India

Op reis naar Zanskar

Op reis naar Zanskar

De vallei van Zanskar is altijd al een zeer geïsoleerd gebied geweest. Slechts een aantal maanden per jaar is het bereikbaar. Eind oktober als de eerste sneeuw valt, gaan de bergpassen onherroepelijk dicht en hult het gebied zich in zijn winterkleed.

Zanskar was lang een onafhankelijk koninkrijk en werd pas in de 18de eeuw door de koningen van Ladakh geannexeerd.

Je vindt er niet alleen unieke berglandschappen, maar ook mooie boeddhistische kloosters als Stongde, Karsha, Bardan en Zhongkul die als arendsnesten tegen de rotswanden zijn gebouwd. In de zomermaanden zijn er boeddhistische festivals waar slechts weinig toeristen aanwezig zijn.

Het is precies deze authenticiteit die veel reizigers aantrekt, maar de belangrijkste vraag is nog steeds: hoe geraak je er?

HOE NAAR ZANSKAR REIZEN ?

OVER DE WEG

Een hobbelige weg verbindt de vallei van Padum met Kargil in de vallei van Indus. De meeste reizigers leggen dit 230km lange traject af in twee  etappes.
De eerste dag  gaat het door moslimgebied in de groene Suru-vallei via dorpjes als Sankhu, Panikhar en Parkachik. Na enkele uren rijden krijg je de eerste panorama’s op de witbesneeuwde toppen van Kun en Nun, twee (heilige) zevenduizenders. Enkel de eerste 70km van de weg zijn geasfalteerd, nadien volgt een hobbelige rit langs wegen die enkel met een jeep berijdbaar zijn. In de namiddag duiken de eerste majestueuze gletsjers op. Het mooie klooster van Rangdum, op een heuveltje in een wijdse vallei, is een ideale stop voor de overnachting.

De tweede dag rij je verder boeddhistisch gebied binnen. De prachtige Penzi La (4400m) en de panorama’s op de Durung Drung gletsjer doen de ongemakken van de lastige rit snel verbleken en in de late namiddag bereik je dan het slaperige Padum.

De beste manier om over de weg naar Zanskar te reizen is met een gecharterde jeep. Openbaar vervoer is quasi onbestaande en enkel weggelegd voor wie zeer avontuurlijk is ingesteld en een stevige maag heeft.
De meeste jeeps zijn in handen van lokale chauffeurs die zich verenigd hebben in een vakorganisatie. Het aantal jeeps dat het traject rijdt tussen Kargil en Padum is beperkt en zo kan het gebeuren dat individuele reizigers misschien wel enkele dagen dienen te wachten omdat de meeste jeeps reeds ingenomen zijn door reizigers in een georganiseerde reisformule.

Recentelijk opende een nieuwe ‘weg’ die Padum met Lamayuru verbindt en ook een weg tussen Padum en Nimmo (nabij Leh) zal op korte termijn berijdbaar zijn.

TE VOET DOOR DE BERGEN

De enige andere mogelijkheid om Zanskar te bereiken is een stevige trektocht vanuit Ladakh of vanuit Darcha (in Himachal Pradesh). De Trans Zanskar-trekking zoals deze route genoemd wordt, is een van de klassieke trekkings in de Himalaya.

Je moet wel voldoende tijd hebben: het volledige traject dat van Lamayuru via Padum naar Darcha loopt, duurt zo’n 20 dagen. Tel je daarbij nog enkele dagen in Padum en nog wat reis- en acclimatisatiedagen dan kom je al snel aan een totale reisduur van ong. 1 maand uit. Een goede gids en een goede logistiek zijn onontbeerlijk voor deze trekking. Zorg ook voor voldoende acclimatisatiedagen vooraf zodat je niet in de problemen komt op de hoge passen.

De meeste trekkers beperken zich dan ook tot het traject tussen Lamayuru en Padum wat in de klassieke variant zo’n 10 dagen in beslag neemt. Tijdens deze wonderlijke trekking bedwing je verschillende bergpassen van om en bij de 5000m en slaap je meermaals boven de 4000m. Geen lichte bergwandeling dus. Er zijn ook sportievere en kortere varianten o.m. via de Kanji La-pas.

Het tweede, minder gelopen, traject voert je van Padum naar Darcha, via de vergletsjerde 5100m hoge Shingo La en de bekende afgelegen Phugtal Gompa. In Darcha eindig je op de weg die Leh met Manali verbindt en kan je in 1 dag per wagen terugkeren naar Manali.

IN DE WINTER OVER HET IJS NAAR ZANSKAR

Sportieve doorzetters met enig incasseringsvermogen kunnen Zanskar ook in de winter bereiken na een tocht over de bevroren Zanskar-rivier. ‘De Chadar‘ zoals deze trekking genoemd wordt behoort tot de meest uitdagende van de Himalaya, niet in het minst wegens de extreme weersomstandigheden (temperaturen tot -20°C) en het algemeen gebrek aan enig comfort. Je stapt over het blauwe ijs van de Zanskar, overnacht in grotten of tenten, en ervaart samen met de lokale bevolking de pracht van de Himalaya.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief