Het land van de Dalai Lama

Tibet

Het Mysterieuze Tibet

Al honderden jaren lang heeft het mythische Tibet een enorme aantrekkingskracht op reizigers. Eeuwenlang bleef het gebied gesloten voor buitenlanders. Slechts af en toe bereikte een ontdekkingsreiziger de legendarische stad Lhasa. Zij keerden terug met grote verhalen over een uitgestrekt en wijds land, geleid door boeddhistische monniken en lokale vorsten. Een land op meer dan 4000m hoogte waar dorre hoogplateaus en diepblauwe meren overgingen in hemelshoge Himalayapieken.

Na de Chinese bezetting was de idylle gauw over. Al decennialang voert China een meedogenloze politiek van repressie en assimilatie om de Tibetaanse cultuur te doen verdwijnen. Hoewel de boeddhistische cultuur op dit moment vaak levendiger aanwezig is in andere delen van de Himalaya, blijft het Tibetaanse Moederland echter nog steeds reizigers aanspreken.

Reizen naar Tibet op maat

Lhasa Potala Paleis Tibet

Lhasa en omgeving

Wie enkel de culturele hoogtepunten van Tibet wil bezoeken, kan volstaan met een korte uitstap naar Lhasa vanuit Kathmandu bijvoorbeeld. In een vijftal dagen kan je zo Lhasa Stad met het bekende Potala-paleis bezoeken, kan je naar de kloosters van Sera en Drepung, en kan je zelf een uitstapje inlassen naar het bekende Yamdrok-meer.

Voor deze ‘citytrip’ gebruiken we Lhasa Stad als uitvalsbasis. Er is een mooi aanbod aan verblijven van comfortabele boutique hotels tot eenvoudige standaardhotels.

 

Everest Base Camp Tibet

Naar Everest Base Camp

Het Tibetaanse Base Camp van ’s werelds hoogste berg is gemakkelijker te bereiken dan zijn Nepalese broertje. Je kan per wagen tot  het klooster van Rongbuk rijden op bijna 5000m hoogte. Van daar uit heb je al magistrale zichten op Mt Everest. Nog een tweetal uur stappen verder, kom je dan bij het eigenlijke Basiskamp (dat wel regelmatig voor toeristen is gesloten). De meeste reizigers die naar Base Camp reizen, maken er een reis van 8-9 dagen van waarbij ze ook een bezoek brengen aan Shigatse en Gyantse.

Je kan nadien terug keren naar Lhasa of je kan overland de grens met Nepal oversteken om zo naar Kathmandu door te reizen.

 

Tibet Mount Kailash

Mount Kailash

De heilige Mount Kailash is een belangrijke pelgrimsplaats voor Boeddhisten, Hindoes, Jain en Bon. De mythische berg in het westen van Tibet staat echter ook op het lijstje van veel wereldreizigers. Het is een heel speciale ervaring om in een 3-tal dagen, samen met de pelgrims, rond de Heilige Berg te trekken. Een tweetal weken is een minimum voor een volledige reis met aanloop via Lhasa of Kathmandu. De rijtijden naar de start van de trek zijn vrij lang.  De hoogte en het gebrek aan comfort maken de tocht best pittig.

 

Tibet Reizen MyHimalaya

Vanuit Nepal of China?

Je kan zowel vanuit Nepal als vanuit China naar Tibet reizen.

Tibet wordt vaak gecombineerd met een reis naar Nepal en sluit ook cultureel min of meer aan bij wat je in Nepal kan beleven. Je dient echter voldoende tijd te voorzien om je visum voor Tibet in Kathmandu door ons te laten regelen.

Vanuit China kan je per trein of vliegtuig naar Lhasa vanuit verschillende steden. Ook overland is het mogelijk, al is het wel een lange reis. Chengdu is een van de populairste toegangspoorten tot Tibet.

 

Shigatse Tibet MyHimalaya

Tibet op maat

Er zijn heel wat reismogelijkheden in Tibet, maar veel wordt bepaald door de houding van de Chinese bezetters. Bepaalde regio’s worden plotsklaps gesloten voor buitenlanders, sommige trekkings kunnen niet langer gelopen worden,… een reis door Tibet vraagt flexibiliteit.

Samen met onze Tibetaanse partner werken we daarom steeds volledig op maat zodat we, zo goed mogelijk, kunnen inspelen op lokale situaties.

We vragen onze reizigers dat zij zich hiervan bewust zijn en zich eveneens flexibel opstellen.

 

Meer lezen over onze reizen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief