Bhutan

Info over Thimphu

Info over Thimphu

Thimphu is de hoofdstad van Bhutan en is voor veel reizigers de eerste kennismaking met dit merkwaardige land. Wie reeds door Azië reisde en arriveert in Thimphu, schrikt wel eventjes: hier geen horden, druk toeterende auto’s die zich een weg banen door kleine steegjes, maar brede en goed onderhouden wegen waar iedereen zich min of meer aan de verkeersregels houdt.

DE VALLEI VAN THIMPHU

Thimphu is een goede uitvalsbasis om de stad en de omliggende vallei te verkennen. Er is heel wat te zien en vaak volstaan enkele dagen niet om alle bezienswaardigheden aan te doen. Het komt er dus op aan om goed te plannen in functie van je interesses. Naast Paro is het de meest ‘wereldse’ van alle steden. Je vindt er een uitgebreid gamma aan restaurants, bars, hotels,… en kan er heerlijk flaneren door de oude stad. Op weekenddagen is er een kleurrijke niet-toeristische markt waar boeren uit de ruime omgeving hun waren aan de man brengen.

Ondanks de bouwwoede die ook deze stad in zijn greep heeft, is de overheid er wonderwel in geslaagd om het karakter van Thimphu te bewaren. Strenge bouwvoorschriften en een zorgvuldige planning zorgen er voor dat Thimphu een zeer aangename stad gebleven is met brede wegen, met bomen afgezoomde straten en talrijke parken en rustpunten.

ENKELE TIPS IN EN ROND THIMPU

VOOR WANDELAARS

Net buiten Thimphu kan je door het Jigme Dorje National Park een wandeling maken naar de gompa van Cheri of naar de boeddhistische universiteit van Tango. Beide wandelingen gaan bergop langs een goed begaanbaar pad en nemen ong. 1 uur in beslag.

Een interessante dagwandeling gaat naar Phajoding, een minder bekend, maar belangrijk klooster dat enkel via een 3 uur durende klim te bereiken is. Eenmaal boven is het uitzicht echter indrukwekkend en kan je een zeer authentiek boeddhistisch klooster bezoeken waar o.m. een opvangproject loopt voor verlaten kinderen. Phajoding is ook het eindpunt van de befaamde Druk Path-trekking.

VOOR CULTUURLIEFHEBBERS

Thimphu telt enkele interessante musea die zeker een bezoek waard zijn. Het National Textile Museum geeft je een inzicht in de verschillende weeftechnieken waarom Bhutan zo bekend is. The National Library bevat talloze manuscripten in het Tibetaans en het Dzongkha, de taal van Bhutan.

Een leuk overzicht van de Bhutanese volkscultuur vind je in het kleine museum Simply Bhutan.

Verder is een bezoek aan de buurt van de National Memorial Chorten zeker een aanrader. Deze witte chorten is een van de meest opvallende structuren in Thimphu en werd gebouwd in 1974 ter ere van koning Jigme Dorje Wangchuck. De witte chorten trekt de hele dag Bhutanezen aan die er een rondgang komen maken en komen bidden.

Op een heuveltje boven de stad ligt de Changangkha Lhakhang. Deze tempel dateert uit de 12de eeuw en werd gesticht door Phajo. De tempel is een favoriete plek voor jonge ouders die er de zegen voor hun kinderen komen halen en biedt een prachtig uitzicht op de hele vallei. Van bij de tempel loopt een wandelpad dat je in een anderhalf uur naar de grote Boeddha Dodenma brengt.

DE DZONGS VAN THIMPHU

Als enige districthoofdstad heeft Thimphu 2 dzongs op zijn grondgebied: de Tashicho Dzong en de Simthoka Dzong. De Tashicho Dzong is het politieke centrum van Bhutan: hier zetelt de regering en ook de koning heeft er zijn kantoor. Sinds de jaren ’50 toen Punakha zijn politieke macht verloor, zetelt de regering er permanent. Jigme Dorji Wangchuk liet de dzong in zijn oorspronkelijke staat herstellen en momenteel wonen er zo’n 2000 monniken. Jaarlijks vindt in de dzong een groot festival plaats ter ere van Guru Rinpoche.

De Simthoka Dzong ligt een vijftal kilometer van het centrum van Thimphu en heeft nog uitsluitend een religieuze functie. Het was de eerste dzong die gebouwd werd door Shabdrung Ngawang Namgyel en hij heeft een bijzondere strategische ligging ter bescherming van vallei van Thimphu en van de weg die naar de Dochu La en naar Punakha leidt.

PRAKTISCH THIMPU

Thimphu ligt op zo’n anderhalf uur rijden van de internationale luchthaven van Paro langs een brede, goed berijdbare weg. Het heeft een uitgebreid gamma aan hotels en restaurants in alle prijsklasses, van comfortabele standaard hotels tot de exclusieve Amankora en Six Senses Lodges. De meeste reizigers blijven minstens 2 nachten in Thimphu.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief