Bhutan

Naar Bhutan reizen in de zomer?

Bhutan in de zomer

Bhutan in de zomer bezoeken was tot voor kort een hele uitdaging. De regentijd veranderde het wegennet in het Himalaya koninkrijkje vaak in een immense modderpoel. Na jarenlange infrastructuurwerken is een belangrijk deel van het Bhutanese wegennet echter grondig gemoderniseerd en profileert het land zich ook nadrukkelijker als een zomerbestemming.

In de zomer van 2018 reisden we dan ook voor de eerste maal in de zogenaamde regentijd langs een aantal hoogtepunten van dit fascinerende land. We werden aangenaam verrast en maakten kennis met een heel ander Bhutan.

BHUTAN IN DE ZOMER

De zomermaanden in Bhutan lopen van eind mei tot half september. Het is dan regentijd: regelmatig krijg je een flinke bui te verwerken, maar dit gebeurt vooral ’s nachts. Overdag is het weer over het algemeen vrij stabiel en warm. De beste maanden zijn juni en augustus. De Bhutanezen zelf spreken eerder van het ‘groene seizoen’ dan van het regenseizoen.

Bhutan in de zomer bezoeken is genieten van het land in alle rust, zonder veel toeristen. Een occasionele regenbui weegt niet op tegen de natuurpracht van groene velden en nevelige berghellingen.

VOORDELEN VAN EEN REIS NAAR BHUTAN IN DE ZOMER

Hoewel er nog steeds weinig toeristen naar Bhutan reizen, kan het in de topmaanden oktober-november // maart-april behoorlijk druk worden in de dzongs en kloosters. Niets van dit alles in de zomer: je hebt de verschillende bezienswaardigheden vrijwel voor jezelf. Aangezien er weinig werk is, geniet je ook van de beste gidsen.

De zomermaanden zijn een ‘groene periode’. Door de regenbuien kleuren de rijstvelden en de weiden fabelachtig groen en staan tal van bloemen en planten in bloei. De ochtenden zijn nevelig. Tussen de wolken priemt de zon die een prachtig lichtspel speelt op de uitgestrekte wouden. Brede rivieren en indrukwekkende watervallen storten zich door de valleien naar beneden. Ideaal voor natuurliefhebbers dus.

In de boeddhistische kloosters zijn meer monniken aanwezig dan tijdens de wintermaanden. Zij wijden zich aan de studie, voeren rituelen uit en zijn beschikbaar voor advies aan de Bhutanese bevolking. Met hun kleurrijke rode gewaden geven zij een heel apart cachet aan het land. Waar veel monniken tijdens het hoogseizoen stilaan een beetje uitgekeken raken op de toeristen die hun kloosters bezoeken, staan zij nu veel meer open voor een bezoek, een babbel of een korte kennismaking.

Een meer pragmatische reden om je bezoek aan Bhutan in de zomer te plannen zijn de prijzen: verschillende luxehotels geven aanzienlijke kortingen. Het is dus een ideaal moment om ook even te genieten van de Amankora of Uma hotels.

WAT TE DOEN IN BHUTAN IN DE ZOMER ?

De zomermaanden zijn ideaal voor een bezoek aan de valleien van West Bhutan: Paro, Thimphu en Punakha. In deze 3 valleien vind je de hoogtepunten van het land: mooie dzongs, het Tigers Nest, weergaloze natuur. De wegen in en naar deze valleien zijn geasfalteerd en goed berijdbaar.

Een echte trekking in tenten zouden we niet onmiddelijk aanraden, maar er is een hele gamma aan leuke dagwandelingen beschikbaar waarbij je elke avond weer overnacht in een gezellig hotel. Voor culturele bezoeken is er geen enkel probleem.

Een kort zomercircuit kan in een kleine week, maar je kan gerust ook langer blijven en je verblijf zinvol verder invullen (of je kan het combineren met Ladakh in de Indische Himalaya bijvoorbeeld).

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief