MYANMAR

Myanmar Anders

Offerte vragen Offerte

inspiratiereis Myanmar Anders

Myanmar Anders toont je een aantal minder bekende kantjes van de grote toeristische trekpleisters van Myanmar. Je reist grotendeels langs de klassieke route die Mandalay – Bagan – Inle en Yangon met elkaar verbindt, maar je maakt ook verrassende zijsprongen en last een aantal minder gekende stops in.

Zo reis je ondermeer naar Loikaw en het Samkar Meer, ga je wandelen in de buurt van Hsipaw en bezoek je minder gekende stadjes als Yandabo en Salay.

In een kleine 3 weken maak je kennis met alle aspecten van Myanmar. De rijke cultuur van Bagan en Mandalay, het leven-van-alledag op en rond het Inle-meer, de bergvolkeren in de heuvels, de boeddhistische monniken in eeuwenoude kloosters, het bruisende stadsleven in Yangon,…

Tijdens deze Myanmar reis benutten we het hele gamma aan Birmese vervoermiddelen: een lokale trein, binnenlandse vluchten, een busje, privé-wagens, verschillende boten, lokale tuktuks en natuurlijk de fiets. Afwisseling gegarandeerd.

Deze inspiratiereis is slechts een aanzet: er zijn tal van andere mogelijkheden om de reis in te vullen op jouw maat of om andere accenten te leggen.We werken het graag verder met je uit.

Hoogtepunten

  • De toppers anders benaderd
  • Minder bezochte plekken als Loikaw
  • Het rustige Samkar Lake
  • Veel contact met lokale bevolking

Inspiratiereis Myanmar Anders

Vlucht naar Yangon vanuit Europa. Bij aankomst in Yangon, de belangrijkste internationale luchthaven van Myanmar, vervul je eerst de douaneformaliteiten. Nadien pikt een van onze lokale medewerkers je op voor een transfer naar het hotel. Even opfrissen en dan ga je van start met een leuke  (begeleide)wandeling door koloniaal Yangon en de Boyoke Aung Su Markt, ter kennismaking met het land en zijn bevolking.

Waar de meeste toeristen in de namiddag of tegen de avond naar de Shewadon-pagode gaan, doe je het vandaag het resoluut andersom. In de ochtend als alle monniken op straat komen, wandel je eerst door de volksbuurten rond de tempel en ziet de monniken op bedeltocht. Je neemt een theetje of (voor de liefhebbers) een kom traditionele vissoep in een van de vele eethuisjes waar de Birmezen aan het ontbijt zitten. Vervolgens wandelje langs langs de oostkant omhoog naar de pagode via de verschillende kloosters en kleurrijke marktjes. Onderweg bezoek je ook nog even een lokale waarzegger.

Eenmaal aan de pagode heb je we het complex nagenoeg voor jezelf, ware het niet dat veel Birmezen in de ochtend hetzelfde idee hadden. Ze komen er bidden en offeren in een van de talrijke tempeltjes waar boeddhabeelden in alle mogelijke formaten zijn opgesteld. De lunch neem je in een traditioneel restaurant waar je kan proeven van Burmese specialiteiten.

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Lashio. Van hieruit rijd je door de groene landschappen van de Shan State naar Hsipaw, de laatste residentie van de Shan prinsen. In de late namiddag wandel je rustig langs verschillende Shan-dorpen in de omgeving. Je maakt er kennis met de kleurrijke way of life van deze mensen en bezoekt ook een lokaal atelier waar de cheroot (Bhutanese sigaren) worden gerold.

De tweede dag van je verblijf in Hsipaw zijn er verschillende mogelijkheden. Hou je van couleur locale dan neemt je gids je graag mee op kan Met een lokale tuktuk gaan we naar het startpunt van een wandeling van een vijftal uur naar verschillende Palaungdorpen in de omgeving van Hsipaw. De Palaung zijn landbouwers die grotendeels leven van de opbrengst van hun theeplantages. Vooral de oudere dames van deze kleurrijke etnische groep kleden zich nog zoals hun voorouders. Eventueel kan je zelfs in een van de dorpen blijven overnachten bij een lokale familie.

Een andere optie is een boottocht over de  Dokthawaddy river naar de tempel waar het boeddhabeeld van de prinselijke familie wordt bewaard. Je gaat ook naar een lokaal boeddhistisch klooster voor een traditionele lunch en bezoekt het voormalige paleis van de Shan prinsen dat het decor vormde voor het bekende boek van Inge Sargent ‘My Life as a Shan princess’.

Een van de ‘classic train rides’ van Azië voert je over het indrukwekkende Gokteik Viaduct dat dateert uit 1901 en lang het 2de hoogste viaduct ter wereld was. De trein is echter ook een dagje vol couleur locale en geweldige berglandschappen. Locals stappen op en af met hun hele hebben en houden, er wordt handel gedreven, er wordt geladen en gelost. Omstreeks 16:00 arriveer je op het eindstation en rijdt dan verder naar Mandalay.

Een rustige voormiddag in Mandalay met een bezoekje aan Mandalay Hill voor een wijds zicht over de stad en de omgeving. Je wandelt ook even door ‘het grootste boek ter wereld’ rond de Kuthodaw-pagode: honderden witgekalkte stupaatjes die elk een tablet bevatten met boeddhistische teksten. Iets verderop ligt de het teakhouten klooster van Shenandaw, een staaltje van Myanmees vakmanschap, opgetrokken zonder een enkele nagel.
In de namiddag volgt een verdere kennismaking met Mandalay tijdens een bezoek aan de grootse Mahamuni-pagode (een van de grootste pelgrimsplaatsen in Myanmar). Rond de pagode tref je talloze ateliers aan waar boeddhabeelden in alle materialen en formaten worden vervaardigd. Je bezoekt ook de oude hoofdstad Amarapura, bekend om zijn wevers.  Je wandelt door het kloostercomplex van Mahagandayon en sluiten iets verderop de dag af bij de U Bein brug waar je lokale rum kan proeven

De volgende dag ga je per boot de Irrawady Rivier op. We nemen fietsen mee aan boord zodat we het traject tussen Mingun en Ava per fiets kunnen doenen ook Ava per fiets kunnen verkennen (wat een leuk alternatief is voor de traditionele paardenkoetstoer). Vanuit Mandalay vaar je stroomopwaarts naar Mingun voor een bezoek aan de pagoda met de befaamde barst, aan de Bronzen Bel en aan de nabijgelegen witte tempel van Hsinbyume, met 7 terrassen, een favoriet plekje is voor fotografen en instagrammers.
Nadien fiets je naar Ava (een volgwagen is beschikbaar). Per wagen keer je in de late namiddag terug naar Mandalay.

 

In de ochtend pikt je privé-chauffeur je op voor een boeiende rit richting Bagan. Eerst stop je even in Paleik voor een stukje volksdevotie: 3 grote pythons leven er aan de voet van een boeddhabeeld en worden elke dag door de gelovigen gevoed en gewassen. Vlakbij liggen enkele nauwelijks bezochte tempeltjes tussen de woekerende jungle, een soort mini-Bagan, vol fotomogelijkheden.

Onderweg naar Bagan passeer je tal van kleine, typische dorpen waar het kleurrijke leven-van-alledag zich voor je ontvouwt. Je kan ook halt houden bij een nauwelijks bezochte rotstempel. Een mooie stop is het Minzontaung Wildlife Sanctuary. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over een lokaal project ter bescherming van de zeldzame Birmese Sterschildpad (project ondersteund door onze lokale partners). Verschillende dieren zijn uitgerust met een ‘tracker’ om hun gedrag te observeren. Samen met een lokale ranger trek je er op uit om deze prachtige dieren te spotten.

Nadien rijd je  verder naar Yandabo, je overnachtingsplaats, een dorpje dat bekend is voor zijn pottenbakkers. Met een lokale ferry steek je de Ayerwaddi over naar het kleurrijke dorpje Pan Nyo, bekend om zijn waterbuffels.

Na het ontbijt rijd je verder naar Pakkoku, een handelsstadje met veel lokale nijverheid en een grote markt waar de locals zich komen bevoorraden. Pakkoku staat bekend om de wollen dekens die er geweven worden en om de typisch Burmese slippers die er gemaakt worden.  Vanuit Pakkoku vaar je dan per boot naar Bagan, de ideale manier om in deze tempelstad te arriveren. De lunch wordt aan boord geserveerd.

Een eerste kennismaking met Bagan volgt in de vooravond. Tegen sluitingstijd ga je naar enkele van de bekendste tempels als Ananda. Vaak zijn enkel de tempelwachters en enkele biddende Myanmezen nog aanwezig. Verschillende tempels zijn mooi uitgelicht en je geniet op een van de tempelterrassen van enkele typische snacks en een theetje.

Bagan is een stad waar je dagen kan verblijven: ronddolen tussen de tempels, genieten van de rust,… Vandaag bezoek je per wagen, per fiets, per e-bike  of te voet, een aantal van de meest indrukwekkende tempels:  Ananda, Dhammayangyi, Sulamani en Thatbyinnyu…

Je houdt ook halt bij minder gekende pareltjes, weg van de toeristische route. Je picknickt in de omgeving van Minnanthu, een deel van de tempelvlakte dat veel toeristen links laten liggen en trekt dan naar een mooi plekje tussen de tempels voor een weergaloze zonsondergang met een drankje.

We raden je absoluut aan om per fiets of e-bike Bagan te verkennen. Je ziet misschien iets minder tempels, maar het is zalig om langs kleine weggetjes tussen de eeuwenoude tempelstructuren te fietsen.

Een absolute aanrader in Bagan is een ballonvaart over de tempelvlakte bij zonsopgang als de zon boven de vlakte verschijnt. Een feeërieke tocht van meer dan een uur die start met een gezellig ontbijt en eindigt met een glaasje bubbels.

Nadien ga je op daguitstap naar Mount Popa en Salay. Mount Popa is de plek waar de Naths vandaan komen, de 37 beschermgeesten die een belangrijke rol spelen in het Myanmese leven van alledag. Boven op een vulkanische rotskegel ligt het belangrijkste heiligdom dat via honderden trappen te bereiken is. In de omgeving bezoek je de lokale bloemenmarkt het mooie dorp She Si Tine.

Nadien gaat het naar Salay, ooit een van belangrijkste handelsposten langs de rivier. Je treft er oude koloniale huizen die stilaan weer in hun oude glorie hersteld worden. Omdat Salay zo een grote economische welvaart kende, zijn er tal van boeddhistische kloosters waarvan het teakhouten Yokoson het bekendste is. De lunch neem je in Salay House,  een oude handelspost aan de waterkant, nu omgevormd tot een leuk hotelletje.

In de ochtend vlucht van Bagan naar Heho. Transfer naar het startpunt van een wandeling door de heuvels rond Kalaw.  Je wandelt langs landelijke weggetjes en paadjes, door plantages en bossen. Je maakt er kennis met met de Danu Hill tribes in hun dorpen. Op de velden is het een en al activiteit. De lunch is bij enkele vriendelijke dames in een van de dorpen.

Je overnacht in een gezellig hotel in het oude hillstation Kalaw.

Door de rollende heuvels rijd je we naar Pindaya, een klein stadje vooral bekend om zijn rotstempel en grotten met daarin meer dan 10.000 boeddhabeelden. Uiteraard bezoeken je deze indrukwekkende grot, maar je genieten ook van de groene omgeving, stopt in een Pa O dorp in de buurt en ziet hoe lokale meisjes de typische parasollen maken.

Na het middagmaal gaat het verder naar het uitgestrekt meer van  Inle waar je per boot naar je hotel op het meer vaart.

Het Inle meer is een van de meest tot de verbeelding sprekende plekken van Myanmar. Op en rond dit uitgestrekte meer valt heel wat te beleven. Veel reizigers spenderen er meerdere dagen en maken excursies per boot naar lokale markten en naar mooie tempelcomplexen. Inle is ook bekend om zijn beenroeiers, vissers die hun bootje op een heel aparte manier voortbewegen.

Je kan Inle verkennen op de ‘klassieke’ manier waarbij je met een boot van dorp naar dorp vaart, maar het kan ook anders: we nemen meestal fietsen mee aan boord zodat we ons ook langs de oevers van het meer kunnen verplaatsen. Samen met lokale vrouwen kan je mee naar de markt om dan gezellig samen een maaltijd te bereiden.   Peddel je liever zelf? Dan kan je ook met kajaks het meer op.

Per boot vertrek je richting Samkar, een zuidelijker gelegen meer dat veel minder bezocht wordt. Na anderhalf uur varen langs dorpjes en kanaaltjes, arriveren je bij een uitgestrekt bamboebos waar je zo’n 2uur wandelen met nu en dan zicht op het kanaal dat Inle en Samkar verbindt. Onderweg passeren je de afgelegen Taung To pagodes. Na een gezellige picknick heb je  in de namiddag een klimmetje van een klein halfuur voor de boeg, maar nadien is het opnieuw ontspannen wandelen tussen de velden met zicht op het meer. Je eindigt in Tar Kaung en gaan dan per boot verder naar ons hotelletje nabij Samkar.

verder over het Samkar Lake per boot en dan start van de trektocht langs de Pa O en Intha-stammen die rond het meer wonen. De wandeling is grotendeels vlak en brengt ons o.m. langs het Phayataung klooster waar een boeddhistische monnik een groot aantal weeskinderen opvangt (aanbevolen lectuur: Children of The Revolution – Feroze Dada). Je maakt kennis met de kleurrijke bevolkingsgroepen in hun dorpjes, bezoekt een lokaal schooltje, en geniet (naar goede Birmese gewoonte) uiteraard van de lokale Pao Keuken. Door velden vol look, gember, koolzaad en tarwe wandel je tot het Pekon-meer. Van hieruit gaat het per wagen tot Loikaw.

Loikaw, in de Kayah State, is een minder bezochte plek in Myanmar. Een Nederlandse NGO heeft er enkele jaren terug een aantal projecten opgezet rond duurzaam toerisme om de lokale mensen en reizigers met elkaar in contact te brengen. Je bezoekt de authentieke markt van Loikaw en gaan dan op verkenning in de heuvels rond Pemsong waar je kennis maakt met de longneck-vrouwen en met de tradities van de Kayah-stammen. Dit gebeurt onder leiding van een lokale gids die je met veel trots meeneemt naar de dorpen. Een vertaler zorgt voor de communicatie. De dag wordt afgesloten met een typische Kayah-maaltijd bij een lokale familie.

In de ochtend transfer naar de luchthaven en vlucht naar Yangon. Afhankelijk van de terugvlucht zorgen we voor een hotel en eventueel een wagen met chauffeur voor verdere bezoeken.

Uiteraard kan je de reis ook verlengen met een bezoek aan Zuid Myanmar met o.m. de befaamde Golden Rock. Ook een strandverblijf is mogelijk in een van de mooie resorts of gezellige lodges in de omgeving van Ngapali.

Of je kan van oktober tot mei gaan genieten op het exclusieve Wa Ale Island

 

Myanmar verkennen op een andere manier: een combinatie van hoogtepunten en kleurrijke verrassingen

Praktisch

Deze reis maak je best in het najaar of het vroege voorjaar. Ben je bereid nu en dan een stevige bui te trotseren, dan kan het ook in de zomermaanden.  Afhankelijk van het seizoen en rekening houdend met de regenperiodes dienen er dan wel een aantal alternatieven voorzien te worden. We geven je graag advies in funtie van de beste reisperiode.

De prijs is afhankelijk van de reisperiode, grootte reisgezelschap, hotelselectie en eventuele aanpassingen aan het programma. Wij werken elke  Myanmar reis uit op maat.

In Yangong,  Mandalay, Bagan en rond Inle, de klassieke locaties die tijdens deze inspiratiereis bezocht worden, vind je een vrij uitgebreid gamma aan accommodaties.

Meestal opteren we minimaal voor goede middenklasse hotels en boutique verblijven. We geven je echter graag ook advies voor een aantal schitterende tophotels.

Veel reizigers stellen kleinschaligheid en rust op prijs, andere reizigers verblijven liever op een locatie die iets bruisender is. We houden daar rekening mee bij de hotelselectie voor je reisvoorstel op maat.

Op andere locaties is het aanbod beperkter. We verblijven dan in gezellige guesthouses met een lokaal karakter. Netjes, maar geen luxe. De gastvrijheid is echter des te  groter.

Voor wie dat wenst, is er op een aantal plaatsen ook een mogelijkheid om bij de lokale bevolking te overnachten.

Deze inspiratiereis is slechts een startpunt: we passen de route, de wandelingen, de excursies de reisduur en de hotelselectie graag aan aan je voorkeur.  Bepaalde dagen kunnen weggelaten worden, op sommige plekken kan je langer blijven. Er zijn tal van andere mogelijkheden om een intense reis op maat door Myanmar te maken.

 

De reis zoals hier voorgesteld is in principe vlot haalbaar voor mensen die een doorsnee conditie en actieve instelling hebben. De voorgestelde wandelingen zijn niet prestatiegericht, maar hebben eerder tot doel om te genieten van de natuur en de cultuur. Bepaalde wandelingen kunnen pittiger zijn afhankelijk van het seizoen (hitte en regen).

Offerte aanvragen voor je reis op maat

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief