MYANMAR 2024

Myanmar Ontdekken

Offerte vragen Offerte

overzicht

Terug naar Myanmar 

Niet alleen covid gaf het toerisme in Myanmar een zware klap. Het land kreeg ook opnieuw te maken met een grote politieke crisis. Waar de Aziatische buurlanden in 2022 langzaam terug rechtkrabbelden, bleven reizigers uit Myanmar weg.

In september 2023 reisden we voor het eerst sinds 2020 terug naar Myanmar om met eigen ogen te kijken hoe de toestand in het land was en of er uberhaupt mogelijkheden waren om opnieuw rond te reizen. Opnieuw werden we verrast door de enorme veerkracht van dit land en zijn bewoners. We bezochten zonder enig probleem de belangrijkste sites van het land, hernieuwden onze contacten met onze lokale medewerkers en maakten alles klaar voor een doorstart.

Onderstaand programma toont je vrijwel alle hoogtepunten van het land, op een veilige manier omkaderd door lokale professionals die al meer dan 20 jaar in het toerisme in Myanmar werken. We opteerden voor de betere hotels zodat er ook logistiek geen of weinig problemen zijn. Naast het toeristische aspect, is er tijdens onze Myanmar reizen altijd veel aandacht voor couleur locale en voor contacten met de lokale bevolking.

Voor wie flexibel ingesteld is en een van de mooiste landen van Azië wil ontdekken zonder veel andere reizigers in de buurt, is dit een uitgelezen moment.

Hoogtepunten

  • Culturele toppers in Yangon en Mandalay
  • Weinig toerisme op dit moment
  • Per boot over het Inle Meer
  • De tempels van Bagan

Myanmar Rondreis 2024

Vlucht naar Yangon vanuit Europa. Bij aankomst in Yangon, de belangrijkste internationale luchthaven van Myanmar, vervul je eerst de douaneformaliteiten. Nadien pikt een van onze lokale medewerkers je op voor een transfer naar het hotel. Even opfrissen en dan ga je van start met een leuke  (begeleide)wandeling door koloniaal Yangon en de Boyoke Aung Su Markt, ter kennismaking met het land en zijn bevolking.

Overnachting in het Pan Pacific Hotel

De Shwedagon Pagode is zonder twijfel de meest bekende pagode van Myanmar. 99 meter hoog, gelegen op een kleine heuvel, is zij van vrijwel overal in Yangon zichtbaar. Samen met een privégids breng je een uitgebreid bezoek aan dit Gouden Wonder. Je komt er alles te weten over het dagelijkse leven dat zich in de omgeving van de pagode afspeelt, krijgt er inzicht in de boeddhistische filosofie en hoe deze met het Burmese geloof in ‘nats’ (geesten) gemengd wordt.

Je wandelt door de omliggende markten, geniet van een traditioneel ontbijt, ontmoet lokale monniken op bedeltocht, gaat op bezoek bij een waarzegger en sluit af met een lekkere  lokale lunch.

Na de middag neem je de ferry naar de overkant van de rivier voor een begeleide fietstocht in de omgeving Dala: hier maak je kennis met het dagdagelijkse dorpsleven. Hoewel het ‘moderne’ Yangon in vogelvlucht slechts enkele kilometers verwijderd is, lijk je een sprong terug in de tijd te maken. Je maakt regelmatig stops in kleine nederzettingen, neemt een lokale ferry naar een ander eiland en geniet van thee in lokale eettentjes. Kortom, het echte Myanmar op zijn best

Je kan de avond doorbrengen in het bruisende Chinatown (vlakbij het hotel) waar je de beste ‘streetfood’ van Myanmar kan proeven.

Overnachting in Pan Pacific Hotel

Overnachting in Pan Pacific Hotel.

Vroeg in de ochtend vlucht naar Mandalay. Bij aankomst breng je eerst een bezoek aan de Slangentempel van Paleik en de naburige door vegetatie overwoekerde oude tempelruïnes. In de namiddag volgt een eerste kennismaking met Mandalay tijdens een bezoek aan de grootse Mahamuni-pagode, aan de oude hoofdstad Amarapura en natuurlijk aan het kloostercomplex van  Mahagandayon. Je sluit de  eerste dag af met een wandeling over de U Bein brug waar je lokale rum kan proeven

Een volledige dag ga je per boot de Irrawady Rivier op. Vanuit Mandalay vaar je stroomopwaarts naar Mingun voor een bezoek aan de onafgewerkte pagode, aan een gigantische bronzen bel en aan  de witte pagode van Hsinbyume met zijn 7 terrassen. Nadien gaat het in een drietal uur naar Ava, een andere oude hoofdstad. Je luncht aan boord van het schip en bezoekt nadien per ossekar de oude tempelruïnes die herinneren aan de 400 jaar durende glorieperiode van Ava. Per wagen keer je in de late namiddag  terug naar Mandalay met eventueel nog stops bij het teakhouten kloosters van  Shenandaw en bij de Kuthodaw Pagode met het ‘Grootste Boek ter Wereld’.

Afhankelijk van je interesse, kunnen we een aantal van de bezoeken in en rond Mandalay ook per fiets afleggen.

2 overnachtingen in Red Canal Hotel

In de ochtend pikt je privé-chauffeur je op voor een boeiende rit richting Bagan. Onderweg passeer je tal van kleine, typische dorpen waar het kleurrijke leven-van-alledag zich voor je ontvouwt. Fotografen zullen hun hartje kunnen ophalen. Je houdt ook halt bij een weinig bezochte en afgelegen rotstempel.

Bij aankomst in Bagan checkin in het hotel en nadien gaan we per boot de rivier op om te genieten van een prachtige zonsondergang (met een aperitiefje) boven de tempels en boven de rivier.

Indrukwekkend is ook een ochtendlijke Ballonvaart over de tempelvlakte van Bagan, een van de mooiste excursies in Myanmar (onder voorbehoud en mits supplement).

Overnachting in The Hotel at Tharabar Gate

Bagan is een stad waar je dagen kan verblijven: ronddolen tussen de tempels, genieten van de rust,… De eerste dag bezoek je, samen met een privé-gids een aantal van de meest indrukwekkende tempels. Je kan dit per wagen doen, maar wij raden je absoluut aan om per fiets of e-bike de tempelvlaktes te verkennen. Je luncht in een lokaal restaurant en trekt dan naar een mooi plekje tussen de tempels voor een weergaloze zonsondergang.

De 2de dag in Bagan staat in de ochtend in het teken van de gastronomie: een wandeling over de Myinkaba-markt laat je kennis maken met typische kruiden en groenten. In lokale ateliertjes zie je hoe tamarind pasta wordt gemaakt. Proeven doe je ook in een klein lokaal klooster en tijdens een heus feestmaal met wel 30 verschillende lokale hapjes. In de namiddag is er tijd om even te bekomen van dit culinaire geweld in de  rustige omgeving van je hotel, al staan de gids en chauffeur ter beschikking voor wie nog meer tempels wil gaan bezoeken.

Een andere optie vandaag is een bezoek aan Salay, een oud handelsstadje langs de Ayerwaddi met een mooi houten klooster en tal van tempels. Onderweg kan je stoppen op de kleurrijke markt van Chaut. Lunchen kan in de gezellige Salay In aan de oevers van de rivier.

Overnachting in the Hotel at Tharabar Gate

Je verlaat Bagan per wagen en rijd langzaam door de heuvels richting Inle. Onderweg kan je een bezoek brengen aan een interessant Elephant Conservation Project waar olifanten worden opgevangen. Je leert er alles over deze indrukwekkende viervoeters, helpt bij het baden en het voederen. Maar je maakt ook kennis met de dorpelingen uit de omgeving voor wie dit hele project een manier is om de vicieuze cirkel van de armoede te doorbreken.

Overnachting in The Hillock in Kalaw

Bezoek aan de kleurrijke markt van Kalaw waar de verschillende etnische groepen uit de omgeving hun waar aan de man komen brengen.

Nadien rijd je verder naar het uitgestrekte Inle Meer, waar je opnieuw 2 nachten zal verblijven.

Het Inle meer is een van de meest tot de verbeelding sprekende plekken van Myanmar. Op en rond dit uitgestrekte meer valt heel wat te beleven. Veel reizigers spenderen er meerdere dagen en maken excursies per boot naar lokale markten en naar mooie tempelcomplexen. Inle is ook bekend om zijn beenroeiers, vissers die hun bootje op een heel aparte manier voortbewegen.

Je kan Inle verkennen op de ‘klassieke’ manier waarbij je met een boot van dorp naar dorp vaart, maar het kan ook anders: we nemen vaak ook fietsen mee aan boord zodat we ons ook langs de oevers van het meer kunnen verplaatsen. Samen met lokale vrouwen kan je mee naar de markt om dan gezellig samen een maaltijd te bereiden.  

Peddel je liever zelf? Dan kan je ook met kajaks het meer op. Je paddelt dan een 2-3 uur door kleine kanaaltjes en maakt kennis met de boeren en vissers op de oevers. Een heel aparte manier om de couleur locale van Inle op te snuiven.

2 overnachtingen in Inle Heritage Stilts House

Rustige voormiddag in Inle. In de late namiddag vlucht naar Yangon vanuit Heho. Overnachting in het comfortabele Pan Pacific Hotel.

De volgende dag vlucht naar Bangkok met aansluiting naar Europa

Je kan de reis uiteraard ook verlengen met bijvoorbeeld een verblijf aan de kust in een comfortabele lodge of met een stukje paradijs op Wa Ale Island.

Myanmar opent opnieuw zijn deuren voor reizigers in 2024

Praktisch

Deze reis kan in principe het hele jaar door gemaakt worden. Al is de ene periode wel meer geschikt dan de andere.  Afhankelijk van het seizoen en rekening houdend met de regenperiodes dienen er wel een aantal alternatieven voorzien te worden. We geven je graag advies afhankelijk van de gewenste reisperiode.

De prijs is afhankelijk van de reisperiode, grootte reisgezelschap, hotelselectie en eventuele aanpassingen aan het programma. Wij werken elke reis uit op maat.

Richtprijs voor bovenstaand programma met geselecteerde hotel: Euro 2630 per persoon obv 2 personen.

Door covid en door de politieke crisis in Myanmar zijn veel hotels (nog steeds) gesloten. We maken een selectie van comfortabele hotels die operationeel gebleven zijn en dus niet aan kwaliteit hebben ingeboet. De hotels waar we mee samenwerken zijn onafhankelijk en hebben geen banden met de militaire junta.

We geven je graag verder persoonlijk hoteladvies.

Deze rondreis is slechts een startpunt: we passen de route, de wandelingen, de excursies de reisduur en de hotelselectie graag aan aan je voorkeur.
De reis zoals hier voorgesteld is in principe vlot haalbaar voor mensen die een doorsnee conditie en actieve instelling hebben. De voorgestelde wandelingen en fietstochten zijn niet prestatiegericht, maar hebben eerder tot doel om te genieten van de natuur en de cultuur.

Myanmar bleef noodgedwongen enkele jaren ‘gesloten’ wegens covid en wegens (opnieuw) een politieke crisis. In september 2023 bezochten we het land opnieuw en stelden vast dat er toch mogelijkheden zijn om op een veilige manier langs de verschillende hoogtepunten van het land te reizen. Bij mondjesmaat komen westerse toeristen terug naar het land. Het is er echter nog steeds zeer rustig, dus reizigers die de nodige flexibiliteit aan de dag leggen, kunnen in alle rust genieten van het land en zijn bewoners.

Offerte aanvragen voor je reis op maat

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief