Intens reizen door Azië

Slow Travel

Slow Travel: Reizen door Azië

Slow Travel is een begrip dat de jongste jaren enorm opgang maakt. Reizen op een rustig tempo, op het ritme van het land en de natuur, met respect voor lokale tradities, op zoek naar ervaringen,… Azië is een continent dat zich uitermate leent voor deze manier van reizen.

ECHT SLOW TRAVEL ?

Slow Travel klinkt goed en veel reizigers beschouwen zichzelf dan ook graag als ‘slow travellers’.

Wanneer zij echter hun plannen aan ons voorleggen, blijkt vaak dat de race om toch zoveel mogelijk te zien op korte tijd nooit ver weg is. Dat ene highlight mag zeker niet gemist worden, die geweldige zonsopgang die beschreven staat in een reismagazine moet er bij, de bucketlist moet afgestreept worden, eventjes ‘stilzitten’ is geen optie, ‘als we er dan toch zijn, kunnen we net zo goed dit of dat meepikken’, …

Al snel zit een reisprogramma zo eivol dat we ons soms afvragen of dit nog wel echt vakantie is en of men op deze manier echt wel de sfeer van een land kan opsnuiven?

Slow Travel wordt vaak ook geassocieerd met de manier van zich verplaatsen. Wandelen of fietsen kunnen inderdaad een manier zijn om traag te reizen, maar ook daar speelt bij velen weer het prestatie-element waarbij kilometers, hoogtemeters, het volgen van GPS-tracks of Strava-segmenten, en het bereiken van deze of gene bergtop,… primeren op het beleven van een reis.

Een wandelreis in de bergen kan een vorm van Slow Travel zijn, maar voor sommige reizigers is het evenzeer een bron van stress.

ONZE EIGEN ERVARING MET SLOW TRAVEL

Zelf reizen we jaarlijks verschillende keren door Azië. Vaak moet het om praktische redenen snel gaan: 3 hotels bezoeken per dag, lokale dienstenverstrekkers ontmoeten, restaurants checken, lange ritten per wagen, letterlijk vliegen van hot naar her…

Maar zelfs op onze verkenningsreizen proberen we toch een of meerdere rustpunten in te lassen, blijven we vaak langer op een plaats. Niet altijd omdat er zo immens veel ‘highlights’ te zien zijn, maar gewoon omdat het fantastische plekken zijn om even tot rust te komen, indrukken te laten bezinken en te proeven van de echte sfeer van het land. Zonder de druk van een ‘early breakfast’  of ‘vroeg naar bed omdat er weer een drukke dag op het programma staat’.

Op veel van die plekken ontmoeten we andere reizigers, boordevol reis- en levenservaring, met wie het vaak aangenaam babbelen is bij een kop thee of iets sterkers. Locals schuiven soms aan, vertellen hun verhaal en nemen ons mee naar plekjes die we nooit verwacht hadden. Soms werken we op zo een plekje verder aan onze reizen (“another day in the office”). Soms genieten we gewoon van een uitzicht vanop het terras, kuieren wat rond door een nabijgelegen dorpje, piepen eens binnen in de keuken van ons verblijf, vergezellen de lokale staf op een uitje naar de markt, doen iets waarvan we nooit gedacht hadden dat we het ooit zouden doen (zoals vlinders gaan spotten 😊). Allemaal rustig, zonder verplichtingen.

Het zijn vaak deze momenten en locaties die ons achteraf nog het langst bijblijven en waar we warme herinneringen aan koesteren. Niet de zoveelste tempel of het x-tigste viewpoint.

EEN GROEIENDE TREND

We merken dat veel wereldreizigers in dit idee meegaan. Vaak zijn het reizigers die bijvoorbeeld reeds verschillende landen bezocht hebben en het niet zo belangrijk vinden om op hun nieuwe bestemming nog eens alle tempels te bezoeken. Ze willen ontsnappen aan de dagelijkse race in het westen of zetten hun ‘slow living’ uit Europa gewoon verder op reis.

In Frankrijk of Italië een week of langer op 1 locatie blijven is voor velen doodnormaal, maar meer en meer reizigers doen dit ook in Azië. Ze kiezen (voor een deel van hun reis) voor een verblijf op een aangename plek, maken nu en dan een uitstap, genieten van de lokale gastronomie, leggen ongedwongen contacten en komen met een frisse geest en prachtige herinneringen terug. Vaak hebben ze een beter idee van het gastland dan collega-reizigers die op korte tijd de ‘hele toer’ hebben gedaan en soms ‘moe’ weer op het vliegtuig stappen.

Een aantal van de accommodaties waar we vaak mee samenwerken lenen zich uitstekend voor deze vorm van reizen. Voor een groot stuk ook omdat de eigenaars zich volledig in het concept van slow travel kunnen terugvinden en hun gasten op een duurzame manier willen laten kennis maken met hun land. Deze plekken zijn dan ook ideaal om er langer te verblijven of om bijvoorbeeld na een rondreis een stukje ontspanning aan je reis toe te voegen dat verder gaat dan alleen maar een ligzetel aan het zwembad.

Tijdens onze reizen door Azië ontdekten we de voorbije jaren verschillende leuke plekken waar je het kloppende hart van je bestemming kan beleven op een rustige manier.  Verveling krijgt er geen kans, maar stress ook niet.

Enkele voorbeelden

In Nepal denken we daarbij onmiddellijk aan de Tiger Mountain Lodge in Pokhara. Fenomenaal gelegen op een heuveltop met zicht op de Annapurna-pieken, is dit een unieke plaats om op een rustige manier de sfeer van Nepal te ervaren. De lodge strekt zich uit over een hele heuvel, heeft prachtige tuinen en werkt nauw samen met naburige dorpen. Gezonde maaltijden uit de eigen biologische tuin, mogelijkheid tot natuurwandelingen in de buurt, ontbijten met zicht op de eeuwige Himalaya,… Marcus, de eigenaar, is sinds jaar en dag de voortrekker van duurzame benadering van het toerisme in Nepal. Een namiddagje kletsen met deze pionier van het Himalaya-reizen is absoluut de moeite waard.

Een andere topper in Nepal is een verblijf in een van de villa’s van Pavilions Himalayas en / of in de luxueuze tenten van Pavilions Lake View. Beide ecovriendelijke accommodaties liggen op extreem rustige plekjes aan de voet van de Annapurna, midden in de uitbundige natuur. Wakker worden met het gekwetter van exotische vogels en met verse melk van de eigen boerderij voor de deur. Thee drinken in de ochtend en een gesprekje (proberen) aanknopen met de lokale dorpelingen wiens rijstvelden in het hotel doorlopen. Genieten van een massage of een yogales. Aperitieven met de eigenaars die al jaren in Nepal wonen. ’s Avonds dineren onder een duizendsterrenhemel met een goed glas wijn…

Hoewel elke reis naar het vredige Bhutan bijna een vorm van Slow Travel is, zijn er ook daar verschillende plekken die we absoluut durven aanraden voor een langer verblijf.  Zo is er het Bhutan Spirit Sanctuary, een van de meest recente luxehotels in Bhutan. Gelegen in een klein zijvalleitje op de weg tussen Paro en Thimphu is het een schitterende uitvalsbasis voor een verkenning van de hoogtepunten van Bhutan. Het Sanctuary biedt een totaalervaring met wellness, meditatie- en yogasessies, en rustige ervaringen van het Bhutanese leven. Uiteraard kan je er ook op uit trekken om Thimphu, Paro en het befaamde Tigers Nest te bezoeken. Het ligt allemaal dichtbij zodat je geen onnodige tijd in de wagen moet doorbrengen

De 5 gloednieuwe lodges van Six Senses Bhutan bieden je de mogelijkheid om op een slow travel-manier toch rond te reizen. Ze liggen in de 5 voornaamste valleien van Bhutan en bieden, in de beste  Six Senses-traditie, een absolute topervaring aan op het vlak verblijf, gastronomie, activiteiten en omkadering.

In Ladakh organiseren we een zogenaamde ‘Ladakh voor genieters’  waarbij je op slechts 3 locaties verblijft, elk met hun eigen karakter. Vanuit deze locaties bezoek je dan een aantal mooie plekjes, maar er is ook tijd en ruimte voor rustig genieten van een Tibetaanse massage of van een goed boek in een hangmat tussen de abrikozenboomgaarden.

Rajasthan, het ‘klassieke India’ wordt onterecht alleen maar geassocieerd met indrukwekkende paleizen, forten en andere culturele bezienswaardigheden. Deze zijn absoluut de moeite waard, maar is het echt een meerwaarde voor je ervaring om ze allemaal gezien te hebben? Waarom ook niet even genieten van de natuur of het culturele geweld combineren met een verblijf van een paar dagen op een oud landgoed waar je rustig kan ontspannen. We stelden met onze lokale partners een rustige Rajasthan-reis samen die je een perfect beeld geeft van het echte Rajasthan: een stevige dosis cultuur, maar ook rustig kennis maken met de andere charmes van het land.

Bijzonder aangenaam voor een langer verblijf is ook het kleinschalige eco-resort van de Chapri-familie, sinds jaren onze vaste partner in India. Aan de kust van Noord Kerala (Zuid india) openden zij een aantal jaren geleden Neeleshwar Hermitage, een rustige plek voor liefhebbers van ontspanning in een exclusief kader. Je verblijft hier in het moederland van de Ayurveda en kan er kennis maken met de hele filosofie van deze eeuwenoude geneeswijze. Je kan een kookworkshop volgen of je kan de eeuwenoude Theyam-dans bijwonen. Per fiets en per boot kan je rondstruinen in de omgeving, door oude vissersdorpjes, langs schilderachtige kanalen, …. Gecombineerd met enkele andere mooie verblijven kan je hiervan een mooie Rustige Kerala Reis maken.

MyHimalaya

Verder lezen over onze reizen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief