Myanmar

Bezienswaardigheden in Mandalay

Info over Mandalay

Mandalay is, na Yangon, de tweede grootste stad van Myanmar. Tot de tijd van de Britten was het de hoofdstad van het land, waardoor het prat kon gaan op een groot aantal paleizen, tempels en residenties.

Hoewel Mandalay niet echt meer de ‘mythische’ status heeft die zijn naam uitstraalt, blijft het een stad waar je minstens een volle dag moet doorbrengen om tenvolle te genieten. Vooral in de nabije omgeving van Mandalay zijn een aantal zaken de moeite van het bezoeken waard.

Verschillende van deze bezoeken rond Mandalay kunnen gecombineerd worden tijdens een boottocht of tijdens een excursie per fiets. Om alles te bezoeken heb je ongeveer anderhalve dag nodig.

MANDALAY HILL

Mandalay Hill domineert de stad. Boven op de top staat er, hoe kan het ook anders, een indrukwekkende pagode. Meer dan 1000 trappen brengen je naar boven, maar er is ook een lelijke lift om de top van het platform te bereiken. Het is een mooie plek om van een wijds zicht over Mandalay te genieten.

HET SHWENANDAW KLOOSTER

Dit teakhouten klooster is een van de oudst bewaarde van Myanmar. Het maakte oorspronkelijk deel uit van het koninklijk paleis, maar werd volledig gedemonteerd en verplaatst. De hele structuur is zonder enige spijker opgebouwd en bevat prachtig houtsnijwerk.

Mandalay is niet meer de mythische stad die in de literatuur werd bezongen, maar het blijft een zeer aangename stop op je Myanmar-reis door de talloze tempels en bezienswaardigheden.

DE KUTHODAW PAGODE

De Kuthodaw pagode in Mandalay bevat het ‘grootste boek ter wereld‘. Stel je geen immens papieren exemplaar voor: het grootste boek ter wereld is een verzameling van 730 steentabletten waarin de hele canon van het Theravada boeddhisme is gekerfd. Elke tablet is ondergebracht in een kleine stupa die gerangschikt staan rond de hoofdpagode. Het is een fijne plek om even rond te wandelen tijdens een bezoek aan Mandalay.

AMARAPURA EN U BEIN BRUG

Amarapura is een van de oude hoofdsteden van het oude Birmaanse Rijk voordat de hoofdstad werd verplaatst naar Mandalay. Door de groei van Mandalay is het eigenlijk bijna een voorstad geworden.  Toch is het er aangenaam toeven, niet in het minst op en rond de U Bein Brug. Deze enorme teakhouten brug is een van de bekendste plekken van Myanmar en trekt het hele jaar door talloze bezoekers, zowel toeristen als Myanmezen. Het is dan ook een bonte drukte op en rond de brug. Veel reizigers bezoeken de brug bij zonsondergang of bij zonsopgang omdat dan het licht het mooist is om te fotograferen. Tijdens de dag is er over het algemeen minder beloop.

Nabij de brug ligt het grote klooster van Mahagandayon. Honderden monniken leven er samen. Je kan er rondwandelen tussen de verschillende kloosterdelen, de woonvertrekken en de tempels. In de late voormiddag komen alle monniken samen om te eten: een lange rij wordt gevormd en uit immense kookpotten wordt het eten opgeschept.  Jammer genoeg wordt dit heel aparte beeld vaak verstoord door het geklik van camera’s. Wil je in alle rust het klooster bezoeken, ga dan eerder vroeg in de ochtend of in de namiddag.

AVA OF INWA

Ava, ook wel Inwa, genoemd is een klein eiland op de Ayerwaddi rivier. Het was ook verschillende keren de hoofdstad van het Birmaanse Koninkrijk. Auto’s zijn er niet toegelaten, dus het bezoek aan het eiland gebeurt per paardekar of per fiets. Een tour over het eiland duurt een tweetal uur en brengt je ondermeer naar het Maha Aungmye Bonzan klooster en het elegante teakhouten Bagaya Kyaung. In een aantal kleine restaurants vlakbij de aanlegsteiger is het gezellig lunchen.

MINGUN

Mingun bereik je na een boottocht van een klein uurtje vanuit Mandalay. De bedoeling was dat hier de grootste pagode ter wereld zou komen. De plotse dood van koning Bodawpaya in 1819 strooide echter roet in het eten, net als een enorme aardbeving enkele jaren later. De tempel bleef dus onafgewerkt, maar het is nog steeds een indrukwekkend schouwspel als je over de rivier naderbij komt.

Vlakbij de tempel staat de Mingun Bell: 4 meter hoog en met een diameter van bijna 5 meter. Een van de grootste koperen bellen ter wereld.

Nog iets verderop ligt de Hsinbyume Pagode, een volledig witte structuur opgebouwd uit zeven terrassen die de zeven gebergten rond de heilige Mt Meru voorstellen. Het is een prachtige plek om te fotograferen. Vanop het bovenste terras heb je een mooi uitzichten over de Mingun Pagode en over de machtige Ayerwaddi rivier.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief