Nepal

Chitwan National Park

Chitwan National Park – Nepal

Chitwan National Park strekt zich uit over meer dan 900km² op de laagvlakte van de Terai, het grensgebied tussen Nepal en India. Het is een van de meest bekende natuurreservaten van Azië. De vegetatie bestaat uit dichte Salwouden, hoog opschietend olifantengras en uitgestrekte rietkragen langs de rivieroevers.

DE JUNGLE VAN NEPAL

Chitwan National Park is vooral bekend om zijn grote populatie eenhoornige neushoorns. Een actief kweekprogramma en intensieve acties tegen stropers, zorgden er voor dat het neushoornbestand het jongste decennium gestaag toenam. De kans op een ontmoeting met deze reuzen van het woud is dan ook bijna 100%.

Naast grote aantallen herten en wilde zwijnen, vind je in Chitwan National Park ook een zestigtal Bengaalse Tijgers. Deze schuwe dieren laten zich niet zo makkelijk spotten, maar regelmatig komt er toch wel eentje in de kijker. Civetkatten en luipaarden worden echter vaak gezien.

Chitwan National Park wordt doorsneden door enkele grote rivieren. Op de oevers zonnen gavialen, visetende krokodillen, met een merkwaardige snuit. Talloze vogelsoorten zijn in grote getale aanwezig en maken het Park tot een paradijs voor birdwatchers en natuurfotografen.

BESTE REISPERIODE VOOR CHITWAN NATIONAL PARK

Chitwan National Park is op zijn best als het olifantengras laag staat en als de hitte zich opbouwt. De dieren worden dan verplicht om af te zakken naar de rivieren en naar verschillende poelen en meertjes.

Februari – maart en april-mei zijn goede maanden voor een bezoek aan Chitwan. Van oktober tot maart zijn de luchten het helderst en heb je ook kans op zichten op de Himalaya in de verte.

De temperaturen in Chitwan zijn het hele jaar door erg aangenaam. Naarmate de zomer dichterbij komt, stijgt het kwik gevoelig en in juli-augustus is 35°C en meer geen uitzondering.

In de zomermaanden kan het fiks regenen en staat de begroeiing zeer hoog. Minder geschikt om dieren te spotten, maar ideaal voor wie houdt van een uitbundige flora.

VERBLIJVEN IN CHITWAN NATIONAL PARK

Er zijn tal van verblijfsmogelijkheden in Chitwan, voor elk budget. Van zeer basic guesthouses tot luxueuze junglelodges op afgelegen locaties.

De meeste reizigers verblijven in de buurt van Sauraha, een klein dorpje dat de voornaamste toegangspoort vormt tot Chitwan. Het kan daar dan ook behoorlijk druk zijn. Een aantal meer exclusieve lodges zoals Kasara Resort (onze persoonlijke favoriet) liggen op andere meer uitgelezen locaties.

Tenzij je veel tijd hebt om ter plaatse allerlei zaken zelf te proberen regelen, is het aangewezen om een pakket te boeken van 3 of 4 dagen. Wij regelen dan je verblijf, toegang tot het park, transport en de verschillende uitstappen in het Nationale Park.  Deze formule bespaart je veel onnodig tijdverlies en is in veel gevallen nog voordeliger ook.

MyHimalaya werkt samen met een breed gamma aan verblijfplaatsen. Contacteer ons gerust voor een reisvoorstel volgens je budget en interesses.

REIZEN NAAR CHITWAN NATIONAL PARK

Chitwan National Park ligt min of meer tussen Kathmandu en Pokhara. Veel reizigers maken er dan ook een stop op de terugreis van de Annapurna.

Je kan het Nationale Park best bereiken per privéwagen. Lokale bussen zijn zeer tijdrovend. Sinds 2015 zijn er grote wegenwerken aan de gang op de weg die Chitwan verbindt met de Highway tussen Kathmandu en Pokhara. Files zijn het logische gevolg.

Daarom leggen velen het traject slechts 1 maal met de wagen af en opteren zij voor een comfortabele binnenlandse vlucht van of naar Kathmandu.

Een heel mooie manier om Chitwan te bereiken is via een ontspannen rafting tocht over de Seti Rivier. Je kan deze tocht in 2 dagen maken en overnachten in een rustig gelegen kamp op de rivieroever. Een mooi alternatief voor de rit langs de weg vanuit Pokhara.

MyHimalaya

Meer lezen rond onze bestemmingen ?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief