Nepal

Hoe de drukte op Everest vermijden

Druk op de Everest: mythe of realiteit?

Regelmatig stellen reizigers ons de vraag hoe druk het wel is op de Everest trekking. Verhalen over ‘rijtje schuiven’ doen in trekkerskringen nogal de ronde. Jaarlijks doen meer dan 35.000 trekkers de tocht naar Everest Base Camp en omdat een deel van de route heen en terug langs dezelfde trail gaat, krijgen sommigen de indruk dat de Everest trek superdruk is. Het woord ‘platgelopen’ valt nog net niet en sommige ‘diehards’ halen dan ook hun neus op voor deze geweldig mooie trekking.

De Everest Base Camp Trek blijft een van de mooiste trekkings in Nepal. Het is ook niet zonder reden dat een trekking door deze regio zoveel mensen aantrekt: nergens anders vind je zo een unieke panorama’s op de hoogste toppen ter wereld en de natuurpracht blijft ongeëvenaard. Tel daarbij nog de gezellige lodges en de sherpa-cultuur, en je weet dat je met een Everest Trek zeker een van de mooiste reizen in je leven zal maken.

We geven je echter graag een paar tips om de zogenaamde Everest drukte te vermijden.

KIES JE PERIODE: VERMIJD DE GROOTSTE EVEREST DRUKTE.

Alle reisgidsen suggereren dat een Everest-trek best in oktober en eerste helft november doorgaat. Toegegeven, dit is een heel mooie periode voor deze trek. Het weer is over het algemeen stabiel en het is bovendien nog niet te koud. Grotere groepen van internationale trekkingsbureau’s trekken dan ook in deze periode.

De jongste jaren schuiven de seizoenen, ook in Nepal, stilaan een beetje op. Persoonlijk vinden wij de hele maand November uitermate geschikt voor een trekking door het Everest-gebied. Het kan behoorlijk koud worden hogerop, maar mits een goede slaapzak en voldoende warme kledij is dit absoluut doenbaar. De luchten zijn in de 2de helft van november over het algemeen staalblauw en overdag straalt een mooi zonnetje. In short zal je niet moeten wandelen, maar je zal toch regelmatig kunnen opwarmen bij een winterzonnetje.

In het voorjaar wordt meestal april-begin mei vooropgesteld als een goede reisdatum. De jongste jaren hadden wij echter verschillende groepjes die ook in maart genoten van mooi weer en minder Everest drukte.  In april – mei heb je ook de verschillende klimexpedities die naar het Base Camp trekken wat de trek sowieso iets drukker maakt, maar wat er wel een apart cachet aan geeft.

KIES JE ROUTE: VERMIJD DE EVEREST DRUKTE

De Everest-regio heeft meer te bieden dan alleen maar het Everest Base Camp. Er zijn nog een aantal andere tochten in het gebied die absoluut de moeite waard zijn, een mooie uitdaging bieden en niet minder mooie panorama’s hebben. Zo kan je bijvoorbeeld naar de Gokyo-meren of kan je trekken door de Arun-vallei. Ook een tocht naar Ama Dablam Base Camp kan een alternatief zijn. Je zal minder last hebben van de Everest-drukte omdat grote groepen meestal de directe route naar Basecamp nemen en niet de sidetrails.

Lees meer over de verschillende mogelijkheden voor een trekking in het Everestgebied

Wij werken je Everest reis graag volledig op maat uit. We kennen de routes uit eigen ervaring en helpen je graag met een mooi uitgebalanceerd programma samen met een van onze sherpa-gidsen.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief