SRI LANKA

Onbekend Noord Sri Lanka

Vraag offerte Offerte

overzicht

Noord Sri Lanka is onbekend en weinig bezocht. Tijdens de burgeroorlog die Sri Lanka decennialang in zijn greep hield, was Noord Sri Lanka het bolwerk van de Tamils. De overheid liet tot voor enkele jaren  dan ook niet of nauwelijks toe dat reizigers zich noordwaarts begaven.

Nochtans is Noord Sri Lanka absoluut de moeite waard voor wie een minder klassiek beeld van Sri Lanka wil krijgen. Je vindt er bijvoorbeeld een aantal plaatsen die tijdens de hoogdagen van de specerijenhandel tot de belangrijkste havensteden van Azië behoorden. De landschappen en de bevolkingsgroepen zijn er helemaal verschillend van het Zuiden.

Via Mannar reis je naar het uiterste noorden van Sri Lanka, nabij Jaffna, om nadien af te zakken naar de oostkust nabij Trincomalee. Met een stop in de Culturele Driehoek kom je uiteindelijk na een kleine 2 weken weer in Colombo.

Deze inspiratiereis is slechts een aanzet: er zijn tal van mogelijkheden om de reis te verlengen. Zo kan je vanuit de Culturele Driehoek verder reizen naar Kandy, naar de hooglanden of naar het Zuiden bijvoorbeeld. Op die manier maak je er een zeer volledige Sri Lanka reis van. Je kan ook afsluiten met een relax verblijf aan een van de mooie stranden. We werken het graag verder met je uit.

Hoogtepunten

  • Authenticiteit troef
  • Minder toerisme dan in het Zuiden
  • Gevarieerde mix van accommodaties
  • Flexibel aanpasbaar programma

Inspiratiereis Noord Sri Lanka

Vlucht naar Colombo vanuit Europa.

Bij aankomst wacht je chauffeur-gids je op aan de luchthaven. In een klein uurtje rijd je naar je verblijfplaats voor de eerste dag. Je kan rustig van de vlucht bekomen in een kleinschalig boetiekhotel met zwembad, gelegen op een kokosplantage. Afhankelijk van het aankomstuur kan je nog even de benen strekken in de omgeving.

De reis start met een stevige brok natuur. In een drietal uur rijd je naar Wilpattu National Park, in oppervlakte het grootste nationaal park van Sri Lanka. De kansen om luipaarden te zien zijn er erg groot, maar ook ander wild als herten, wilde zwijnen en krokodillen,… staan op het lijstje van elke natuurliefhebber.

Wilpattu heeft minder bezoekers dan Yala National Park in het Zuiden. Je kan er dan ook 2 dagen in alle rust genieten van safari’s te voet en per jeep. Met een bootje kan je vogels gaan spotten langs de vele riviertjes die het park dooraderen.

Wilpattu heeft niet het uitgebreide accommodatie-aanbod dat je in andere Nationale Parken aantreft, maar toch zijn er een aantal gezellige lodges waar je in authentieke stijl kan verblijven.

 

Je reist verder noordwaarts naar Mannar.  Reeds ten tijde van de Grieken en de Romeinen was dit een belangrijk handelsknooppunt, maar ook de Portugezen en de Hollanders lieten er hun sporen na. Je bezoekt er de eerste dag ondermeer de overblijfselen van het indrukwekkende Dutch Fort.

De tweede dag start met een bezoek aan de grote vismarkt van Mannar. Visserij is nog steeds de belangrijkste activiteit in Mannar en de markt is een van de grootste van het eiland. Nadien bezoek aan Ketheeswaram Kovil (een oude hindoetempel) en aan Doric Bungalow, ooit het huis van de eerste Britse gouverneur van Ceylon. In de late namiddag rijd je we nog naar Thalaimannar, het dichtste punt van Sri Lanka nabij India. Je wandelt er o.m. naar de Pier en naar Adams Bridge.

 

Nog meer noordwaarts ligt Jaffna, een stad waar nog niet zo lang toeristen weer zijn toegelaten. Het contrast met het toeristische zuiden is groot. Na een traditionele lunch, ga je per fiets op verkenning. Een ontspannen fietstocht die je een mooie indruk geeft van de stad: authentieke stadwijken, een boeddhistische pagode, het Fort en de verschillende parken.

Een tweede dag in Jaffna besteed je aan een uitgebreid bezoek aan de omgeving. Samen met je lokale gids, kan je bekijken waar je interesses liggen. De hindoetempel van Nallur is zeker een aanrader, maar je bezoekt ook Karainagar en Casurina beach, Kayts jetty, de Hanuman tempel en de Naguleswaram tempel. 

De 3de dag in Jaffna vaar je met een lokale ferry in een uurtje naar Delft Island. Dit kleine eiland voor de kust ademt een en al nostalgie uit. Het kende een bewogen geschiedenis vanaf de Chola-koningen en werd bezet door Arabieren, Britten, Portugezen en Hollanders. De herinneringen aan de verschillende bezetters zijn nog voelbaar aanwezig. Samen met een lokale gids, heb je ruim de tijd om dit schilderachtige eiland te ontdekken.

Je overnacht 3 nachten in een tot hotel omgebouwde koloniale bungalow in Jaffna.

Je zakt af richting de oostkust. In een 5-tal uur gaat het naar Trincomalee. In vergelijking met de zuidwestkust is deze kustregio nauwelijks ontwikkeld. De burgeroorlog en nadien de grote Tsunami hielden er lelijk huis. Je vindt er nog lange, ongerepte stranden waar vissers elke ochtend of avond de vangst binnenhalen.

Vanuit Trincomalee kan je mooie walvisexcursies maken (afhankelijk van het seizoen) of je kan ook gewoon genieten van een momentje rust aan de kust om alle indrukken van de voorbije reis te verwerken. Maar wie echt iets aparts wil kan mee op een excursie waarbij je een kapper, een specerijenverkoper, een lokaal ijssalon en een hindoetempel bezoekt.

Vanuit Trincomalee is het slechts een 3-tal uur rijden naar de Culturele Driehoek. Je blijft er 2 nachten, dus je hebt ruim de tijd om enkele culturele toppers te gaan bezoeken of om te genieten van een snuifje couleur locale.

Per fiets kan je de sites van Polonnaruwa of Anuradhapura  gaan verkennen. Te voet kan je de bekende Leeuwenrots van Sigiriya beklimmen of kan je naar de top van de minder bekende Pidurangala Rock. Een andere optie is deRitigala Berg. Op de flanken van deze meer dan 700m hoge berg ligt een uitgestrekt boeddhistisch complex met tal van tempels en meditatieplatformen.

Natuurliefhebbers komen zeker aan hun trekken tijdens een safari door de parken van Minneriya, Kaudulla of Hurulai, die vooral bekend zijn om de grotte kuddes wilde olifanten die er vrijelijk migreren.

Na een rustig ontbijt is het bijna tijd om afscheid te nemen van Sri Lanka. Je rijdt terug naar de omgeving van Colombo.

Afhankelijk van je interesse voorzien we een overnachting in Colombo in een iconisch hotel waarbij je eventueel nog een food tour kan maken.

Wil je de reis eerder in alle rust afsluiten, dan doen we je graag een aantal suggesties voor rustig gelegen boetiekhotels waar je nog even kan ontspannen alvorens huiswaarts te vliegen.

Wil je meer tijd in Sri Lanka doorbrengen? Dan kan je de reis probleemloos verlengen richting Kandy en de Hooglanden, of naar het Zuiden van Sri Lanka

Transfer naar de luchthaven en vlucht huiswaarts.

Noord Sri Lanka wordt minder bezocht dan het Zuiden. Nochtans vind je er enkele van de meest authentieke plekjes van het eiland.

Praktisch

Deze reis kan in principe het hele jaar door gemaakt worden. Afhankelijk van het seizoen en rekening houdend met de regenperiodes dienen er wel een aantal alternatieven voorzien te worden. We geven je graag advies afhankelijk van de gewenste reisperiode.

De prijs is afhankelijk van de reisperiode, grootte reisgezelschap, hotelselectie en eventuele aanpassingen aan het programma. Wij werken elke reis uit op maat.

Er is in Noord Sri Lanka een minder uitgebreide keuze van goede accommodaties beschikbaar dan in het Zuiden. Niettemin kunnen we je op alle locaties sfeervolle en comfortabele overnachtingen garanderen.

In de Culturele Driehoek heb je dan weer het volledige gamma van goede middenklasse verblijven tot tophotels met net dat tikkeltje meer.

Bij het samenstellen van je reisprogramma houden we graag rekening met je wensen rond accommodatie.

 

Deze inspiratiereis is slechts een startpunt: we passen de route, de wandelingen, de reisduur en de hotelselectie graag aan aan je voorkeur.
Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om een intense reis door  Noord Sri Lanka te maken.

Heb je meer tijd ter beschikking? Dan kan je meer tijd uittrekken aan de kust of in de Culturele Driehoek. Het is ook perfect mogelijk om er een volledige Sri Lanka reis van te maken met een verkenning van Kandy, de Hooglanden en het koloniale Galle bijvoorbeeld. Je hebt dan een drietal weken nodig.

De reis zoals hier voorgesteld is in principe vlot haalbaar voor mensen die een doorsnee conditie en actieve instelling hebben. De voorgestelde wandelingen zijn niet prestatiegericht, maar hebben eerder tot doel om te genieten van de natuur en de cultuur.

Offerte aanvragen voor je reis op maat

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief