Bhutan

Paradijs voor Birdwatching

Bhutan: Paradijs voor Birdwatching

Het ongerepte Himalayalandje is een echt mekka voor birdwatchers. Meer dan 70% van het land bestaat uit bossen en je hebt verschillende landschapstypes elk met hun eigen specifieke fauna en flora.

In het Zuiden kronkelen grote rivieren zich door wetlands een weg naar de Indische laagvlakte. Dichte jungle gaat over in meer alpiene landschappen. Aan de noordgrens doemen de pieken van het Himalaya-gebergte op. Voor de bijna 700 vogelsoorten die in Bhutan gespot zijn een waar paradijs.

Bhutan is nog steeds een zeer exclusieve bestemming met weinig toerisme. De Bhutanese bevolking leeft dicht bij de natuur, in wederzijdse harmonie.  Vogelliefhebbers kunnen er dus rustig genieten van het spotten van diverse bekende en zeldzame soorten.

DE BESTE PLEKKEN VOOR BIRDWATCHING IN BHUTAN

Vrijwel heel Bhutan is een paradijs voor vogelliefhebbers. Vaak kan je zelfs in de tuin van je hotel of guesthouse schitterende waarnemingen doen. Ook tijdens een gewone culturele rondreis door het land, heb je de kans om prachtige vogels te spotten.

Toch zijn er een aantal locaties / regio’s die onder birdwatchers  een stevige reputatie genieten. Afhankelijk van de tijd die je ter beschikking hebt voor je reis naar Bhutan, kunnen we deze opnemen in een reisvoorstel. Sommige van deze gebieden liggen compleet ‘off the beaten track’: je maakt dus niet enkel een vogelreis naar Bhutan, maar leert het land ook kennen in zijn meest authentieke vorm. We zetten enkele van de beste locaties op een rijtje.

LINGMETHANG ROAD (OOST – BHUTAN)

De Lingmethang Road is de naam die vogelliefhebbers geven aan een stuk van de weg tussen Sengor en Mongar in Oost- Bhutan. Het gebied ten westen van Yongkhala is de Upper Lingmethang Road, ten oosten is de Lower Lingmethang Road. De weg maakt deel uit van de highway die Oost- en West Bhutan met elkaar verbindt, maar verkeer is er nauwelijks. De Lingmethang Road is op zijn laagste punt een 650m en op het hoogste punt zo’n 3700m. Daartussen liggen iets meer dan 75km haarspeldbochten die je door verschillende types bos en begroeiing brengen. Watervallen en diepe ravijnen trekken dan weer andere vogelsoorten aan. Van de meer dan 600 vogelsoorten die in Bhutan gespot worden, vind je hier de grootste concentratie.

Rufous-necked Hornbill, Satyr Tragopan, Yellow-throated Fulvetta, Grey-cheeked Warbler, Rufous-headed Parrotbill, Rufous-throated Wren-Babbler,  Broad-billed Warblers, Gould’s Shortwing… teveel soorten om op te noemen.

De meeste vogelspotters blijven minstens een 3-4 dagen in dit gebied om rustige waarnemingen te kunnen doen. Er zijn enkele eenvoudige guesthouses in de omgeving ofwel opteert men voor een overnachting in tentenkampen.

TINGTIBI – ZHEMGANG

Tingtibi is een klein plaatsje op een knooppunt van wegen in het Zhemgang-district (Zuid Bhutan). Het is jaarlijks het decor van het gezellige Bhutan Birding Festival waar vogelliefhebbers vanuit Bhutan en India naar toe komen. De hele regio rond Tingtibi bestaat uit dichte bossen, afgewisseld met open weides en terrasvelden. De streek is zeer ongerept en er is enkel meestal wat lokaal verkeer tussen verschillende dorpen. Vaak kan je er dan ook gewoon op en naast de weg verrassende waarnemingen doen.

Great Hornbill, Rufous-necked Hornbill, Wreated Hornbill, Lesser Yellownape, Scarlet minivet, Sultan Tit, Black-eared Shrike-babbler, White-bellied Erpornis, Long-tailed Sibia,Silver-eared Mesia, Red-billed Leiothrix, Bar-throated Siva, Blue-Winged Siva, Red-tailed Minla,Red-faced Liocichla, Rufous-necked Laughingthrush, Rufous-chinned Laughingthrush, Straited Laughingthrush, White-crested Laughingthrush, Jungle Babbler, Golden Babbler, Grey-throated Babbler, Pin-striped Tit Babbler, Long-billed Wren Babbler, Eye-browed Wren Babbler… het zijn maar enkele van de soorten die je kan waarnemen

In Tingtibi zijn een aantal guesthouses, maar afhankelijk van het seizoen kan je ook in de omgeving gaan kamperen of verblijven in een homestay in een van de dorpen van het district.

PANBANG EN MANAS NATIONAL PARK

Panbang is de toegangspoort tot het Manas National Park, een immens natuurgebied dat zich uitstrekt over grote delen van Zuid Bhutan en India. Hoewel de regio officieel open is voor toerisme, dringt er nauwelijks een buitenlander door tot het Nationale Park. Zelfs de ‘forested zone’ rond het National Park, doet menig ander natuurpark verbleken. Naast groter wild als tijgers, wilde olifanten, buffels… is het een zeer interessant gebied voor vogelspotters. Vlakbij Pangbang is er bijvoorbeeld een immense waterval waar elke avond grote aantallen van de Great Indian Hornbill samenkomen.

In de omgeving van Pangbang kan je verblijven in een eenvoudige, maar sfeervolle eco-lodge aan de rivier. Het Nationale Park ligt aan de overzijde en zelfs vanop je terras kan je prachtige waarnemingen doen.

PUNAKHA VALLEI EN TASHIGANG

Een van de gemakkelijkst te bereiken gebieden voor vogelreizen in Bhutan. De vruchtbare Punakha Vallei ligt op nauwelijks drie uur rijden van de hoofdstad Thimphu. De vallei is iets lager gelegen (ong. 1300 – 1400m) en kent een vaak subtropische flora. Ze is vooral bekend wegens de indrukwekkende dzong op het kruispunt van 2 rivieren: de Po Chu en de Mo Chu. De vallei van de Mo Chu, ook wel Tashigang Vallei genoemd, is een interessante locatie om een aantal soorten te spotten op de rivieroevers: Great Cormorant, Crested Kingfisher, Slaty-backed Forktail, White-bellied Heron of zelfs de zeldzame Pallas’s Fish Eagle. In de bossen en op de terrasvelden treffen we nog verschillende endemische soorten aan.

In Punakha is een breed gamma van accommodaties beschikbaar. Je kan er overnachten op een lokale boerderij en in gezellige hotels, maar ook in een kleinschalig ***** luxe-resort van Six Senses of Amankora.

CHELE LA

De Chele La is met zo’n 3900m de hoogst berijdbare bergpas van Bhutan. De pas verbindt de vallei van Paro en de pas recentelijk geopende vallei van Haa.  Het is een uitstekende plek om de kleurrijke Himalayan Monal en andere Fazantensoorten te spotten. Bovendien heb je vanop de pas prachtige panorama’s op het massief van de meer dan 7000m hoge Jhomolhari.

De Chele La ligt op een tweetal uur rijden van Paro. De meeste vogelliefhebbers verblijven dan ook in Paro waar er een ruim hotelaanbod is. Na de pas kan je eventueel doorrijden naar de vallei van Haa in plaats van terug te keren naar Paro.

 

Op al onze vogelreizen naar Bhutan zorgen wij voor een lokale gespecialiseerde birdwatching gids die je meeneemt naar de meest exclusieve plekjes voor de beste waarnemingen. Elke vogelreis wordt volledig op maat uitgewerkt in functie van de tijd die je ter beschikking hebt.

MyHimalaya

Verder lezen over Bhutan

Schrijf je in op onze nieuwsbrief