Nepal

De Moesson in Nepal

De Moesson: Nepal tijdens de zomermaanden

Nepal heeft niet direct de reputatie van een zomerbestemming te zijn. Tijdens onze zomermaanden is het immers ‘moesson’ of ‘monsoon’ in Nepal. Dit resulteert in hoge temperaturen, een vaak laag wolkendek en natuurlijk de obligate regenbuien.

Hoewel in sommige regio’s als Mustang het klimaat ideaal is tijdens de zomermaanden, kan het in de rest van het land een behoorlijk modderige bedoening worden tijdens de moesson: landverschuivingen, geblokkeerde wegen, kleine overstromingen.

Tijdens de moessontijd staat alles echter in volle bloei en is het hele land heerlijk groen. Wie niet per se voor de bergzichten gaat en vooral wil genieten van de uitbundige natuur, de rijke cultuur en de contacten met de goedlachse Nepalezen is de moesson een heel aangename periode.

REGENT HET DE HELE DAG TIJDENS DE MOESSON ?

De moesson betekent niet dat het de hele dag regent: vaak bouwen de wolken zich op en komt er een hevige stortbui laat in de namiddag of in de vooravond. Tijdens onze bezoeken de voorbije zomers hadden we vaak verschillende dagen zonder een enkele regendruppel. Al hadden we ook avonden waarbij in een mum van tijd de hele straat blank stond. Een dubbeltje op zijn kant dus.

KAN IK OP TREKKING TIJDENS DE MOESSON?

Hoewel de meeste trekkers tijdens het voor- en najaar naar Nepal komen, zijn er ook tijdens de zomermaanden wandelaars in de bergen te vinden. Vooral in de Annapurna-regio zijn er verschillende mogelijkheden om langs goed onderhouden paden ook in de moessontijd een mooie trek te maken. Mustang is een buitenbeentje met uitstekend weer tijdens de zomermaanden.

Een lichte trektocht over de randen van de Kathmanduvallei kan het hele jaardoor  en schept organisatorisch weinig problemen.

WAAROP LETTEN TIJDENS EEN NEPALREIS IN DE MOESSON ?

Als je tijdens de moesson naar Nepal reist, voorzie je best een niet al te strak reisschema. Binnenlandse vluchten worden regelmatig afgelast door het weer, wegen kunnen versperd zijn. Enige flexibiliteit is dus nodig.

Verder verblijf je best in degelijke accommodaties. Aangezien het in juli en augustus laagseizoen is, liggen de tarieven voor uitstekende lodges en hotels vaak iets lager dan in de topmaanden oktober-november. Een kamer met airco kan welkom zijn tijdens de warme nachten in Kathmandu of Pokhara.

Ga je op trekking, neem dan zeker voldoende regenkledij mee en zorg voor waterdicht schoeisel. Verblijf je in de vallei van Kathmandu, dan is een paraplu ongetwijfeld handig

Sommige regio’s, voornamelijk op de laagvlakte van de Terai vermijd je best: het is er heet, er zijn muggen en de dieren verschuilen zich vaak diep in de begroeiing.

Samengevat: Nepal toont zich van een andere kant tijdens de moesson. Bepaalde gebieden als Chitwan en Bardia vermijd je best wegens de hitte. Stevige regenbuien zijn mogelijk, maar als je logeert in comfortabele accommodaties zal je daar weinig of geen last van hebben.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief