Myanmar

Lalay Lodge

Lalay Lodge – Myanmar

Aan de Golf van Bengalen, op 45 minuten varen van het bekende Ngapali Beach, ligt het kleine vissersdorpje Maung Shwe Lay. Op het wijdse zandstrand, tussen de palmbomen, vind je er de Lalay Lodge, een kleinschalig en duurzaam boetiekhotel.

Lalay Lodge: het idee

Het idee achter Lalay Lodge ontstond enkele jaren terug. Edwin Briels en zijn team, kwamen in de ongerepte baai van Maung Shwe Lay en stonden versteld van de eenvoud en natuurlijke schoonheid van het leven in de lokale gemeenschap. Tegelijkertijd stelden ze vast dat er voor de jongeren in de omgeving weinig toekomst was weggelegd, tenzij als visser.

Daarom namen ze een aantal initiatieven waarbij de lokale mensen betrokken werden in het ontvangen van toeristen. Het bereiden van een lokale lunch, wandeltochten door de dorpen in de omgeving, boottochten met de vissers,.. Het was een eerste aanzet om te zien hoe de interactie tussen locals en reizigers kon werken.

Duurzaamheid is belangrijk

Zo kreeg uiteindelijk het idee vorm om een duurzame lodge aan het strand  uit te bouwen. Reizigers moesten er perfect tot rust kunnen komen, maar moesten er anderzijds ook in de gelegenheid zijn om iets terug te geven aan nabije visssersgemeenschap. Duurzaamheid was een belangrijke factor bij de plannen voor Lalay Lodge.

De ontwerpster Mary Lou Thomsom, die ook de Gangtey Lodge in Bhutan ontwierp, leidde met haar ervaring de plannen in goede banen. Er werd volop gebruik gemaakt van lokale materialen. Hout en stenen werden gerecupeerd. Lokale ambachtslui werden maximaal ingezet bij de constructie van de gebouwen.

De Lodge  draait volledig op zonne-energie, is vrij van single use plastics en maakt zo veel als mogelijk gebruik van lokale producten. Het grootste deel van de medewerkers is van het naburige dorp en krijgt er op die manier een opleiding in de verschillende aspecten van het hotelwezen.

De lodge telt 9 ruime kamers en gaat resoluut voor een kleinschalige aanpak waarbij elke gast zich snel thuis voelt.

Ondertussen werden door Lalay Lodge nog andere projecten in de omgeving opgezet rond afvalophaling en rond de bescherming van koralen.

Opening in 2020

In januari 2020 opende Lalay Lodge zijn deuren, om ze bijna onmiddellijk weer te sluiten bij het uitbreken van de corona-crisis. Na een tijdje ging de lodge weer open met inachtname van alle covid-protocols en sinds enige tijd draait ze volop voor expats en inwoners van Yangon die de stad even willen ontvluchten.

Bereikbaarheid

Lalay Lodge is vlot bereikbaar met een vlucht naar Thandwe. Daar pikken de medewerkers van de lodge je op voor een transfer. De lodge is een mooi extraatje ter ontspanning na een intense rondreis door Myanmar.

MyHimalaya

Andere unieke verblijven

Schrijf je in op onze nieuwsbrief