RAJASTHAN

Het India van de Maharaja’s

Vraag offerte Offerte

RAJASTHAN REIZEN OP MAAT

Rajasthan is ongetwijfeld de meest gekende deelstaat van India en is voor veel India-liefhebbers de start van een passie die je nooit meer zal loslaten. De regio is letterlijk bezaaid met overblijfselen uit het rijke Indische verleden. Forten en paleizen van waaruit de Moghul-keizers vaak met harde hand regeerden, indrukwekkende tempels die tot de belangrijkste van India behoren, kleine dorpen waar rijkelijk versierde koopmanshuizen de herinnering oproepen aan een tijdperk dat nog steeds nazindert in de trotse harten van de Rajasthani.

Minder bekend is dat Rajasthan ook op het vlak van natuurpracht hoge toppen scoort. De prachtige Aravelli-heuvels, de uitgestrekte Thar-woestijn, , grote meren met een immense vogelrijkdom, grillige rotsmassieven waar je de grootste concentratie luipaarden van India aantreft… Een mooie afwisseling tussen al de culturele hoogtepunten.

De Taj Mahal is met voorsprong de belangrijkste bezienswaardigheid van India. Hoewel dit immense bouwwerk in de deelstaat Uttar Pradesh gelegen is, wordt een bezoek aan dit wereldwonder in veel rondreizen door Rajasthan opgenomen. Voor wie slechts 1 keer naar India reist, is het een absolute must om een bezoek te brengen aan de Taj, het liefdesmonument van Akbar.

Reizen door Rajasthan staat ook garant voor unieke accommodaties: veel historische residenties en paleizen zijn omgevormd tot Heritage Hotels waar de sfeer van lang vervlogen tijden nog tastbaar aanwezig is.

Onderstaande inspiratiereis geeft je alvast een leidraad van wat mogelijk is. Elke reis wordt echter precies op jouw maat samengesteld

 

Hoogtepunten Rajasthan

  • Het klassieke India uit de fotoboeken
  • Culturele parels in Jaipur en Udaipur
  • De Woestijnstad Jaisalmer
  • Luipaarden en tijgers in Natuurparken
  • Couleur locale op het platteland
  • Verblijven in tophotels met veel charme

Inspiratiereis Rajasthan op maat

Vlucht vanuit Europa naar Delhi, de bruisende hoofdstad van India. Onze medewerkers verwelkomen je op de luchthaven en brengen je naar het hotel naar keuze voor een verkwikkende nachtrust.

Na het ontbijt breng je een bezoek aan de Eeuwige Stad Delhi. In het oude stadsgedeelte gaat het o.m. langs de grote Jama Moskee en het Rode Fort. Een rit per riksja door de befaamde Bazaar mag niet ontbreken. Ook houden we halt bij het Memoriaal voor Gandhi. In de namiddag bezoek je nog de tombe van Humayan die inspiratie leverde voor de Taj Mahal en het koloniale Parliament Street. Indien je meer interesse hebt in het Delhi van de 21ste eeuw kunnen wij je ook meenemen op een tour door Gurgaon, het wervelende zakendistrict, waar het hart van het moderne India klopt, en naar Khan Market, pleisterplaats voor de expats.

In de ochtend verlaat je het drukke Delhi. Je rijdt naar Mandawa in de Shekawathi-regio, een heel landelijk gebied. Samen met je privé-chauffeur stop je in kleine stadjes waar kunstig versierde koopmanshuizen (haveli’s) getuigen van het rijke verleden.

Door de uitlopers van de desolate Thar-woestijn gaat het de volgende ochtend naar Bikaner. Net als zovele steden gaat deze woestijnstad prat op een indrukwekkend fort: Junagarh. Liefhebbers kunnen ook een bezoek brengen aan Deshnoke, de befaamde rattentempel.

Een lange, maar boeiende rit door de feeërieke Thar woestijn. In de namiddag duikt als een fata morgana de zandstenen citadel van Jaisalmer op uit de vlakten. Deze oude woestijnstad was een van de grote stopplaatsen op de oude karavaanroutes. Vrije namiddag in Jaisalmer om rustig de oude stad met zijn kleine steegjes te verkennen.

De tweede dag van je verblijf neemt een gids je mee in de omgeving van Jaisalmer:  het Gadi-reservoir, de Cenotaphen en een aantal mooie dorpen in de omgeving. In de namiddag rijdb je verder de woestijn in voor een mooie zonsondergang nabij de duinen van Sam.

Door de Thar Woestijn gaat het naar Jodphur, opnieuw een culturele topper. De Blauwe Stad  wordt gedomineerd door het indrukwekkende Mehrangarh Fort. In de omgeving van de befaamde Clock Tower is het aangenaam kuieren door de uitgestrekte bazaar.

Wie iets meer tijd heeft, kan vanuit Jodphur een meerdaagse uitstap maken naar Rohet, in het gebied van de Bishnoi-stammen. Je kan er verblijven er in een uniek Heritage Hotel, ooit de residentie van de lokale Maharaja. De familie die deze unieke verblijfplaats uitbaat is de grondlegger van het toerisme in de regio en heeft heel goede contacten in de omringende Bishnoi-dorpen. De Bishnoi zijn niet alleen een van de kleurrijkste bevolkingsgroepen van Rajasthan, maar ze worden ook beschouwd als ‘de eerste ecologisten van India’ wegens hun bekommernis om de natuur en het milieu.

Veel reizigers haasten zich van Jodphur naar Udaipur, maar als je open staat voor iets anders kunnen we je zeker aanraden om een stop in het Pali-district in te lassen.

Nabij de Jawai rivier ligt een uitgestrekt natuurgebied dat beschouwd wordt als dé plaats in India om luipaarden te spotten. Anders dan in de ‘klassieke tijgerparken’ vind je hier nauwelijks toeristen en kan je in alle rust genieten van verschillende safari’s in het Park per jeep en te voet. Naast luipaarden vind je er tijdens onze wintermaanden (november tot maart) talloze vogelsoorten die er komen overwinteren (pelikanen, kraanvogels,…) en natuurlijk krokodillen die liggen te zonnen op de rivieroevers.

Er zijn in het gebied prachtige lodges en wildlife camps die je een onvergetelijke natuurervaring zullen bezorgen.

Na een laatste ochtendsafari in het park, rijd je zuidwaarts door de Araveli heuvels, voor een bezoek aan de grootste Jaintempel van India in Ranakpur: een groots witmarmeren complex in een prachtig kader. Aan de tempel is ook een groot gastenverblijf verbonden waar dagelijks honderden maaltijden aan de talloze pelgrims worden uitgereikt. Een indrukwekkende gebeuren…
Nadien gaat het in een uurtje naar Kumbalgarh, een van de grootste forten van India. De muren zijn zowat 38km lang en daarmee gaat het Fort prat op de 2de langste muur ter wereld (na de Chinese Muur). Het is er heerlijk rondwandelen met zichten op de Araveli heuvels.

In de ochtend maak je een rustige wandeling in de omgeving van Kumbalgarh door het voormalige jachtterrein van de Maharaja’s van Ghanerao. Gazellen, Nilgai Antilopen, Langur-apen en talloze vogels leven in de vallei.

Nadien reis je verder naar Udaipur, de merenstad, die je in de late namiddag bereikt. Bij valavond maak je nog een boottocht op het Pichola-meer met mooie zichten op de oude stad en op de verschillende paleizen.

Uiteraard bezoek je het  City Palace, een groot complex van verschillende paleizen en tempels, en de Jagdish Tempel, gewijd aan Vishnu. Op zijn minst even indrukwekkend is een excursie naar de eeuwenoude  Shivatempels van Eklingji op zo’n 25km van Udaipur. Deze populaire pelgrimsplaats telt een aantal mooie tempels gewijd aan de patroonheilige van de Mewar-bevolking.

Vanuit Udaipur is het behoorlijk ver rijden om het interessante oostelijke deel van Rajasthan te bezoeken. De meeste reizigers onderbreken dan ook hun reis onderweg met een of meerdere stops in stadjes op het platteland waar je kan logeren in residenties van oude adellijke families. Een persoonlijke favoriet is de residentie van de Maharaja’s van Shahpura,  al eeuwenlang een plaats voor typische gastvrijheid. Je verblijft er op het uitgestrekte domein in alle comfort, maakt kennis met het leven in en rond het naburige dorp en wordt wegwijs gemaakt in de rijke geschiedenis van de familie.

Een lange rit vandaag van een zestal uur naar het tijgerpark van Ranthambore, een paradijs voor wilde dieren als tijgers, hyena’s, luipaarden, sloth bears, krokodillen en talloze vogelsoorten. Bij aankomst in de namiddag een eerste safari door het Nationale Park en indien voldoende tijd bezoek aan het Ranthambore Fort.

 

In de vroege ochtend is er tijd voor een 2de safari door Ranthambore. Vervolgens rijd je naar een volgende topper: Jaipur, de culturele hoofdstad van Rajasthan. Het is een bruisende stad met een druk cultureel leven. Hoewel overal in Jaipur mooie paleisjes en koopmanshuizen elkaar verdringen, zijn er toch een aantal zaken die je zeker moet gezien hebben: het City Palace, het Paleis der Winden en het Observatorium zijn de belangrijkste.

Op enkele kilometers van het centrum vind je nog het Fort van Amber, een van de meest indrukwekkende forten van Rajasthan

Je reist verder oostwaarts. Op een goede 90 km van Jaipur stop je in het weinig bezochte Abhaneri voor een bezoek aan de Chand Baori , een grote ‘stepwell’. De volgende halte is Fatephur Sikri, een verlaten stad van de Moghulkeizers met o.m. een soefischrijn van Sallem Chesti. Na een  uitgebreid bezoek rijd je in de  late namiddag verder naar Agra, de stad van de Taj Mahal.

Bij zonsopgang breng je een bezoek aan de Taj Mahal, het symbool van India en van de liefde van Shah Jahan voor zijn echtgenote. Nadien bezoek je het Fort van Agra en tegen valavond ga je naar de Mehtab Tuinen aan de overzijde van de Yamunarivier voor de zonsondergang op de Taj.

Na een rustig ontbijt terugkeer naar Delhi met eventueel stop bij de tombes van Sikandra. Aankomst in de namiddag en transfer naar  hotel vlakbij de luchthaven. Er is een kamer ter beschikking tot het avondlijk vertrek naar de luchthaven voor de vlucht naar Europa. De volgende ochtend arriveer je in Brussel, Amsterdam of Parijs.

Rajasthan is het India van de fotoboeken. Van kleurrijke uitgedoste vrouwen en mannen met tulbanden. Van sprookjesachtige paleizen en indrukwekkende forten.

Praktisch

Reisperiode

De beste periode voor een Rajasthanreis is van oktober tot maart-april. Een groot deel van  Rajasthan heeft een woestijnklimaat met vaak warme dagen en soms koude nachten. Vooral in december-januari kan het flink afkoelen.

Vanaf maart bouwt de hitte zich langzaam op om te resulteren in de moessonperiode tijdens de zomermaanden. De regenbuien in Rajasthan zijn vaak hevig, maar meestal kort. Wie niet geeft om de hoge temperaturen kan dus ook in de zomermaanden naar Rajasthan.

Reisduur

Wie enkele hoogtepunten van Rajasthan wil combineren met bijvoorbeeld de Taj Mahal heeft aan een achttal dagen genoeg. Er valt echter zoveel te beleven in Rajasthan dat een rondreis van 2 weken of langer min of meer de norm is.

Rajasthan heeft een ongekend aanbod aan overnachtingsmogelijkheden. Sfeervolle paleizen, oude residenties, comfortabele boetiekhotels,  glamping tenten met een koloniaal tintje,… je vindt het allemaal in Rajasthan.

Wij opteren zelf steeds voor accommodaties die nauw aansluiten bij de sfeer van het land, maar ook voor wie graag in meer klassieke luxe-accommodaties verblijft, zijn er heel wat mogelijkheden.

Een absolute aanrader om op te nemen in je reisprogramma zijn enkele Heritage Hotels.

Een Rajasthan-reis stelt in principe geen fysieke eisen. Wie in een normale gezondheid verkeert, zal zeker van dit kleurrijke stukje India genieten.

Op alle reizen heb je een comfortabel voertuig met chauffeur ter beschikking. Hij regelt alle praktische aspecten van de reis en schakelt ook regelmatig natuur- of stadsgidsen in bij de bezoeken. Heb je minder tijd ter beschikking, dan kan je je ook tussen bepaalde steden per vliegtuig verplaatsen.

 

 

Bovenstaande inspiratiereis geeft je slechts een idee van de reismogelijkheden in Rajasthan. Er zijn nog tal van andere leuke dorpen, interessante historische sites of indrukwekkende ervaringen die we in je reis kunnen opnemen.

Heb je zelf zaken die je zou willen bezoeken of heb je zelf een route in gedachten ? Laat het ons weten en we geven je eerlijk en correct advies over de haalbaarheid van je plannen.

Wil je Rajasthan combineren met andere delen van India of andere toeristische toppers als Varanasi? Het kan allemaal.

Elke reiziger is anders en heeft andere verwachtingen. Daarom werken we elke reis volledig uit op jouw maat, zowel qua programma als qua accommodaties.

Offerte aanvragen

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy

Schrijf je in op onze nieuwsbrief