Bhutan

De Vallei van Punakha

De Vallei van Punakha in Bhutan

De vallei van Punakha ligt op zo’n 1350m hoogte en kent over het algemeen een aangenaam klimaat met zachte winters en draaglijke zomers. In de vruchtbare vallei liggen talloze kleine dorpen verspreid tussen groene rijst- en graanvelden. Je kan er dan ook uitgebreid kennis maken met het Bhutanese leven-van-alledag.

De Dzong van Punakha

De vallei geniet vooral bekendheid door zijn imposante dzong die prachtig gelegen is op de samenvloeiing van de 2 rivieren Pho en Mo (Vader en Moeder). De dzong werd gesticht in de 17de eeuw door Shabdrung, hoewel er ook al in de 14de eeuw sprake was van een tempel gesticht door de heilige Ngagi Rinchen. Shabdrung overleed ook in Punakha en zijn lichaam wordt bewaard in de Machen Lhakhang binnen de muren van de dzong.

De dzong van Punakha lijkt op een gigantisch schip en is een van de indrukwekkendste toeristische bezienswaardigheden van Bhutan. Net als andere dzongs vervult hij een politiek-administratieve functie, naast een religieuze functie. Meer dan 300 jaar lang fungeerde de dzong als winterverblijf voor de hoogste boeddhistische monniken van Bhutan. Eenmaal je over de prachtige houten brug bij de dzong bent gearriveerd, overvalt je een merkwaardige rust en kan je ongestoord genieten van een van de mooiste bouwwerken van Bhutan.

De drie binnenpleinen hebben elk hun eigen karakter.Het eerste plein heeft een louter administratieve functie en bevat een aantal kantoren van overheidsdiensten. Het tweede plein is bijna volledig ingenomen door een tempel voor Cakrasamvara, een tantrische godheid. Het derde plein bevat ondermeer de Machen Lhakhang en de Kunre, de centrale vergaderplaats van de monniken, met grootse standbeelden van Guru Rinpoche, Shakyamuni Boeddha en Shabdrung.

Chime Lhakhang

Iets verderop ligt de Chime Lhakhang, beter bekend als de Temple of the Divine Madman, Drukpa Kunley, die er in de 15de eeuw een chorten bouwde. De tempel is een pelgrimsoord waar jonge koppels naar toe komen om vruchtbaarheid af te smeken. De talloze fallussen en expliciete seksuele symbolen die je overal in de omgeving aantreft, verwijzen naar de ietwat bizarre aanpak van deze boeddhistische heilige die protesteerde tegen de gevestigde boeddhistische orde.

 

Wandelen en Couleur Locale in Punakha

De vallei van Punakha is door zijn subtropisch klimaat een heel vruchtbare vallei met talloze kleine dorpen, verspreid tussen groene rijst- en graanvelden. Je kan er in de dorpen dan ook uitgebreid kennis maken met het Bhutanese leven-van-alledag. Een heel mooi dorp is bijvoorbeeld Talo, het geboortedorp van de Queen Mother en algemeen beschouwd als een van de mooiste dorpen van Bhutan.

Er zijn tal van mooie wandelingen te maken in de vallei van Punakha. Door de lage hoogte zijn ze vlot haalbaar voor iedereen die houdt van een gezonde inspanning. We hebben alle wandelingen die we in onze reizen aanbieden zelf verkend en kunnen je dus zeker een aantal mooie kortere en langere wandelingen aanraden.

Praktische info Punakha

Je bereikt Punakha vanuit Thimphu langs een goed berijdbare weg over de Dochu La bergpas. Regelmatig zijn er wegenwerken waardoor het verkeer stropt. Toch doe je slechts ongeveer 3 uur over de route.

In Punakha zijn talloze hotels en verblijfsmogelijkheden. Je kan er overnachten in een van onze comfortabele standaardhotels of in de exclusieve Amankora Lodge met slechts 8 kamers.  Sinds 2019 opende ook Six Senses een lodge in Bhutan met een van de mooiste infinitypools van Azië Liefhebbers van authentiek contact kunnen er eveneens verblijven in een eenvoudige homestay bij een lokale familie of kunnen genieten van een zogenaamd ‘farmhouse diner’.

Nuttige links

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief