BHUTAN

West en Centraal Bhutan

Vraag offerte Offerte

overzicht

Voor veel reizigers is Bhutan een ‘once-in-a-lifetime’-ervaring.  Deze Bhutan reis laat je daarom op een heel intense en complete manier kennis maken met het Land van de Donderdraak.

Niet enkele de culturele hoogtepunten in Paro, Thimphu en Punakha komen aan bod, maar je reist ook verder het land in naar de vallei van Ura  en naar het boeddhistische hartland van Bumthang.

Eindigen doe je met een bezoek aan de vallei van Haa, in het uiterste westen, een gebied dat pas sinds 2002 opengesteld werd voor buitenlandse bezoekers.

Het programma is goed gevuld: op een 12-tal dagen krijg je een vrij volledig beeld van het land. We kunnen echter probleemloos op verschillende locaties extra overnachtingen voorzien om het reistempo wat rustiger te maken.

Zoals steeds kan de route flexibel worden ingevuld qua activiteiten. . Elke reis wordt op maat uitgewerkt.

Hoogtepunten van deze reis

  • Cultuur in Thimphu en Punakha
  • Het bekende Tigers Nest
  • De weinig bezochte Haa Vallei
  • Het spirituele hartland: Bumthang
  • Gangtey Gompa in Phobjika
  • Flexibel aanpasbaarprogramma

inspiratiereis

Aankomst in Paro, de enige internationale luchthaven van Bhutan, na een vlucht over de Himalaya vanuit Kathmandu, Delhi of Bangkok. Bij aankomst wacht je privégids je op bij de luchthaven.  Bezoek aan het Nationale Museum en  aan de Rimpong Dzong (afhankelijk van het aankomstuur van de vlucht. Nadien transfer in ongeveer anderhalf uur naar de hoofdstad Thimphu. Korte stop bij de samenvloeiing van de 2 heilige rivieren en eerste kennismaking met Thimphu tijdens een korte stadswandeling.

Je start de eerste dag in Thimphu met een wandeling van ongeveer anderhalf uur van de Changanka tempel naar het Boeddha Dordenma beeld. De wandeling loopt over de rand van de vallei en biedt mooie uitzichten over Thimphu Stad. De tempel van Changanka is een van de oudste van Thimphu: ouders komen er in de ochtend naar toe met hun jonge kinderen om de zegen van de monniken te krijgen. Het Boeddha Dordenma Beeld is meer dan 50 hoog en is opgericht ter ere van de 60ste verjaardag van de 4de Koning. Binnen in het beeld bevindt zich een grote tempel met honderden kleinere boeddhabeelden.

Na de lunch, kan je samen met de gids een selectie volgens je interesse maken van de verschillende bezienswaardigheden die Thimphu rijk is. Zo is er bijvoorbeeld de Tashicho Dzong, het politiek-religieuze centrum van het land. Tijdens het weekend is er de befaamde Weekend Market en zijn er meestal ook boogschutters actief op de Archery Ground. De Nationale Library herbergt prachtige oude handschriften en in het Textielmuseum maak je kennis met de rijke weefcultuur van Bhutan. Een plekje dat je echter zeker moet bezoeken is de National Memorial Chorten: veel inwoners van Thimphu komen er elke dag samen om te bidden. Het is een kleurrijke plek om even rustig te zitten en te kijken naar het leven-van-alledag.

De volgende dag is er tijd om verder de vallei van Thimphu te verkennen. Interessant is een wandeling aan het andere eind van de vallei naar de boeddhistische universiteit van  Tango of naar de gompa van Cheri. Je keert dan rustig terug door kleine dorpjes en langs de Choki Art School. Studenten uit heel Bhutan worden er opgeleid in de verschillende traditionele kunstvormen.

Na het ontbijt rijd je richting Dochu La-pas. Onderweg breng je een kort bezoek aan de Simthoka Dzong, de oudste van Bhutan, die op een strategische plek waakt over de Thimphu Vallei. Op de Dochu La staan 108 chorten. Het is een van de bekendste uitzichtspunten op de Himalaya in Bhutan. Eventueel kan je vanop de pas een wandeling maken naar de hogerop gelegen Lungchotse Tempel.

Je vervolgt je reis richting  Punakha, een lager gelegen vallei. Je bezoekt er eerst de imposante dzong van Punakha, het winterpaleis van de hoogste boeddhistische monniken. De dzong is veruit de belangrijkste van Bhutan: de koningen worden er gekroond en Shabdrung (de krijgsheer die Bhutan verenigde ligt er begraven).

Rond de verschillende binnenpleinen zijn tal van tempels en gebedshallen, maar de dzong heeft ook een wereldlijke functie als administratief centrum voor de hele regio. Er valt altijd wel iets te beleven, al zijn het zelfs alleen maar de talloze Bhutanese families die op een ‘uitstapje annex picknick’ naar de grasvelden rond de dzong komen.

Tegen de avond maak je nog een wandeling door de velden naar de Chime Lhakhang Tempel, gewijd aan de Divine Madman.

Eventueel vroeg in de ochtend wandeling door de velden naar de Khamsum Yuelley Namgyal Chorten, prachtig gelegen op een heuvel boven de rivier. Deze chorten werd gebouwd door de Moeder van de Koning, die afkomstig is uit de Punakha-vallei.

Nadien rijd je via Wangdue richting de Pele La-pas. Hoe dichter je bij de top van de pas komt, hoe meer yaks je ziet grazen op de weiden. Een lange, kronkelende afdaling brengt je tot bij de witte chorten van Chendebi en verder langs het grootste waterkracht project van Bhutan. In de verte ligt de immense dzong van Trongsa tegen een heuvelwand. Tijd voor een bezoek aan dit imposante bouwwerk en eventueel een wandeling in de omgeving.

In de ochtend vertrek je richting Bumthang. De weg slingert zich door de bergen en na enkele uren bereik je de vallei van Chumi, de eerste van de 4 valleien van het Bumthang-district. Tegen de lunch arriveer je dan in het kleine stadje Jakar, de districtshoofdstad. Je bezoekt er nog enkele van de meest markante heiligdommen met o.m. de Jambay Lhakhang en de Kurjey Lhakhang.

De tweede dag van je verblijf in Bumthang vullen we in naar keuze. Je kan een bezoek brengen aan de afgelegen Ura Vallei of je kan wandelen naar een van de boeddhistische kloosters in de heuvels rond Jakar. Er zijn tal van mogelijkheden om andere tempels en paleizen te bezoeken. Is er een boeddhistisch festival, dan kunnen we dat natuurlijk inplannen.

Je keert op je stappen terug en rijdt richting Phobjika. Een lange rit die eventueel kan onderbroken worden met enkele lichte wandelingen.

Bij aankomst in Phobjika bezoek je in de late namiddag het bekende Gangtey klooster met de daaraan verbonden kloosterschool. Phobjika is bekend om zijn  zwartnekkraanvogels die er komen overwinteren vanuit Tibet. Je kan ze het best observeren tijdens een ontspannen wandeling langs de Gangtey Nature Trail (ong. anderhalf uur).

Op dag 9 rijd je na een laatste wandeling door de vallei naar de Dochu La. Je kan eventueel de benen strekken tijdens een wandeling door de Lamperi Botanical Garden op de flanken van de pas. Je verblijft in een gezellig guesthouse bovenop de pas zodat je de volgende ochtend verzekerd bent van een schitterende zonsopgang.

Van de Dochu La gaat het richting Thimphu en verder naar Paro. Waar de 2 Heilige Rivieren samen komen, nemen we een zijweg die naar de vallei van Haa loopt. In deze landelijke vallei maak je vooral kennis met het leven-van-alledag, al zijn er ook een aantal mooie tempels te bewonderen.
Haa is ook een goede locatie als je bij een lokale familie in een homestay wil verblijven.

De tweede dag rijd je omhoog op de Chele La pas die de verbinding vormt met de pas recentelijk opengestelde vallei van Haa. Ongeveer 3 uur wandelen naar de Kung Karpo pas (4100m) langs de kam die de Paro- en de Haa-vallei scheidt. Een korte afdaling brengt je naar de Kila Gompa, een bekend nonnenklooster waar boeddhistische guru’s zich terugtrokken voor meditatie. Verdere afdaling langs een pad bezaaid met witte chortens en transfer naar Paro.

Korte transfer en dan wandeling omhoog naar Taktsang (Tigers Nest) op een klif bijna 900m boven de Paro-vallei. De wandeling kan eventueel deels per paard worden afgelegd. Afhankelijk van de tijdsindeling kan er gelunchd worden in de cafeteria met zicht op het wereldwonder van Bhutan.

Na de lunch naar de overblijfselen van de Drukgyel Dzong, gebouwd als herinnering aan de Tibetaanse invasie in de 17de eeuw. Korte stop aan de Kyichu Lhakhang uit de 7de eeuw, naar het model van de Jokhang Tempel in Lhasa. Er kan eventueel nog een bezoek gebracht worden aan de Rimpong dzong en aan de nabijgelegen wachttoren, mocht dit in het begin van de reis niet gelukt zijn.

Transfer naar de luchthaven voor vlucht of verlenging van de reis.

Je kan uiteraard langer in Bhutan blijven of je kan verlengen in Nepal, India, Thailand… We werken het graag verder voor je uit.

De hoogtepunten van West en Centraal Bhutan samengebald in een 12-daagse reis

Praktisch

Deze reis kan het hele jaar door gemaakt worden, al kunnen de wegen naar het Bumthang district er in de moessonperiode wel slecht bij liggen. De beste periode loopt van september tot december en van maart tot eind mei.

Richtprijs: vanaf 2980 Euro

De prijs is afhankelijk van de periode, grootte reisgezelschap, hotelselectie en eventuele aanpassingen aan het programma. Wij werken elke reis uit op maat.

Tijdens deze Bhutanreis verblijf je in degelijke standaardhotels. Ruime en nette kamers voorzien van alle comfort met een privé-badkamer. Alle kamers hebben verwarming wat handig is tijdens de frissere wintermaanden. Er is ook mogelijkheid om op sommige locaties te verblijven in een homestay.

De reis is ook mogelijk in comforthotels en in de exclusieve luxehotels van Six Senses of Amankora.

Deze inspiratiereis is slechts een startpunt: we passen de route, de wandelingen, de reisduur en de hotelselectie graag aan aan je voorkeur.
Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om een intense reis door Bhutan te maken.

Heb je meer tijd ter beschikking? Dan kan je ook verder reizen richting  het exclusieve Oost Bhutan.

De reis zoals hier voorgesteld is in principe vlot haalbaar voor mensen die een doorsnee conditie en actieve instelling hebben. De voorgestelde wandelingen zijn niet prestatiegericht, maar hebben eerder tot doel om te genieten van de natuur en de cultuur.

Wil je een boeddhistisch feest bijwonen? Raadpleeg dan de festivalkalender

In onze veelgestelde vragen geven we je graag een antwoord op vragen die elke Bhutanreiziger zich stelt.

Offerte aanvragen

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief