Ooit was het een van de rijkste en mooist gedecoreerde kloosters van Bhutan, maar door de jaren geraakte het klooster in verval. In zoverre zelfs dat het klooster een aantal jaren geleden op de Unesco lijst kwam van de monumenten die het meest in gevaar waren en dringend restauratie nodig hadden.
KORTE GESCHIEDENIS VAN PHAJODING
Phajoding werd gesticht door Phajo Drugom Zhigpo in de 13de eeuw. Hij was een Tibetaanse lama die de Drukpa boeddhistische leer in Bhutan introduceerde. Phajo was afkomstig uit Oost Tibet en begon reeds op zijn zevende aan zijn opleiding als monnik. Op zijn twaalfde was hij een leerling van Tharpalingpa en daar hoorde hij voor het eerst van de Drukpa-leer. Op zijn 40ste arriveerde hij in Bhutan waar hij verbleef tot zijn dood in Tango.
Tijdens een meditatiesessie in Taktsang, het befaamde Tigers Nest, kreeg hij een visioen van Guru Rinpoche die hem opdroeg 4 dzongs, 4 meditatiecentra en 4 kluizenaarsplaatsen op te richten. De oude ‘kluis’ boven het klooster van Phajoding was daar een van. Op deze plek ging Phajo 1 maand in retraite. Hij plantte zijn wandelstok in de rotsen en daar ontstond een bron die nog tot vandaag de dag stroomt en talloze Bhutanezen aantrekt die kampen met spraakproblemen.
De meeste gebouwen van het Phajoding complex werden gebouwd in de 18de eeuw door Gyelwa Shakya Rinchen, een rëincarnatie van Rechungpa, een leerling van Milarepa.
Vandaag is Phajoding uitgegroeid tot een van de belangrijkste meditatiecentra van Bhutan op een onovertroffen locatie hoog in de Himalaya.
HET PROJECT VAN PHAJODING
De monniken van Phajoding leven grotendeels van een kleine toelage die een aantal van hen krijgen van de overheid. In een land als Bhutan, met zoveel monniken en boeddhistische heiligdommen om de fondsen te verdelen, is het niet eenvoudig om iedereen voldoende te geven.
Zonder steun van buitenstaanders kunnen de monniken dan ook nauwelijks overleven.
In het klooster loopt ook een project voor de opvang van weesjongens en verwaarloosde kinderen waardoor er nog meer monden te voeden zijn. De bedoeling is om deze jongens een algemene opleiding te geven, hen weerbaar te maken en hen een aantal waarden uit het boeddhisme bij te brengen.
Samen met een aantal buitenlandse sponsors zamelt de hoofdlama hiervoor fondsen in o.m. met een fundraising actie waarbij men een monnik kan sponsoren.
Een bezoek aan Phajoding kan enkel te voet. Het klooster ligt op zo’n 3 uur stappen van de dichtsbijzijnde weg op meer dan 3500m hoogte. Vanuit Thimphu is het klooster het gemakkelijkst te bereiken. Eventueel kan ook in het klooster overnacht worden. Het klooster ligt op de laatste etappe van de beroemde Druk Path trek, een 4 of 5 daagse trektocht die je van Paro naar Thimphu brengt.