India Ladakh

Trekking in Ladakh

Vraag offerte Offerte

TREKKING IN LADAKH OP JOUW MAAT

Een trekking in Ladakh is een ideale manier om te genieten van de wijdse landschappen én om kennis te maken met de gastvrije Ladakhi in kleine dorpjes. Je wandelt over hoge bergpassen, doorkruist groene valleien, passeert boeddhistische heiligdommen en hebt zichten op bergtoppen van meer dan 7000m hoog.

Aangezien je in Ladakh steeds minimum rond de 3000m hoogte vertoeft, kunnen bepaalde trekkings vrij inspannend zijn. Niet zozeer door de hoogteverschillen, maar eerder door het verblijf op grote hoogte. Het is dan ook zeer belangrijk om voldoende te acclimatiseren als je volop van een trekking in Ladakh wil genieten.

Trekkings in Ladakh variëren van korte tochten van 2-3 dagen in de Indusvallei tot langere treks in expeditiestijl die je in enkele weken van dwars over de Himalaya van Ladakh naar Himachal Pradesh brengen.

Het trekkingseizoen is vrij kort (van juli tot eind september) omdat veel hoge bergpassen vaak tot laat in het voorjaar dichtgesneeuwd zijn. Toch zijn ook in de wintermaanden en in het voorjaar een aantal opties mogelijk.

De meeste trekkings in Ladakh gebeuren in een kampeerformule, al zijn er in enkele valleien ook beperkte mogelijkheden voor een verblijf in guesthouses en homestays.

We werken elke trekking uit op maat. Contacteer ons met je wensen rond duur, niveau en aard van de trekking en we doen je graag een aantal suggesties.

Hoogtepunten Trekking in Ladakh

  • Wijdse berglandschappen
  • Wandelen over hoge bergpassen
  • Kamperen of guesthouses
  • Boeddhistische cultuur en couleur locale

Enkele mogelijkheden

De noordelijke Sham Vallei is een van de meest toegankelijke gebieden voor een trekking in Ladakh. Er zijn mogelijkheden voor een tocht van een tweetal dagen tot een kleine week. Je wandelt van dorp naar dorp en kan overal overnachten in guesthouses.

De dorpen in de Sham Vallei behoren tot de meest welvarende in Ladakh. Hemis Shukpachen en Temisgam zijn pareltjes die zich als een wit lint door de vallei kronkelen. Tussen de verschillende dorpjes liggen bergpassen van 3600 tot 3900m.

Aangezien de meeste dorpen ook per wagen bereikbaar zijn, kan je heel gemakkelijk de trek inkorten en kan de bagage gemakkelijk per wagen tussen de dorpen vervoerd worden.

De basisroute gaat als volgt: Likir – Yangthang – Ulley – Hemis Shukpachen – Temisgam – Khaltse. De trek kan in beide richtingen uitgevoerd worden.

De trekking door de vallei van Markha is voor Ladakh wat de Everest Trek is voor Nepal: een absolute klassieker die je laat kennis maken met alle facetten van trekking in Ladakh.

Een kleine 10 dagen lang trek je over verschillende passen van bijna 5000m, kampeer je op unieke plekken en heb je zichten op de pieken van Stok Kangri en Kang Yatze. Af en toe passeer je door een dorp met een klein boeddhistisch klooster.

De standaardroute loopt als volgt: Zinchen – Yurutse – Ganda La (4850m) – Shingo – Skiu – Markha – Hankar – Nimalung – Kongmaru La (5125m) – Shang Sumdo – Martselang – Hemis.

Er zijn opties om de trek te verlengen richting Lamayuru.

De bekende gompa van Lamayuru, op enkele uren rijden van Leh, is een startpunt van verschillende trektochten die van west naar oost door Ladakh lopen. De trekkings variëren van 3-4 dagen tot een kleine week.

De meeste tochten eindigen in de buurt van Alchi, een boeddhistische enclave met schitterende tempels. Je kan ook de trekking door de Markha Vallei koppelen aan een van deze treks.

Met een kleine karavaan van paarden voor de bagage, vergezeld van een gids en kok, trek je in ‘expeditiestijl’ door de Himalaya en kampeer je dagelijks op de mooiste plekjes.

Afhankelijk van welke route we organiseren, steek je verschillende bergpassen over van rond de 5000m. Tar La (5250m), Dundunchen La (4600m), Kongski La (4900m), Stakspi La (5275m),.. het zijn maar enkele van de passen van waarop je een weergaloos zicht hebt op de bergen.

 

Ten Noorden van de Indus Vallei ligt de groene vallei van Nubra. Je kan deze vallei bereiken per wagen via de Khardung La,  met 5260m de hoogst berijdbare bergpas ter wereld. Er zijn echter ook een aantal pittige trekkingroutes die je naar Nubra brengen.

Wat al de trekkings naar Nubra gemeen hebben is de steile opbouw. Na 2 dagen stappen overnacht je al op bijna 5000m. Het is dus absoluut van belang om goed te acclimatiseren: de meeste trekkers doen een kortere trek door bijvoorbeeld de Shamvallei als voorbereiding.

Een eerste route loopt in 5 dagen van Phyang nabij Leh naar de Lasermo La (5350m) en verder naar Hunder in Nubra.

Een tweede, meer oostelijke, route, vertrekt in het dorpje Sabu op een kwartiertje van Leh. Op de derde dag sta je al op de top van de Digar La (5300m) waarna je in 3 dagen verder afdaalt in de richting van Khalsar en Diskit.

Jarenlang was Zanskar vanuit de Indus Vallei enkel te voet te bereiken via een tiendaagse trektocht door het Zanskar massief. De jongste jaren zijn er verschillende jeeptracks aangelegd  richting Zanskar, maar de zogenaamde Trans Zanskar blijft een absolute klassieker voor wie voldoende tijd heeft.

Er zijn verschillende routes die je richting Padum brengen, de ene al wat uitdagender dan de andere. Op elke tocht steek je meerdere passen van 5000m over.

Vanuit Padum kan je overland per jeep terugkeren naar Ladakh, maar je kan ook helemaal doorstappen richting Darcha, een stadje op de weg die Leh met Manali (in Himachal Pradesh) verbindt. Je passeert dan o.m. de Phuktal Gompa, een van de meest spectaculaire kloosters in de Himalaya. De hele trek van Ladakh tot Darcha duurt maar liefst 20 dagen.

We werken graag een Trans Zanskar avontuur voor je uit. 

 

Voor sportieve trekkers die geen schrik hebben van de koude is de Chadar ongetwijfeld het neusje van de zalm.

Tijdens de wintermaanden is Zanskar volledig afgesneden van de buitenwereld door sneeuw en ijs op de bergpassen. Enkel via de bevroren Zanskarrivier kunnen de inwoners van Zanskar naar de omgeving van Leh stappen. Een stevige tocht over het ijs van de rivier met overnachtingen in tenten, in grotten op de oever en bij mensen thuis.

De tocht loopt van Chilling naar Lingshed en neemt in totaal 9 dagen in beslag. Eventueel kan je verlengen richting Padum.

Op trekking in Ladakh: genieten van desolate landschappen, wandelen door kleurrijke dorpen, kennis maken met boeddhistische monniken in afgelegen kloosters.

Praktisch

Reisperiode

De beste reisperiode voor een trekking door  Ladakh situeert zich van juni tot half oktober, afhankelijk van je route. Sommige bergpassen openen pas in juli en liggen eind september alweer onder de sneeuw.  De enige route die zowat het hele jaar door toegankelijk is, is de trekking door de vallei van Sham.

Tijdens onze zomermaanden (juni tot september) zijn de temperaturen aangenaam met overdag vaak 20°C en veel zon. Neerslag valt er slechts heel sporadisch. Het kan dus best warm worden tijdens een trektocht door Ladakh, al wordt het snel koud eenmaal de zon achter de bergen is verdwenen.

Met uitzondering van de trekking door de vallei van Sham, verlopen de meeste trektochten in een kampeerformule. Lodges of guesthouses zoals in Nepal zijn niet beschikbaar, al is er op sommige routes hier en daar wel een dorpshuis dat enkele kamers ter beschikking stelt.

Voor de kampeerovernachtingen voorzien wij alle gemeenschappelijk kampeermateriaal: ruime tweepersoonstenten, lichte matjes, tafeltjes en stoeltjes, eetgerei, toilettent, eettent,… Zelf dien je in principe enkel een eigen slaapzak te voorzien, al nemen de meeste reizigers ook vaak nog een comfortabel matje mee. Je dient de tenten niet zelf op te zetten: de lokale crew zorgt hier voor.

De hoofdbagage wordt tijdens een trekking vervoerd met paarden of lastdieren.

De maaltijden worden klaargemaakt door een kok die je verwent met eenvoudige, maar lekkere gerechten.

Ladakh ligt gemiddeld op 3500m hoogte. Tijdens de meeste trekkings steek je bergpassen over die vaak boven de 5000m liggen. Het is dus absoluut belangrijk om goed te acclimatiseren alvorens een trektocht te starten. We geven je graag correct advies hoe je reis optimaal in te delen in functie van de hoogte en van de acclimatisatie.

De Engelstalige privégids die je tijdens de reis begeleidt, organiseert de trekking en coördineert de lokale crew.

Bovenstaande trekkings organiseren wij regelmatig voor koppels, families of kleine groepjes. Er zijn natuurlijk nog tal van andere trektochten mogelijk in Ladakh, de ene al uitdagender dan de andere.

Zo kan je bijvoorbeeld een heel sportieve trek maken van het meer van Tso Moriri naar Kibber in de Spiti Vallei.

Wie graag eens op het ‘dak van de wereld’ wil staan, kan een trekking combineren met een beklimming van de Stok Kangri (6123m)

Landschappelijk heel anders zijn de trekkings in het oostelijke Ruphsu-gebied: hoogvlaktes van meer dan 4000m, prachtige meren als Tsokar en Tso Moriri, uitgestrekte grasvlaktes waar herders met hun kuddes rondtrekken.

We geven je graag advies bij de keuze van je trekking en integreren je trektocht naadloos in een langere Ladakh-reis.

Offerte aanvragen

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief