Ladakh

Authentiek Boeddhisme in de Indische Himalaya

Vraag offerte Offerte

LADAKH REIZEN OP MAAT

Ladakh, het land van de Hoge Passen, is de ideale bestemming voor wie tijdens de zomermaanden wil genieten van de Himalaya. Ladakh maakte ooit deel uit van het Tibetaanse Rijk. Je treft er een levendige boeddhistische cultuur aan die zo lijkt weggelopen te zijn uit documentaires en fotoboeken. Indrukwekkende kloosters hangen als arendsnesten tegen de rotswanden of domineren de omgeving vanop een heuveltop. Talloze monniken worden er opgeleid en jaarlijks zijn er een aantal kleurrijke boeddhistische festivals.

Naast een aantal boeddhistische heiligdommen, geniet je in Ladakh echter vooral van de natuur. Ook landschappelijk is Ladakh een verlengstuk van Tibet. Uitgestrekte hoogvlakten, grillige maanlandschappen, diepblauwe meren en meanderende rivieren. Dit alles tegen een achtergrond van witbesneeuwde pieken. Fotografen en natuurliefhebbers komen er dus zeker aan hun trekken.

Tijdens al onze Ladakh reizen plannen we vrijwel dagelijks lichte wandelingen om van de natuur te genieten.  Wie het nog iets actiever wil, kan een meerdaagse trekking door de bergen maken. Samen met een lokaal team trek je dan met tenten en paarden over hoge bergpassen van vallei naar vallei. Een echt avontuur in de stijl van de Grote Expedities !

Al onze Ladakh reizen worden perfect omkaderd door een privé-gids met een brede kennis over de lokale cultuur en natuur. Een ervaren lokale chauffeur brengt je veilig van het ene hoogtepunt naar het andere

Onderstaande inspiratiereis geeft je alvast een leidraad van wat mogelijk is. Elke individuele reis wordt echter op jouw maat samengesteld, rekening houdend met je interesses en met je wensen qua reisperiode / reisduur en comfort.

Hoogtepunten Ladakh

  • Ideaal qua klimaat in de zomer
  • De kloosters van Lamayuru en Hemis
  • De meren van Pangon en Tso Moriri
  • De Vallei van Nubra
  • Trektochten door de Himalaya
  • Indrukwekkende landschappen
  • Typische charmeverblijven

Inspiratiereis Ladakh op maat

Vlucht vanuit Europa naar Delhi. Onze medewerkers verwelkomen je op de luchthaven en brengen je naar de binnenlandse luchthaven voor een vroege vlucht naar Ladakh. Je vliegt over de Himalaya en landt op 3500m in Leh, de hoofdstad van Ladakh.

Om te wennen aan de hoogte, adviseren we je om vandaag in alle rust door te brengen. Geen zware inspanningen, veel drinken en luisteren naar je lichaam. De lokale gids komt ook langs om het reisverloop verder te bespreken.

Ladakh wordt ook wel ‘Klein Tibet’ genoemd en dat komt nog het meest tot uiting in de talrijke boeddhistische kloosters die de valleien domineren. Na de Chinese bezetting van Tibet trokken veel boeddhisten de grens over naar Ladakh. De kloosters in de Indus-vallei behoren dan ook tot de meest authentieke in de Himalaya. Elk klooster telt verschillende tempels met unieke boeddhabeelden, maskers en religieuze artefacten. In de gebedshallen voeren monniken eeuwenoude rituelen op. Novicen krijgen hun opleiding in de kloosterschool. Maar ook wie zelfs maar zijdelings in het boeddhisme is geinteresseerd zal genieten van een bezoek aan deze kloosters, al is het alleen maar voor hun ligging in de natuur of voor hun geweldige architectuur.

Je rijdt in oostelijke richting vanuit Leh door de Indus-vallei en bezoekt eerst het oude koninklijk paleis van Shey. Nadien gaat het naar Thikse, een van de indrukwekkendste kloosters van Ladakh, prachtig gelegen tegen een heuvelflank. Het klooster is gemodelleerd naar de Potala in Lhasa (Tibet). Je vindt er ook een van de grootste Maitreya Boeddha beelden van Ladakh. Na de lunch bezoek je nog Hemis, een van de meest invloedrijke kloosters in de boeddhistische wereld. Jaarlijks vindt hier een groots festival plaats waarop vertegenwoordigers van alle belangrijke boeddhistische strekkingen present zijn. Het klooster heeft verschillende grote gebedshallen met indrukwekkende beelden van o.m. Guru Rinpoche. Van bij het klooster vertrekt een lange mani-wall (een muur van gebedstenen) die tot in het mooie gelijknamige dorp Hemis loopt.

Vanuit Leh gaat het de bergen in. Een kronkelende route slingert zich langs de Indus tot bij de samenvloeiing met de woeste Zanskar-rivier. Iets verderop neem je de afslag naar het klooster van Likir. Likir ligt in een kleine zijvallei omringd door witbesneeuwde toppen. Van ver is reeds het vergulde beeld van de Maitreya Boeddha zichtbaar.  Vanop het dak van de gompa heb je mooie panorama’s op de bergketens van Stok en Zanskar. Tegen de middag rijd je door naar Alchi, een boeddhistische enclave vooral bekend om zijn frescoes die door de Unesco tot Werelderfgoed werden uitgeroepen. Het is ook een gezellig dorp om in te wandelen en te genieten van het leven-van-alledag.

Vanuit Alchi is het nog een klein uurtje rijden tot Uletokpo waar je verblijft in comfortabele bungalows, gelegen op een klif hoog boven de Indus.

Vanuit Uletokpo maak je een daguitstap naar Lamayuru, het hoofdkwartier van de Roodkappen-sekte . Onderweg wordt duidelijk waarom Ladakh ook wel het ‘Maanland’ wordt genoemd. Je volgt een oude route die hoog door de bergen slingert en arriveert, na talloze fotostops, een honderdtal meter boven het klooster.  Op de achtergrond strekt zich een indrukwekkend landschap van grillig gevormde kalksteenrotsen uit.  Na een bezoek aan de gompa en aan het nabijgelegen dorp keer je terug langs de ‘lage route’ die door een immense kloof loopt .Eventueel kan je onderweg nog een bezoek brengen aan het nonnenkloostertje van Chulican of aan de grote kloosterschool van Ridzong.

De beste manier om de grootsheid van de Himalaya te beleven is nog altijd een wandeltocht. In Ladakh vind je tal van trektochten variërend van enkele dagen tot meer dan 2 weken. Deze korte tocht door de vallei van Sham is een van de eenvoudigste en is in principe vlot haalbaar voor actieve reizigers die graag wandelen. De dagafstanden zijn niet te lang zodat je de wandelingen op een rustig tempo kan afleggen. In deze inspiratiereis wandelen we 2 dagen, maar er zijn uiteraard ook langere tochten mogelijk.

Vanuit Uletokpo gaat het naar de buurt van Khaltse. Samen met de gids vertrek hier voor een wandeling van een viertal uur richting Temisgam. De chauffeur vervoert ondertussen je hoofdbagage naar je overnachtingsplaats. Temisgam was ooit de oude hoofdstad van West Ladakh, maar nu is het gewoon een groot landbouwersdorp dat zich als een wit lint door een groene vallei kronkelt. Je overnacht in een klein, maar gezellige berghotel.

De volgende dag trek je vanuit Temisgam verder over een hoge bergpas van 3900m. Via Ang, arriveer je uiteindelijk na een viertal uur stappen in Hemis Shukpachen, een andere grote nederzetting. De chauffeur wacht je hier op voor een transfer per wagen naar het gezellige dorp Nimo waar je kan verblijven in een oud adellijk huis dat tot een prachtig boetiekhotel werd omgebouwd.

 

Een rustige dag om even te genieten van het unieke kader van Nimmu House. Het hele huis telt meer dan 35 vertrekken en twee boeddhistische tempels. In de lommerrijke boomgaard zijn ook een aantal comfortabele tenten met alle modern comfort opgesteld.

De eigenaars vertellen je graag over de rijke geschiedenis van het huis en leiden je rond in de wereld van de voormalige adellijke families van Ladakh. Er is ook mogelijkheid om een yoga-sessie bij te wonen, te mediteren of te ontspannen met een Tibetaanse massage.  Het nabijgelegen dorp is een van de meest welvarende van de regio.

Wie op zoek is naar wat meer actie, kan gaan raften op de nabijgelegen Zanskar-rivier of kan een stevige wandeling maken door de vallei van Ney.

40km spectaculaire haarspeldbochten brengen je op de top van de Kardung La (5620m), de hoogst berijdbare bergpas ter wereld en de toegangspoort tot de groene Nubra-vallei. De vallei van Nubra wordt gevormd door 2 grote rivieren (de Nubra en de Shyok) die zich een weg banen door het landschap. Langs de oevers wordt volop aan landbouw gedaan en er zijn tal van (appel)boomgaarden.

Op verschillende plaatsen zijn er zandduinen gevormd waar Bactrische kamelen rondzwerven die (volgens de overlevering) afstammen van de kamelen van Alexander de Grote die hier door de Himalaya zou zijn getrokken. De moeite waard is ook een wandeling naar het meer van Yarab Tso. Naast het natuurschoon telt de Nubra-vallei ook enkele indrukwekkende gompa’s, die alleen al door hun ligging elke reiziger zullen kunnen bekoren.

Op dag 11 keer je via de Khardung La terug naar Leh.

Op het plateau dat de grens met Tibet vormt, vind je enkele uitgestrekte meren. Het is een stevige rit om er te geraken, maar eenmaal ter plekke is het ongemak snel vergeten. Het spel van de zon en de wolken doet de meren en de omringende bergflanken van uur tot uur veranderen van kleur. Op meer dan 4000m hoogte verblijf je er in tijdelijke tentenkampen die tijdens de zomermaanden worden opgetrokken. We opteren sowieso voor de meest comfortabele die ook op de beste locaties gelegen zijn.

In de omgeving verblijven ook semi nomadische Champa, herders die tijdens de zomermaanden met hun kuddes yaks en geiten over de hoogplateaus trekken. De pashmina-wol die hun geiten produceren behoort tot de beste kwaliteit ter wereld. Het bezoek aan een van hun tijdelijke nederzettingen is dan ook absoluut de moeite waard.

 

Je vliegt over de Himalaya terug naar Delhi. In afwachting van je vlucht huiswaarts naar Europa, voorzien we kamers in een comfortabel hotel bij de luchthaven.

Uiteraard is het mogelijk om de reis te verlengen met een langer verblijf in Ladakh, Kashmir of andere delen van India. We werken het graag voor je uit op maat.

Ladakh is Tibetaanser dan Tibet. Door zijn geïsoleerde ligging bleef de boeddhistische cultuur er prachtig bewaard in indrukwekkende kloosters.

Praktisch

Reisperiode

De beste reisperiode voor Ladakh situeert zich van mei tot half oktober, afhankelijk van je reisroute. Sommige bergpassen openen pas in juni en liggen eind september alweer onder de sneeuw.

Tijdens onze zomermaanden (juni tot september) zijn de temperaturen aangenaam met overdag vaak 20°C en veel zon. Neerslag valt er slechts heel sporadisch. Ook voor trektochten in de hogere delen van Ladakh is dit de beste periode.

De wintermaanden kunnen bar koud zijn met temperaturen tot -20°C, maar het zijn dan weer de ideale periodes om op zoek te gaan naar sneeuwluipaarden.

Reisduur

Een tweetal weken is ideaal voor een rondreis langs de voornaamste hoogtepunten van Ladakh. Er is dan voldoende tijd voor ontspannen wandelingen en er kan al eens een rustmoment ingelast worden. Heb je meer tijd dan kan je bijvoorbeeld een langere trektocht maken of kan je Ladakh combineren met een verlenging in Zanskar of Kashmir.

Ladakh heeft een beperkt accommodatie-aanbod. Het toeristische seizoen is (door het klimaat) vrij kort en hotels dienen dan ook vaak tijdens de wintermaanden te sluiten.

In en rond de hoofdstad Leh vind je een uitgebreid gamma van verblijven, van nette standaardhotels tot comfortabele boetiekhotels. Je kan er zelfs verblijven in het oude koninklijk paleis.

Buiten de hoofdstad zijn de mogelijkheden beperkter. De jongste jaren duiken er echter op veel plaatsen nieuwe, kleinschalige accommodaties die een juist evenwicht vinden tussen comfort, duurzaamheid en locale sfeer.

Op de echt afgelegen locaties, ben je aangewezen op overnachtingen in zogenaamde ‘vaste tentenkampen‘, grote tweepersoonstenten met daarin echte bedden en vaak ook een aangrenzende badkamer.

Ladakh ligt gemiddeld op 3500m hoogte. Hoewel de meeste reizigers zich vrij vlot aanpassen aan de hoogte (mits de nodige rust), kan het voor sommigen de reis toch inspannender maken. We houden hiermee steeds rekening in onze reisplanning en zorgen dat de programma’s zeker de eerste dagen niet al te druk zijn.

Op alle reizen heb je een comfortabel voertuig met chauffeur ter beschikking. Daarnaast reist er ook een Engelstalige gids mee. Hij / zij fungeert als je aanspreekpunt, regelt alle praktische aspecten van de reis en geeft je alle info over de cultuur en natuur van het gebied.

Bovenstaande inspiratiereis geeft je slechts een idee van de reismogelijkheden in Ladakh. Er zijn nog tal van andere routes, bezienswaardigheden, trektochten,.. die we graag in je programma opnemen.

Ladakh wordt vaak gecombineerd met Kashmir of Zanskar, maar je kan bijvoorbeeld ook vanuit Delhi helemaal overland naar Ladakh reizen. Wie meer tijd heeft, kan het ook combineren met andere delen van India zoals Rajasthan of de Taj Mahal.

Heb je zelf zaken die je zou willen bezoeken of heb je zelf een route in gedachten ? Laat het ons weten en we geven je eerlijk en correct advies over de haalbaarheid van je plannen.

Elke reiziger is anders en heeft andere verwachtingen. Daarom werken we elke reis volledig uit op jouw maat, zowel qua programma als qua accommodaties.

Offerte aanvragen

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief