Myanmar

5 tips voor een andere Myanmar reis

5 tips voor een andere Myanmar reis

Myanmar, het voormalige Birma, kon de voorbije jaren meer en meer reizigers bekoren. Ondanks het feit dat Myanmar momenteel worstelt met grote interne problemen blijft het een van onze favoriete reisbestemmingen. De Myanmesen behoren tot de meest gastvrije en open mensen in Azië en laten op veel reizigers een blijvende indruk na. We hopen dan ook spoedig weer naar Myanmar te kunnen reizen.

VOORKOM TEMPELMOEHEID

Myanmar is een land van tempels en pagodes. ‘Klassieke’ tours brengen je vaak van de ene tempel naar de andere. Zeker als je langs de toeristische route Yangon – Bagan – Mandalay reist. Na de 4de of 5de tempel slaat dan bij veel mensen de tempelmoeheid toe. Ondanks het enthousiaste discours van de gidsen, haken reizigers af en beperken ze zich vaak tot een vluchtig rondkijken.

We raden aan om dagen met tempelbezoek af te wisselen met andere activiteiten. Er valt genoeg te beleven in Myanmar: je kan fietsen, wandelen, dorpjes en ateliers bezoeken, kuieren over marktjes, een lokaal NGO-project bezichtigen, boottochten maken.

Uiteraard zijn er een aantal toppers in Yangon, Bagan en Mandalay die je moet gezien hebben, maar vaak kom je in kleinere stadjes fraaie tempels en kloosters tegen waar je nog echt kan kennismaken met de boeddhistische rituelen en met de monniken.

INLE AND BEYOND

Het Inle-meer is een van de grote trekpleisters van Myanmar. Dit uitgestrekte meer en de verschillende dorpen op en rond het meer tonen je Myanmar van zijn meest kleurrijke kant.

Jammer genoeg blijven veel reizigers ‘steken’ bij de omgeving van Nyaungshwe omdat daar een aantal grotere hotels liggen. Je bezoekt dan enkele markten, vaart met een boot over het meer en de kanalen,… en krijgt een eerste indruk van Inle.

Trek je echter wat meer tijd uit, dan kan je ook verder reizen richting de meren van Samkar en Pekong, waar je nog echt authentieke gemeenschappen ontmoet. We kunnen deze regio zelfs combineren met een ontspannen combinatie van wandelen / fietsen en trajecten per boot. Je kan er overnachten in een aantal kleinschalige, maar comfortabele lodges of guesthouses.

KENGTUNG, DE GOUDEN DRIEHOEK

De beruchte Gouden Driehoek strekt zich ook uit in Myanmar. In de groene heuvels rond het stadje Kengtung vind je een aantal van de meest markante bevolkingsgroepen van Myanmar. Verschillende bergstammen, elk met hun eigen cultuur en identeit. Je kan opteren voor een avontuurlijke trip overland naar dit gebied, maar er zijn ook wekelijks verschillende vluchten vanuit Yangon of Inle (Heho). Het is ook mogelijk om vanuit Kengtung overland verder te reizen naar Noord Thailand.

DE REGIO ROND HPA AN

Veel toeristen reizen in Myanmar niet zuidelijker dan Yangon of dan de (overroepen) Golden Rock. Wie echter wel de moeite doet om vanuit Mawlaymine verder af te zakken richting Hpa An komt terecht in een zeer authentiek stukje Myanmar vol kleine dorpjes en intense belevenissen. De natuur is er overweldigend met groene rijstvelden, rivierdelta’s, mysterieuze karstrotsen en geheimzinnige grotten.

NEEM DE FIETS IN MYANMAR

Geen betere manier om Myanmar te ontdekken dan de fiets. Op verschillende locaties bieden we ontspannen fietstochten aan die je echt met de ziel van het land laten kennis maken. Met de fiets reis je echt op het ritme van het land: je stopt in kleine dorpen, wordt er begroet door spelende kinderen of ouderlingen op een bankje, geniet met volle teugen van de groene natuur. Myanmar telt tal van rustige wegen en onze ervaren gidsen nemen je graag mee op een relaxe fietstocht van een of meerdere dagen.

ONTSPAN AAN DE KUST OF OP EEN TROPISCH EILAND

Myanmar als strandbestemming ?  Meer en meer reizigers breien aan hun Myanmar reis nog een korte strandextensie aan. Dit kan klassieke in een van de vele resorts rond Ngapali Beach, maar iets verder langs de kust vind je ook een aantal kleinschaliger boetieklodges waar we regelmatig mee samen werken. Heel exclusief is het Wa Ale Island in de Andaman Zee, een van de mooiste eilandervaringen die we ooit al meemaakten.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief