naar de top.
Van de vele mysteries en verhalen die rond de Everest hangen, is het verhaal van George Mallory en Andrew Irvine ongetwijfeld een van de bekendste.

1924: MALLORY EN IRVINE, SAMEN NAAR DE TOP VAN EVEREST

In mei 1924 probeerde een Britse expeditie de Everest vanuit Tibet te bedwingen. Verschillende pogingen liepen spaak en uiteindelijk werd vlak voor de zomermoesson een laatste poging gedaan. De ervaren klimmer George Mallory koos de jonge Andrew Irvine als zijn metgezel. Irvine had weinig ervaring, maar was enthousiast en vooral handig in het behandelen van de broodnodige voorraad zuurstof. Ze trokken met hun tweetjes naar een klein tentje op 8170m en vertrokken daar op 8 juni uit kamp VI naar de top. Beide klimmers vorderden gestaag en een collega-klimmer Noel Odell zag hen rond 1u ‘s middags op zo’n 250m onder de top klimmen. Wolken onttrokken hen dan aan het zicht en dat was het laatste wat van hen vernomen werd.

Bereikten ze de top of niet? Het mysterie bleef de klimwereld beroeren en in de loop der jaren doken diverse theorieën op over wat er kon gebeurd zijn. In 1933 werd de pikhouweel van Irvine toevallig gevonden. Een Chinese klimmer beweerde dat hij tijdens een expeditie in 1975 op het lichaam van Irvine of Mallory stuitte, maar hij kwam de volgende dag om in een lawine vooraleer hij meer informatie kon geven. Het bleef gissen wat de klimmers hadden meegemaakt.

1999: OP ZOEK NAAR MALLORY EN IRVINE

In 1999, 75 jaar na de verdwijning van Mallory en Irvine, werd een grote expeditie ingezet om het mysterie voor eens en altijd uit te klaren. Een filmploeg van BBC vergezelde de expeditie die op bijna wetenschappelijke wijze de hele Tibetaanse kant van de Everest uitkamde. Op 1 mei 1999 vonden zij het lichaam van George Mallory, relatief goed bewaard. Aan de hand van de ligging van het lijk en de verwondingen werd geconcludeerd dat Mallory gevallen was. Van Irvine geen spoor.

Aangenomen wordt dat Mallory en Irvine, indien zij de top bereikt hebben, dit gedaan hebben in het donker. Het fototoestel dat zij mee hadden en dat onweerlegbaar bewijs zou leveren, was dus van geen enkel nut. Naar alle waarschijnlijkheid had Irvine het toestel bij zich. Aangezien Mallory zijn gletsjerbril los in zijn broekzak had wordt aangenomen dat de valpartij in het donker gebeurde, dus ruim nadat ze voor het laatst gespot waren. Mallory’s horloge stond stil op 2u, maar niemand kan achterhalen of dit 2u ’s nachts of 2u ’s middags was. Het mysterie blijft…

Peter Firstbrook, de expeditieleider uit 1999, schreef over  Mallory en Irvine een interessant boek ‘Lost on Everest’. Een aanrader voor wie meer wil weten over een van de grootste mysteries uit de bergsport. Over de hele expeditie werd ook een documentaire gemaakt in opdracht van BBC .

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief