India

Info over Kerala

Kerala in Zuid-India: meer info

Kerala is ongetwijfeld een van de meest relaxte deelstaten van India. Ver weg van het drukke gewoel van de grote steden, verloopt het leven hier aan een rustiger tempo dan elders in India. Nochtans is Kerala al decennialang een van de meest ontwikkelde regio’s van India met een hoge levensverwachting en een hoge alfabetiseringsgraad.

KERALA, GOD’S OWN COUNTRY

Een reis naar Kerala is vooral genieten van de natuur en van couleur locale: zachtgroene rijstvelden, kokospalmen, witte stranden, kabbelende backwaters, elegante houseboats, koloniale handelsstadjes waarin het aangenaam verblijven is.

In de heuvels tref je uitgestrekte thee- en specerijenplantages aan, net als enkele wildparken waar olifanten nog veelvuldig voorkomen.

Kerala mixt christelijke, hindoe en arabische invloeden tot een bont geheel. Als centrum van de specerijenhandel stond het eeuwenlang onder invloed van Portugese, Nederlandse en Britse zeevaarders. Tijdens je reis naar Kerala vind je hun invloeden in het straatbeeld dan ook nadrukkelijk terug.

KOCHI / COCHIN

Koloniaal Kochi, de parel van de Arabische Zee is meestal het startpunt van je reis naar Kerala. Een stad die nostalgie uitademt naar vervlogen tijden. In het oude Fort Cochintreft u prachtige straatjes aan afgelijnd met mooie koopmanshuizen die vaak omgebouwd zijn tot sfeervolle boetiekhotels. De moeite waard zijn zeker een bezoek aan het paleis van Mattancherry, aan de Joodse wijk met de synagoge en natuurlijk aan de Chinese vissersnetten. De Santa Cruz Basiliek en de kerk van St.Fransiscus vertolken dan weer het christelijke karakter van Cochin.

Kochin is ook het centrum van de Kathakali, de eeuwenoude dansvorm van Kerala. U kan een dansvoorstelling en de het schminken van de acteurs bijwonen in het danscentrum in Fort Cochin.

THRISSUR

Het weinig door toeristen bezochte Thrissur leeft van de festivals met als hoogtepunt de Thrissur Pooram met prachtige processies van olifanten. Interessant is ook de Kalamandalam, waar leerlingen op een zeer traditionele manier opgeleid worden in de oude kunstvormen van Kerala.

CALICUT/ KOZHIKODE

Hier, in Noord Kerala, zette Vasco da Gama ooit voet aan land in 1498 en vestigde er de eerste Portugese handelspost. Nu vormt het stadje een mooie draaischijf als tussenstop tijdens een reis naar Kerala, op doorreis naar het Wayanad Natuurpark of meer noordelijker in Kerala, het paradijselijke Neeleshwar.

WAYANAD

Een van de meest ongerepte natuurgebieden van Zuid India. 345 km² natuurgebied dat zich uitstrekt over Kerala, Tamil Nadu en Karnataka. Een opeenvolging van rijstvelden, koffie- en rubberplantages, dichte bamboebossen en enkele mooie toppen van rond de 2000m. Wilde olifanten tref je hier veelvuldig aan.

Hoewel er weinig accommodatie is, bieden enkele prachtige lodges toch een comfortabele manier aan om dit uitgestrekte natuurpark te bezoeken.

DE BACKWATERS VAN KERALA

Een netwerk van kanalen dat heel Kerala dooradert en voor veel dorpjes zelfs de enige toegangsweg vormt. Hier speelt het echte dagdagelijkse leven zich af. Je bezoekt de backwaters best vanop een houseboat die langs de kanalen vaart. Wij raden je absoluut aan om minstens 1x te overnachten op een comfortabele houseboat.

De meeste backwatercruises verlopen in de omgeving van Allepey, maar wie echt op zoek is naar een zeer exclusieve ervaring kan ook een houseboatcruise maken in het Noorden van Kerala.

KANNUR

De plaats bij uitstek om de Theyyam te zien, Kerala’s oudste rituele kunstvorm, die dateert uit pre-hindoetijden. Wilde extatische dansen en opzwepende drums zorgen er voor dat de protagonisten uit zichzelf treden en dat de goden zich in hun menselijke gedaante vertonen.

MUNNAR

Munnar, een hillstation in de Western Ghats, geniet vooral bekendheid om zijn prachtige theeplantages die zich uitstrekken over alle omringende heuvels en bergen. Je kan er verblijven in mooi gelegen oude Tea Estates en natuurwandelingen maken in de omgeving of gewoon genieten van de rust.

PERIYAR WILDLIFE SANCTUARY

Ongetwijfeld het bekendste natuurpark van Zuid India, strekt dit gebied zich uit langs de oevers van een kunstmatig meer. Kuddes wilde olifanten, sambar, buffels,… worden er zeer frequent waargenomen. Sporadisch komt ook een van de 40 tijgers die nog in het park verblijven voor de lens. Je kan het park op verschillende manieren bezoeken, maar de meeste reizigers doen dit per boot.

PARADIJSELIJKE STRANDEN

Kerala geniet ook faam om zijn mooie, uitgestrekte stranden. Veel reizigers sluiten hun reis naar Kerala dan ook af met 1 of meer nachten aan de Arabische Zee. Hou er rekening mee dat de Oceaan hier vaak een stevige stroming heeft en zwemmen niet zomaar kan. De bekendste stranden (en resorts) tref je rond Kovalam en Varkala.

Liefhebbers van totale rust gaan best noordwaarts richting Neeleshwar waar je in een zeer exclusief kader kan genieten van de mooiste stranden van de Malabar Coast.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief