Sri Lanka
Veelgestelde vragen
Wij helpen je op weg
Een reis naar Sri Lanka roept uiteraard een aantal vragen op. In dit korte overzicht geven we je een antwoord op de meest voorkomende vragen over het voormalige Ceylon. Contacteer ons gerust als je bijkomende vragen over Sri Lanka of over de organisatie van je reis hebt.
Voor je vertrek naar Sri Lanka
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat. Het is aangenaam warm het hele jaar door met temperaturen rond de 30°C. Enkel in de hooglanden rond Ella en Nuwara Elya kan het gevoelige frisser worden, maar echt koud is het naar Europese normen nooit.
Sri Lanka heeft 2 moessonperiodes: een zuidwest-moesson en een noordoost-moesson. Deze spelen een belangrijke rol bij de keuze van je reisperiode en reisroute. Zelfs in de zogenaamd ‘droge periodes’ kan altijd regen vallen. De regen blijft echter vaak beperkt tot een stevige bui ’s avonds of ’s nachts.
Traditioneel zijn de beste periodes om naar Sri Lanka te reizen oktober en maart april, maar het hoogseizoen loopt in de praktijk van oktober tot eind februari.
Sri Lanka is vanuit Europa vrij gemakkelijk te bereiken. Verschillende grote Europese maatschappijen (KLM, Air France, Lufthansa,..) vliegen op Colombo, de belangrijkste luchthaven.
Ook via de Golf zijn er goede en snelle aansluitingen met maatschappijen als Qatar Airways, Etihad Airways en Emirates.
Tenslotte is er ook nog Air Lanka die vanuit verschillende Europese hoofdsteden op Colombo vliegt.
Wil je Sri Lanka met het nabije India combineren, dan kan je vanuit Colombo naar verschillende steden in Zuid- en Noord-India.
Een reis door Sri Lanka stelt niet meer problemen qua veiligheid dan een reis door Europa.
Reizigers worden op een gastvrije en spontane manier ontvangen. Enkel op een aantal drukke toeristische trekpleisters heb je soms last van opdringerige verkopers of horeca-medewerkers. Een kordate houding is de beste manier om hier mee af te rekenen.
Uiteraard neem je, zoals overal, de nodige persoonlijke veiligheidsmaatregelen in acht: loop niet opvallend te pronken met geld en dure juwelen, laat dure spullen als camera’s en mobiele telefoons niet zomaar rondslingeren.
Het verkeer en de rijstijl in Sri Lanka zijn niet te vergelijken met wat we in het Westen gewend zijn. We adviseren dan ook om niet zelf met de wagen te rijden.
Met uitzondering van enkele wandelingen door de hooglanden, stelt een reis door Sri Lanka nauwelijks fysieke eisen aan reizigers. Vaak verkennen we de historische sites per fiets op onze reizen, maar ook dit zijn louter recreatieve tochten over vlak terrein, zonder enige moeilijkheidsgraad.
Voor wie het wat sportiever wil, kunnen we langere (of meerdaagse fietstochten) inlassen of kunnen we stevigere wandelingen voorzien in bijvoorbeeld de Knuckles Range.
Een Sri Lanka reis is er voor iedereen, van jong tot oud !
Een reis door Sri Lanka heeft in principe geen grotere gezondheidsrisico’s dan een andere reis door Azië.
Er bestaat een beperkt risico op malaria in sommige regio’s. Raadpleeg uw arts en win medisch advies in bij bijvoorbeeld het Tropisch Instituut.
Hoewel Sri Lanka qua gezondheidszorg beter af is dan sommige andere landen in Azië, is de gezondheidszorg er niet zo ontwikkeld als in Europa. Ernstige medische aandoeningen worden meestal behandeld in privé-ziekenhuizen. Een goede reisverzekering is absoluut nodig.
Voor Sri Lanka is een visum vereist. Dit visum wordt in je internationale reispas gestempeld.
Je internationale reispas dient nog zes maanden geldig te zijn tijdens je reis door Sri Lanka.
Je kan het visum voor Sri Lanka eenvoudig online verkrijgen. Je ontvangt dan een document dat je kan meenemen en moet voorleggen op de luchthaven bij aankomst. We geven je hiervoor alle informatie door bij boeking en assisteren je graag bij de aanvraag van je visum.
Sri Lanka is een land dat zich uitstekend leent voor een individuele rondreis of een reis in een klein gezelschap. De bevolking is zeer open tegenover reizigers en over het algemeen kan je overal in het Engels terecht.
Op de individuele rondreizen die wij in Sri Lanka organiseren nemen wij alle praktische beslommeringen op ons: hotelboekings, transport, uitstappen,… Je wordt vergezeld door een chauffeur-gids die ervoor zorgt dat alles op wieltjes verloopt. Je kan je dus volledig concentreren op het genieten van het land.
Tijdens je reis in Sri Lanka
Tijdens een Sri Lanka-reis verplaats je je met een privé-wagen met chauffeur. De chauffeur spreekt Engels en fungeert ook als een gids die je de hele reis vergezelt. Hij geeft achtergrondinformatie bij de bezoeken, kent leuke eetgelegenheden, zorgt voor de checkin in de hotels,… Kortom, hij is je steun en toeverlaat tijdens de hele reis.
Op sommige plaatsen of op sommige wandelingen / safari’s, laat hij zich bijstaan door lokale (natuur)gidsen.
We proberen steeds een goede ‘match’ te vinden tussen onze reizigers en onze gids-chauffeurs. Sommigen zijn echt goed voor families met kinderen, anderen hebben dan weer een grote interesse in cultuur of boeddhisme,… Alle chauffeurs spreken echter Engels en hebben jarenlange ervaring in de omgang met reizigers.
En bovenal: ze brengen je overal veilig naar toe !
De Sri Lankese munt is de Rupee. Momenteel is 1 Euro ongeveer 300 Rupee waard (maart 2022).
In de meeste hotels die wij gebruiken kan je je rekening voor drankjes/ extraatjes/ maaltijden/… betalen per creditcard. Soms wordt een kleine commisie gerekend. Je kan uiteraard ook met cash terecht: je betaalt dan in Rupees. Veel hotels accepteren ook cash US dollars of Euro’s.
Koop je iets in lokale winkeltjes of onderweg tijdens een autorit, dan zal je Rupees nodig hebben. Je kan geld wisselen in hotels, bij wisselkantoortjes of op de luchthaven.
Het is ook mogelijk om geld af te halen met je bankkaart. Zorg er dan wel voor dat de Maestro-functie is geactiveerd voor Azië. Vertrouw hier echter niet volledig op: soms zijn de automaten tijdelijk buiten gebruik door bijvoorbeeld een stroompanne.
Het behoort tot de normale geplogenheden dat je als buitenlander een kleine fooi van enkele Euro’s geeft aan Sri Lankezen die voor jou iets doen: kamermeisjes in het hotel, een vriendelijke ober, de jongen die je koffers naar de kamer draagt,…
Lokale gidsen en chauffeurs die je tijdens de reis vergezellen stellen een fooi op prijs als waardering voor het gepresteerde werk. Een fooi van 10-15 USD per dag voor een gids-chauffeur, is normaal. Uiteraard is dit afhankelijk van de tevredenheid over de gepresteerde diensten.
MyHimalaya geeft je in de reisinformatie voor vertrek een objectieve inschatting van fooien die je moet voorzien.
Met uitzondering van enkele natuurgebieden, heb je normaliter in Sri Lanka een goed bereik met je Europese GSM.
Je kan lokaal een prepaid SIM-kaart aanschaffen waarmee je kan bellen. Eventueel kan je ook een SIM-kaart kopen voor mobiele data: hiermee kan je dan mails checken en telefoneren via bijvoorbeeld Whatsapp.
Op veel plaatsen (in hotels en restaurants) kan je genieten van (gratis) WIFI. Soms is de verbinding ontoereikend om bestanden te downloaden of grote fotobestanden te versturen. Whatsappen of berichtjes sturen via Messenger lukt meestal wel.
Voor echte noodgevallen ben je vrijwel altijd bereikbaar via de MyHimalaya-vertegenwoordiger in Colombo.
Over MyHimalaya
Een reisvoorstel aanvragen is heel eenvoudig. Contacteer ons per mail of telefoon of via ons offerte-formulier. Hoe meer informatie jij geeft, hoe beter we ons reisvoorstel kunnen uitwerken.
Indien je ook een offerte voor de vluchten wenst, dan ontvangen wij graag alle correcte en officiële namen en geboortedata van de reizigers zodat wij een vrijblijvende optie kunnen nemen.
Je persoonlijke reisvoorstel ontvang je per mail enkele dagen later.
Indien je na een reisvoorstel je reis wenst te boeken,sturen wij je een officiele reisbevestiging door. Wij leggen de hele reis vast en vragen je een voorschot van 30% van de reissom te storten.
Indien je via ons ook vluchten boekte, vragen wij hiervoor onmiddellijk de betaling van het volledige bedrag van de vluchten. Tickets worden pas uitgeschreven na ontvangst van de betaling. Vliegtuigtickets zijn meestal niet terugbetaalbaar. Wij adviseren je dan ook ten zeerste om een annuleringsverzekering af te sluiten.
We volgen de markt voor vluchten op de voet en je kan bij ons ook je vlucht naar Sri Lanka boeken tegen een degelijk tarief. Wij streven naar een goede verhouding tussen reisduur, ticketprijs en de kwaliteit van de luchtvaartmaatschappij.
Wij hebben toegang tot wereldwijde reservatiesystemen en boeken alle maatschappijen. In alle prijzen voor vluchten die je van ons ontvangt, zijn luchthaventaksen, fueltaksen, toeslagen, boekingskosten en onze handling fee inbegrepen. Geen verrassingen dus achteraf.
Wil je liever zelf je vluchten boeken ? Dat kan. Bezorg ons dan wel je volledige vluchtgegevens zodat wij de reis mooi kunnen laten aansluiten op je vluchten.
Een verstandige wereldreiziger zorgt steeds voor een goede reisverzekering. Als je een flink bedrag aan een verre reis besteed, bespaar je best niet op een degelijke reisverzekering.
Medische kosten kunnen immers hoog oplopen: kwalitatieve gezondheidszorg is erg duur en impliceert meestal een transfer naar een privé hospitaal. Als je moet gerepatrieerd worden lopen de kosten vaak op tot enkele duizenden Euro’s.
De gratis aangeboden polissen door ziekenfondsen of creditcards zijn in de meeste gevallen ontoereikend.
Je kan gerust een reisverzekering afsluiten via je bank of makelaar, maar wij bieden eveneens interessante reisverzekeringen aan in samenwerking met Allianz.
Je hebt keuze uit tijdelijke reisverzekeringen of uit jaarpolissen.
Wij vragen je voor vertrek om ons je polisnummer te bezorgen zodat wij in noodgevallen adequaat bijstand kunnen verlenen.
Reizigers die geen reisverzekering afsluiten doen dit volledig op eigen risico. Zij zijn volledig zelf verantwoordelijk voor eventuele medische kosten en kosten voor repatriëring. Wij zullen je bijstand en advies verlenen, maar de kosten zullen door jou moeten gedragen worden. De Belgische overheid komt niet tussen in medische hulpverlening voor landgenoten in het buitenland.
Geen extra verborgen administratie-, boekings of dossierkosten bij MyHimalaya !
Bijdragen voor het Garantiefonds Reizen, lokale taksen en toeristenbelastingen zijn in al onze onze prijzen inbegrepen. Hou daar mee rekening wanneer je prijzen vergelijkt.
Betalingen kunnen gratis per overschrijving gebeuren.
MyHimalaya is een initiatief van Rik Van Belle, die de voorbije 25 jaar zijn sporen verdiende bij verschillende binnen- en buitenlandse reisorganisaties, en ook als reisorganisator voor trips in Azië, Nepal, Bhutan, Myanmar, Sri Lanka en India.
Met MyHimalaya biedt hij zijn persoonlijke kijk op reizen in de Himalaya en Azië aan. Maatwerk, specialisatie en kleinschalige kwaliteit zijn hierin de sleutelbegrippen.
Zowel in India, Nepal, Bhutan, Sri Lanka als Myanmar heeft MyHimalaya lokale vertegenwoordigers die dezelfde ideeën delen en met wie Rik al decennia samenwerkt.
MyHimalaya maakt deel uit van Nordic Collection.
Wij zijn een officieel erkende reisorganisatie die verzekerd is tegen insolventie via het Garantiefonds. Wij hebben de nodige verzekeringen afgesloten en voldoen aan alle wettelijke voorwaarden om reizen te mogen organiseren.
Op al onze reisbestemmingen werken we samen met lokale partners die eveneens in het bezit zijn van de nodige licenties om reizen te organiseren en die er voor zorgen dat je reis op een veilige manier verloopt.