Buthan

5 tips voor je reis naar Buthan

5 tips voor je reis naar Bhutan

Bhutan blijft voor veel Himalaya liefhebbers een echte droombestemming, maar als je eenmaal de beslissing genomen hebt en kiest voor een reis naar Bhutan, wil je natuurlijk maximaal genieten van deze exclusieve bestemming. Wij geven alvast enkele tips.

1. REIS NAAR BHUTAN VIA KATHMANDU

Je kan niet rechtstreeks naar Bhutan reizen vanuit Europa. De meeste Europeanen maken een stop in India of Nepal. Vervolgens vliegen ze met Drukair (de Bhutanese luchtvaartmaatschappij) door naar Paro.

De optie om via Nepal te reizen is zeker aan te raden. Er zijn immers meer en goedkopere vluchten tussen Kathmandu en Paro dan tussen India en Paro. Tickets naar Kathmandu zijn over het algemeen iets duurder dan tickets naar Delhi of Mumbai, maar dat haal je er zo weer uit met de goedkopere vluchten van Drukair.

Anderzijds is de verbinding tussen Europa en Bhutan via Delhi het snelst

Bovendien spaar je ook de hele rompslomp van het visum voor India uit: het visum voor Nepal krijg je gewoon bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu. Hotelovernachtingen tijdens de stop zijn in Kathmandu ook beduidend goedkoper dan in Delhi of Mumbai.

De optie van overland via India te reizen is tijdrovend en je moet ook rekenen dat je in Sikkim of Assam nog hotelovernachtingen en transport moet betalen. Het traject van de Indische grens in Phuentsoling tot de hoofdstad Paro duurt bovendien vrij lang en is weinig interessant.
Overland reizen via India is dan ook vooral aan te raden als je ook de tijd wil nemen om Sikkim te bezoeken of tijd wil spenderen in het uiterste oosten van Bhutan.

2. ERVAAR HET ECHTE BHUTAN BIJ EEN GASTFAMILIE OF IN EEN KLOOSTER

Hoewel dit in prijs geen verschil maakt, is een verblijf bij een Bhutanese gastfamilie of in een boeddhistisch klooster een absolute aanrader. Op deze manier ervaar je Bhutan op zijn best, leg je contacten met de Bhutanese bevolking en geniet je van een unieke ervaring in een land waar de tijd is blijven stilstaan.
Verblijven bij een gastfamilie doe je best in de vallei van Punakha of in het Bumthang-district.

3. WOON EEN MINDER BEKEND FESTIVAL BIJ

De vele kleurrijke boeddhistische festivals of tsechu’s zijn een belangrijke aantrekkingspool tijdens een reis naar Bhutan. In Thimphu en Paro zijn er jaarlijks een aantal grote festivals die duizenden mensen aantrekken en stilaan uitgroeien tot ‘toeristen-magneten’.

De kleinere festivals in meer landelijke gebieden of in de kleinere dzongs zijn echter even kleurrijk en zo mogelijk nog authentieker.

4. GEBRUIK JE TIJD IN BHUTAN OPTIMAAL

Tenzij het je bedoeling is om zoveel mogelijk bezienswaardigheden tijdens je reis naar Bhutan op je lijstje te kunnen afstrepen, lijkt het ons interessanter dat je vooraf uitmaakt hoe je Bhutan wil ervaren.

Het ‘less is more’-principe is ook hier van toepassing: het heeft geen zin om elke dag kilometers te vreten in een land waar alles draait om de beleving. Zo ga je immers voorbij aan precies datgene wat een reis naar Bhutan zo speciaal maakt: de volmaakte rust en harmonie.

Leg je er bij neer dat je in 1 week tijd niet alles van Bhutan kan zien of trek meer tijd uit.

Om een mooie indruk te krijgen van West-en Centraal Bhutan heb je min. 10 dagen ter plekke nodig. Wil je ook het ongerepte Oost Bhutan erbij dan zal je meer tijd nodig hebben. Op een 8-tal dagen kan je echter al een mooi beeld van Bhutan krijgen tijdens een korte trip naar Buthan.

5. GA OP TREKKING IN BHUTAN

Zelfs de meest verwende Himalaya-trekker zal in Bhutan versteld staan. Trekking in Bhutan is een sprong terug in de tijd: hier geen drukke trekkingroutes, volle lodges en platgetreden paden zoals elders in de Himalaya. Hoewel sommige trekkings als de Druk Path vrij populair zijn, kom je hier terecht in een echt ongerept natuurkader.

Een trekking blijft de beste manier om de grandeur van de Himalaya te beleven.

De service verleend door de Bhutanese gidsen en koks is bovendien van een bijzonder hoog niveau.

Er zijn verschillende trektochten mogelijk in Bhutan, van een eenvoudige wandelreis van hotel naar hotel tot lange expedities als de befaamde Snow Man Trek.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief