India

Sneeuwluipaard

Reizen

Vraag offerte Offerte

Overzicht

De sneeuwluipaard is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld: er leven wereldwijd nog slechts zo’n 7500 exemplaren in het wild. Vooral in de berggebieden van Centraal- en Zuid Azië treft men deze grote katachtigen nog aan.

De sneeuwluipaard werd in het verleden intensief bejaagd omdat hij een gevaar vormde voor de lokale veestapel, voor zijn prachtige huid en voor allerhande geneeskrachtige bijwerkingen die hem in de Chinese geneeskunde werden toegeschreven. Ondanks intensieve campagnes van de overheid en van het Wereld Natuur Fonds is stroperij nog steeds een groot probleem.

Voor veel natuurliefhebbers is het dan ook een absolute uitdaging om de Geest van de Himalaya te kunnen observeren in zijn natuurlijke habitat.

Sneeuwluipaarden spotten met MyHimalaya

  • 2 toplocaties in de Indische Himalaya
  • De pracht van winters Ladakh
  • Begeleiding door locale natuurkenners
  • Combineerbaar met boeddhistische feesten

Sneeuwluipaarden in Ladakh

Hemis National Park

Hemis National Park in Ladakh wordt algemeen beschouwd als een van de beste sneeuwluipaard locaties in Ladakh. Het park ligt op ongeveer een uurtje rijden van Leh. Vooral in de valleien van Husing en Tarbu neemt men regelmatig sneeuwluipaarden waar. Op een aantal plekken kan je in huizen overnachten, maar soms zijn tenten noodzakelijk.

De Vallei van Sham

Hoewel de vallei van Sham tijdens de zomermaanden een van de populairste trekkingroutes in Ladakh is, is het er tijdens de winter ongewoon rustig. Hele dorpen gaan in wintermodus, de bewoners komen enkel voor het hoogstnoodzakelijke naar buiten. Enkele hogergelegen nederzettingen staan bekend als sneeuwluipaard-terrein met zeer frequente waarnemingen. Je kan een mooie trek maken door een winters landschap om dan te eindigen in een van de hogere dorpen voor het observeren van sneeuwluipaarden.

De overnachtingen gebeuren in lokale homestays of guesthouses. In een van de dorpen in de Shamvallei is ook een comfortabele berglodge beschikbaar.

Een reis in functie van de sneeuwluipaard vereist veel flexibiliteit. Meestal verplaatsen we ons naar een of 2 locaties van waaruit we dagtochten maken. Je hebt een lokale privé-gids ter beschikking die samen met jou op zoek gaat naar sneeuwluipaarden. Hij baseert zich voor het vastleggen van de locaties op eerdere waarnemingen en op info die door de lokale bevolking wordt gegeven. Vaak weten lokale herders maar al te goed waar hun grootste rivalen zich ophouden.

Op zoek gaan naar de sneeuwluipaard vereist geduld: enkele uren wachten tot plots de Geest van de Himalaya opduikt op een bergflank of rotskam, is heel normaal. Het gaat om wilde dieren die niet op bevel te voorschijn komen. Ondertussen kan je natuurlijk genieten van het mooie winterse landschap.

Om je kansen op het spotten van de sneeuwluipaard te vergroten trek je best voldoende tijd uit:  8 tot 10 dagen ter plekke in Ladakh lijkt ons een minimum. Je kan je dan eventueel verplaatsen tussen de verschillende locaties. Verschillende reizigers maakten in het verleden zelfs een korte wintertrekking door Ladakh waarbij ze haast dagelijks op andere locaties overnachtten.

Afhankelijk van de grootte van je gezelschap (we adviseren om dit klein te houden) kan je overnachten in lokale huizen of eventueel in tenten. Het is winter, dus bar koud. Wees voorbereid op temperaturen die vlot tot -20°C kunnen dalen. De accommodaties worden beperkt verwarmd met een lokaal kacheltje. Een goede winteruitrusting is dus essentieel om van de reis te kunnen genieten.

Hoewel de sneeuwluipaarden sporadisch ook in de zomer en nazomer gespot worden, blijven de wintermaanden de beste periode voor een reis naar de sneeuwluipaarden.

Tijdens de harde wintermaanden dalen Bharal en andere herbivoren af in de valleien van Ladakh, op zoek naar voedsel. In hun voetsporen volgt de Schim van de Himalaya. Naarmate de winter vordert, vindt ook het sneeuwluipaard minder en minder voedsel op grote hoogte en begeeft dit sierlijke dier zich in een aantal valleien in Ladakh. Nu en dan wordt een verwoestende raid uitgevoerd op kuddes van lokale herders, maar meestal behelpt de sneeuwluipaard zich met kleiner wild als marmotten.

De  late wintermaanden in Ladakh  (januari tot eind maart) zijn  een uitgelezen periode om te proberen de sneeuwluipaarden te spotten. Handig meegenomen is ook dat de hemels dan overweldigend blauw zijn wat schitterende beelden oplevert.

Sneeuwluipaarden spotten... een van de laatste 'grote ervaringen' voor elke natuurliefhebber

OP MAAT

Wij werken elke sneeuwluipaard reis uit op maat uit, rekening houdend met de grootte van je gezelschap, met de gewenste accomodatie en met de reisduur die je ter beschikking hebt.

Hoewel de meeste reizigers in de winter specifiek voor de sneeuwluipaarden naar Ladakh reizen, kan je uiteraard de bekende boeddhistische kloosters in de Indus-vallei bezoeken.

Je kan ook verlengen op andere locaties in India zoals Rajasthan, Kerala of Goa. De wintermaanden zijn bijvoorbeeld ook ideaal voor een reis door de Tijgerparken van Centraal India

Offerte aanvragen

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief