INDONESIE

Inspiratiereis Flores en Komodo

Offerte vragen Offerte

overzicht Flores en Komodo

Hoewel meer en meer reizigers Flores ontdekken, blijft dit eiland toch een heel stuk minder toeristisch ontwikkeld dan sommige andere eilanden van de archipel. Het is dan ook een uitgelezen plek voor wie eventjes van de klassieke routes wil afwijken en op zoek is naar authenticiteit.

De natuur op Flores is overweldigend met veel tropisch woud en plantages, maar ook verlaten stranden en unieke koraalriffen. Een absoluut hoogtepunt van elke Flores-reis is de zonsopgang aan de Kelimutu Vulkaan met zijn prachtig gekleurde kratermeren.

In traditionele dorpjes leven een aantal authentieke etnische groepen waarmee onze gidsen je graag laten kennis maken.

Per boot gaan we ook op een tweedaagse cruise naar de eilanden Rinca en Komodo waar de veruit bekendste dieren van Indonesië wonen: de vraatzuchtige Reuzevaranen. Imposante wezens die zo uit de prehistorie lijken te zijn weggelopen.

Deze inspiratiereis is slechts een aanzet: er zijn tal van andere mogelijkheden om de reis in te vullen en je kan ze ook probleemloos combineren met een verblijf op andere eilanden. Ook een ‘overland’-versie is mogelijk (maar neemt uiteraard meer tijd in beslag).  We werken het graag verder met je uit.

Hoogtepunten

  • De Kelimutu Vulkaan
  • Groene ongerepte natuur
  • Snorkelen op tropische plekjes
  • Diversiteit in bevolkingsgroepen
  • De Komodo Varanen
  • Minder toeristisch

Inspiratiereis Komodo en Flores

Aankomst in Maumere (per vlucht vanuit Denpasar of elders in Indonesië)

Bij aankomst wacht je chauffeur je op aan de luchthaven en brengt je naar het strandhotel dat we voor je reserveerden. Je kan rustig bekomen van de vlucht of je kan zelfs al even snorkelen vanop het strand.

In de ochtend vertrek je richting de bergen. Je stopt eerst echter in Sikka, een plaatsje met veel Portugese invloeden en een van de eerste missieposten op Flores. Het is ook het centrum van een bloeiende weefindustrie.

Lunchen kan je doen op het mooie, rustige strand van Paga in een van de gezellige strandrestaurantjes. Nadien gaat het verder naar Moni, onze uitvalsbasis voor een bezoek aan de Kelimutu-vulkaan.

Vroeg uit de veren voor een van de mooiste zonsopgangen in Indonesië op de Kelimutu Vulkaan Je wandelt in ongeveer een uurtje naar een prachtig uitzichtspunt op de 3 meren die constant van kleur veranderen.

Nadien rijd je verder langs de noordkust van Flores naar Riung. Onderweg is het genieten geblazen van de steeds wisselende landschappen. Je luncht opnieuw op een klein strandje en arriveert uiteindelijk in het afgelegen vissersdorpje Riung waar je in een klein guesthouse overnacht.

Uitstap per boot naar het Nationale Park voor de kust van Riung. Er liggen 17 prachtige koraalriffen en tal van kleine eilandjes die we uiteraard al snorkelend verkennen. Je kan er ook duizenden ‘vliegende honden’ (vleermuizen) zien.

Bij de lunch geniet je van een lekkere visbarbecue met vers kokossap op een verlaten strandje.

Langs een uitzichtspunt dat een mooi zicht heeft op de koraalriffen die we gisteren verkenden, rijden we naar de warmwaterbronnen van Soa die opgewarmd worden door een nabijgelegen vulkaan. We dobberen even in het warme water en rijden dan door naar Bajawa.

Transfer naar het strand van Aimere vanwaar we een wandeling van 3u starten naar het traditionele dorpje Belaragi. Het dorp bestaat twee rijen van 16 huizen en is opgebouwd volgens traditionele structuren. De bewoners leven nog vrij traditioneel en verwelkomen bezoekers steeds met een typische welkomstceremonie. Op weg naar Belaraghi maken we op een palmplantage ook kennis met het procedé van het distilleren van Arak.

In de ochtend verlaten we onze gastheren/gastvrouwen en dalen in een anderhalf uur terug naar de weg. Van hieruit gaat het verder naar Ruteng. Onderweg stoppen we in kleine dorpjes en bij het vulkaanmeer van Ranamese, omringd door primair regenwoud.

Verkenning van een aantal mooie dorpen rond Ruteng, het centrum van de Manggarai-regio. De rijstvelden zijn er zondermeer spectaculair. Ze worden Lingo genoemd en zijn aangelegd in de vorm van spinnewebben. We rijden nadien verder naar Labuan Bajo, door een van de groenste delen van Flores.

Met een privéboot naar het Komodo National Park, de habitat van de bekende Onderweg op verschillende plaatsen gelegenheid om te snorkelen op uitgelezen plekken. In de namiddag ga je met een gids aan land op Komodo om varanen te spotten. Tegen de avond is het vanop het dek genieten van een mooie zonsondergang waartegen duizenden vleermuizen zich aftekenen. Diner en overnachting aan boord.

Tweede dag aan boord van het schip. In de ochtend wandeling over Rinca, een tweede pleisterplaats van de Komodo varanen. Nadien vaar je terug naar Labuan Bajo met onderweg uiteraard opnieuw een aantal mooie snorkelspots.

Tijd om Flores vaarwel te zeggen. We brengen je naar de luchthaven van waaruit je verder kan naar verschillende locaties in Indonesië.

 

Flores is een van de meest onderschatte eilanden van Indonesië met een overweldigende natuur en tal van authentieke inheemse groepen.

Praktisch

Deze reis kan in principe het hele jaar door gemaakt worden. Afhankelijk van het seizoen en rekening houdend met de regenperiodes dienen er wel een aantal alternatieven voorzien te worden. We geven je graag advies afhankelijk van de gewenste reisperiode.

Flores kent een tropisch klimaat, dus een regenbui is altijd mogelijk. Maar meestal zijn deze kort (en hevig).

De beste periode om naar Flores te reizen situeert zich tussen mei en oktober. De maanden juni – juli zijn de beste periodes om te snorkelen. De zee is dan vrij rustig.

De prijs is afhankelijk van de reisperiode, grootte reisgezelschap, hotelselectie en eventuele aanpassingen aan het programma. Wij werken elke reis uit op maat en houden daarbij rekening met je verwachtingen qua activiteiten, excursies, hotels,budget… Hoe meer info we van jou krijgen, hoe beter we je een reisvoorstel op jouw maat kunnen aanbieden.

Het toerisme in Flores is niet zo ontwikkeld als in Bali bijvoorbeeld. Het hotelaanbod is dan ook iets eenvoudiger, al zijn er op heel wat plaatsen best gezellige verblijven met het nodige comfort.

De tocht per boot naar Komodo en Rinca kan in verschillende klasses gebeuren. Afhankelijk van je budget adviseren we graag een luxe-zeilschip of een meer bescheiden boot.

Deze inspiratiereis is slechts een startpunt: we passen de route, de wandelingen, de excursies, de reisduur en de hotelselectie graag aan aan je voorkeur.
Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om een intense reis door Java en Bali te maken.

De reis zoals hier voorgesteld is in principe vlot haalbaar voor mensen die een doorsnee conditie en actieve instelling hebben. De voorgestelde wandelingen zijn niet prestatiegericht, maar hebben eerder tot doel om te genieten van de natuur en de cultuur.

Offerte aanvragen voor je reis op maat

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief