SRI LANKA

Inspiratiereis Sri Lanka

Vraag offerte Offerte

overzicht

Een mooi uitgebalanceerde Sri Lanka reis waar we zelf onmiddellijk wild van werden. Deze rondreis introduceert je in de verschillende aspecten van dit wonderlijke eiland. Je maakt kennis met de eeuwenoude cultuur, geniet volop van de natuur en komt ook nauw in contact met de verschillende bevolkingsgroepen.

Je reist op een aangenaam tempo: er wordt niet van hot naar her gereden om toch nog maar een extra tempel of bezienswaardigheid te kunnen bezoeken. Regelmatig verlaat je de platgetreden paden waarbij je, samen met je gids, doordringt tot de ziel van het land.

Genieten hoort er ook bij tijdens de comfortabele overnachtingen: een mooi uitgekiende selectie van kleine boetiekhotels, een wildlife camp, een koloniale bungalow,.. Alles afhankelijk van je voorkeuren en van je budget.

Deze inspiratiereis is slechts een aanzet: er zijn tal van mogelijkheden om de reis te verlengen, om andere elementen in te voegen of om te eindigen met een relax verblijf aan een van de mooie stranden. We werken het graag verder met je uit.

Hoogtepunten

  • De hoogtepunten in de Culturele Driehoek
  • de theeplantages in de hooglanden
  • Originele excursies per fiets en te voet
  • Luipaarden spotten in Nationale Parken
  • Gevarieerde mix van accommodaties
  • Flexibel aanpasbaar programma

Inspiratiereis Sri Lanka

Vlucht naar Colombo vanuit Europa.

Bij aankomst wacht je chauffeur-gids je op aan de luchthaven. In een klein uurtje rijd je naar Makandura waar je verblijft in een oud landhuis prachtig gelegen in het groen met zicht op een witte pagode. Afhankelijk van het aankomstuur maak je nog een wandeling door een zeer typisch nabijgelegen dorpje samen met een van de stafleden. Maar je kan ook de tijd nemen om rustig te bekomen van de vlucht. ’s Avonds geniet je van je eerste Singalese curry.

Je kan rustig ontwaken en genieten van een kopje thee met zicht op het meer of je kan de dag starten met een ontspannen fietstochtje van een 10-tal kilometer in de omgeving. Een van de stafleden neemt je graag mee door het ontwakende dorp en tussen de groene rijstvelden.

Na het ontbijt reis je verder naar de Culturele Driehoek en maakt er later op de dag een mooie wandeling naar Pidurangala, een massieve rots die ooit een koninklijke tempel was. De wandeling naar de top duurt ongeveer een uurtje. Boven op de top word je beloond met een geweldig uitzicht over de omgeving met de bekende Leeuwenrots van Sigiriya in de verte.

In de ochtend verken je de omgeving van Habarana per fiets. Je fietst langs kronkelende weggetjes die van dorp naar dorp gaan, door dichte bossen waar talloze vogels kwetteren en langs veldjes waar je de locale bevolking volop aan de slag ziet. Je bezoekt onderweg ook een lokale dansschool waar je de basisprincipes van de ‘Vannam’ (de klassieke dans van Sri Lanka) uitgelegd krijgt en zelf ook enkele poses kan uitproberen. We houden ook halt bij lokale ‘industrietjes’ waar o.m. ayurvedische olie, kokosmatten e.d. worden gemaakt. Lunchen doen we gezellig in een klein dorpsrestaurantje onderweg.
In de namiddag vertrek voor een jeepsafari naar een van de Nationale Parken in de omgeving (Minneriya of Kaudulla). Beide parken zijn bekend om hun grote kuddes olifanten die vrijelijk tussen de parken in dit gebied migreren, afhankelijk van waar ze voedsel en water vinden. De keuze van het park hangt af van de beweging van de olifanten.

Vroeg in de ochtend bezoek aan de Lion Rock (Leeuwenrots), het oude rotsfort van Kashyapa, tevens ook opnieuw een imposante tempel. Iedereen focust zich op de top van de rots, maar ook de omgeving met verschillende tuinen en terrassen is absoluut de moeite waard. Meer dan 1200 treden leiden naar de eigenlijke top waar je een 360° zicht hebt op de ontwakende omgeving. Onderweg naar de top wandel je tussen de overblijfselen van de oude stad/fort en zie je o.m. de bekende fresco’s van halfnaakte dames. De wandeling naar boven duurt ongeveer anderhalf uur tot drie uur.

Het tweede deel van de dag breng je een bezoek aan Polonnaruwa, een van de oude koningssteden van het eiland.  Je fietst van de ene stoepa naar het andere paleis. Je passeert oude irrigatiestructuren, ontdekt verlaten tempels en maakt kennis met de grote populatie Toque Makaken. (Ceylon Kroonapen). De site en de apenkolonie werden trouwens regelmatig in beeld gebracht in o.m. de Disneyfilm Monkey Kingdom.

Je rijdt langzaam de heuvels in naar Kandy, de oude koloniale hoofdstad van Sri Lanka.  Onderweg stop je om de benen te strekken in de omgeving van Matale. Je wandelt er tussen de velden van dorp naar dorp en ziet het Sri Lankaanse leven-van-alledag aan je voorbij trekken. Boeren werken op de velden, vrouwen doen de was in een kanaaltje, kinderen zijn op weg naar school,.. De wandeling wordt afgesloten met een ‘curry’ in een lokaal restaurantje.

In Kandy bezoek je uiteraard in de namiddag de bekende Tempel van de Tand, hét boeddhistische heiligdom van Sri Lanka. Maar de gids neemt je ook mee door de stad langs oude Britskoloniale gebouwen en door gezellige buurtjes. De toeristische ‘spicegardens’ laat je best links liggen, maar je gaat op stap door een lokale kruidenmarkt waar je bedwelmd wordt door de geuren van kaneel, kruidnagel, cardamom, nootmuskaat… en waar je kan genieten van gedroogd tropisch fruit. De dag kan worden afgesloten met een aperitiefje in een van de bars in koloniale stijl in het centrum van de stad.

Vandaag gaat het een dagje ‘locaal’. Je rijdt naar een dorpje in de buurt van Kandy waar je eerst met je lokale gastvrouw naar de markt gaat om inkopen te doen. Met alle ingrediënten op zak bereid je samen een typische maaltijd en wordt je ingewijd in de geheimen van de traditionele Sri Lankese kruiden en bereidingswijzen met kleipotten.

In de namiddag ga je helemaal weg van de platgetreden paden met een ontspannen wandeling van de tempel van Galadaldeniya naar Lankathilake. Onderweg tussen de rijstvelden maak je kennis met de levenswijze van de locals in de heuvels rond Kandy en geniet je nu een dan van een lekker stukje tropisch fruit. Je eindigt in een klein atelier waar een Singalese opticien de oude kunst van lenzen slijpen uit kwartsmineralen nog steeds beoefent.

Via kronkelende bergwegen rijd je vanuit Kandy naar Nuwara Elya, een typisch Brits toevluchtsoord uit vervlogen tijden. De Britten brachten er hun families onder als het in de lagere delen van Sri Lanka te warm werd en creëerden er een kunstmatig stukje Engeland met een race-track, een golfterrein, botanische tuinen en een eclectische mix van typisch Engelse en Schotse bungalows. Veel geraakte in verval, maar na het einde van de burgeroorlog vond Nuwara zichzelf opnieuw uit en speelde het zijn oude erfgoed volop uit als troef. Het stadje kreeg dan ook de naam Little England, al is het bij momenten een beetje ‘over the top’ als je er rondwandelt.

Het traject tussen Kandy en Nuwara Elya kan (deels) per trein afgelegd worden. Een prachtige rit met mooie vergezichten en veel couleur locale.

In de ochtend wandeling naar het Horton Plains National Park. Op een hoogte tussen de 2000 en de 2300 meter vind je er uitgestrekte hoogvlakten, geheimzinnige nevelwouden en natuurlijk het befaamde World’s End, een honderden meters diepe afgrond van waar je een schitterend zicht hebt. De hele wandeling duurt een drietal uur en is ongeveer 10km lang.

Nadien rijd je verder naar Ella, een andere mooie plek in de hooglanden, met uitstekende mogelijkheden om te wandelen of om gewoon te genieten van de vergezichten.

De beste manier om van de prachtige natuur rond Ella te genieten is een wandeling naar Ella’s Rock waarbij je o.m. een spectaculaire spoorwegbrug oversteekt. De wandeling gaat door geurende eucalyptuswouden en eenmaal je boven de boomgrens uit bent, zijn er geweldige zichten op de omgeving. Tijdens de wandeling word je vergezeld door een lokale landbouwer die slechts een beetje Engels spreekt, maar zijn enthousiasme is bijzonder aanstekelijk. Je start de wandeling best in alle vroegte. Afhankelijk van je conditie duurt de tocht zo’n 3 tot 4u. Nadien bezoek je nog de Nine Arch Bridge, een staaltje van architecturaal vernuft uit Britse tijden.

In de omgeving van Ella zijn er nog tal van andere wandelingen mogelijk, afhankelijk van je conditie en van het seizoen waarin je reist. Populair zijn bijvoorbeeld de tochten naar Adam’s Peak en Little Adam’s Peak. Sommige reizigers blijven dan ook graag enkele dagen langer in Ella om van de natuur te genieten.

Na het ontbijt kan je een locale theeplantage bezoeken waar je geintroduceerd wordt in de ‘geheimen van de thee’. Nadien rijd je de hooglanden uit naar het Nationale Park van Yala, een van de grootste van Sri Lanka. Het park is vooral bekend om zijn luipaarden.Er is echter meer te beleven en je kan er ook wilde olifanten, beren, jakhalzen en natuurlijk talloze indrukwekkende vogels spotten. Je maakt ’s ochtends en in de late namiddag ‘game drives’ door het Nationale Park

Yala is een van de populairste parken van Sri Lanka en in het hoogseizoen kan het bij momenten redelijk druk zijn. We voorzien dan ook graag een alternatief in andere Nationale Parken indien je dat wenst.

Rond het park zijn er verschillende verblijfsmogelijkheden, variërend van klassieke hotels en stemmige guesthouses tot luxueuze jungle lodges en glamping camps met topcomfort.

Na een laatste ochtendsafari en een ontspannen ontbijt transfer naar Galle, een mooi bewaard koloniaal havenstadje met Arabische, Hollandse, Portugese en Britse invloeden. Het is er zalig kuieren in de kleine straatjes van Fort Galle. Je gids neemt je mee op een ontspannen wandeling langs de mooiste plekjes.

Uitstap vanuit Galle naar het Kaneliya Rainforest Reserve. Samen met een lokale gids wandel je door het woud en kan talloze diersoorten observeren. Een grote waterval is ideaal voor wat snacks ( of voor een verkwikkende dipje), maar de gids neemt je ook mee naar zijn dorp waar een lokale dame je een heerlijke lunch voorschotelt.

Transfer naar de luchthaven voor vlucht.

Je kan de reis ook verlengen met een verblijf in een van de mooie badplaatsen aan de kust. Het aanbod is ongezien en varieert van eerder klassieke resorts tot zeer kleinschalige luxe-accommodaties op afgelegen plekjes. We doen je graag een voorstel. Afhankelijk van je keuze passen we de reisroute dan aan.

 

 

In een kleine twee weken ontdek je de hoogtepunten van Sri Lanka op een ontspannen manier

Praktisch

Deze reis kan in principe het hele jaar door gemaakt worden. Afhankelijk van het seizoen en rekening houdend met de regenperiodes dienen er wel een aantal alternatieven voorzien te worden. We geven je graag advies afhankelijk van de gewenste reisperiode.

De prijs is afhankelijk van de reisperiode, grootte reisgezelschap, hotelselectie en eventuele aanpassingen aan het programma. Wij werken elke reis uit op maat.

Op alle locaties die je tijdens deze rondreis bezoekt, is er een uitgebreid gamma van accommodaties beschikbaar. Traditionele ketenhotels laten we liever links liggen tijdens onze reizen. Standaard gebruiken we betere middenklasse hotels (type ***/****), al geven we je graag ook suggesties voor unieke pareltjes waarvan het zonde zou zijn om er niet te verblijven.

 

 

Deze inspiratiereis is slechts een startpunt: we passen de route, de wandelingen, de reisduur en de hotelselectie graag aan aan je voorkeur.
Er zijn nog tal van andere mogelijkheden om een intense reis door Sri Lanka te maken.

Heb je meer tijd ter beschikking? Dan kunnen we extra bezoeken inlassen aan historische sites en natuurparken. Je kan natuurlijk ook het minder bekende Noorden van Sri Lanka gaan verkennen of je kan verlengen aan de Kust of op de Malediven.

De reis zoals hier voorgesteld is in principe vlot haalbaar voor mensen die een doorsnee conditie en actieve instelling hebben. De voorgestelde wandelingen zijn niet prestatiegericht, maar hebben eerder tot doel om te genieten van de natuur en de cultuur.

Offerte aanvragen voor je reis op maat

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief