India

Pashmina Wol uit Ladakh

Pashmina in Ladakh

De Pashmina-wol uit Ladakh staat bekend als topkwaliteit. Wist je dat er ook een link is met de Belgische modemaakster Veronique Vermussche ?

DE PASHMINA GEITEN VAN DE CHANGPA

Op meer dan 4000m hoog in de Indische Himalaya koesteren enkele diepblauw gekleurde meren zich tegen witbesneeuwde Himalayapieken. Tibet is niet veraf en het behoeft dan ook geen verwondering dat dit uitgestrekte hoogplateau bevolkt worden door nomadische bewoners van Tibetaanse oorsprong.

De Changpa (letterlijk: de bewoners van het Noorden) trekken al eeuwenlang met hun kuddes yaks, geiten en schapen over het plateau en proberen er een karig bestaan op te bouwen. De omstandigheden zijn bar: in de winter daalt de temperatuur er vaak tot -30°C. Tijdens de korte zomerperiode slaan de (semi)nomaden hun traditionele yakharen tenten op nabij de meren van Tsokar en Tsomoriri. Hun kuddes delen het plateau met talloze kyang (wilde ezels) en grappige marmotten.

Al eeuwenlang hoeden de Changpa  de bekende Pashmina-geiten die de wol leveren voor talloze sjaals, dekens en stoffen. Wie door de bazaars in Leh, Srinagar of Kathmandu wandelt, wordt overspoeld met allerhande pashmina-items. De echte Pashmina-wol van hoge kwaliteit vind je echter nog op weinig plaatsen o.m.  bij de Changpa in Ladakh. Echte Pashmina is niet goedkoop: jaarlijks wordt er immers maar een 40.000 kg wol geproduceerd.

EEN LINK MET BELGIË

Veronique Vermussche, wereldreizigster en modemaakster, kwam een aantal jaren geleden tijdens haar omzwervingen door het boeddhistische deel van de Himalaya in contact met de zuiverste wol. Zij ging in de Himalaya op zoek naar de ambachtslui die de oude tradities in ere hielden. Jaren van research resulteerden in Tuinch, een unieke collectie van handgemaakte kledij met een moderne snit en gemaakt uit de zuiverste pashmina van de hoogste kwaliteit. Een Belgisch topproduct met Himalaya-roots

De beperkte Tuinch Collectie is in België beschikbaar in geselecteerde winkels in Antwerpen, Brussel, Gent en Knokke.

De gastvrije Changpa-nomaden ontmoeten? Het kan tijdens een van onze reizen naar Ladakh.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief