CENTRAAL INDIA

Tijger Reizen in de Nationale Parken

Vraag offerte Offerte

TIJGER REIZEN OP MAAT

India is het land van de tijgers. Hoewel de majestueuze koning van de jungle tot de meest bedreigde soorten ter wereld behoort, treft men op een aantal locaties in India nog flink wat tijgers aan. Het groots opgezette Tiger Project van de Indische overheid en verschillende internationale instanties, werpt stilaan vruchten af. De Tijger is in India aan een kleine opmars bezig en heb je in tal van Nationale Parken quasi zekerheid dat je tijgers zal kunnen spotten. Er zijn talloze tijgerparken verspreid over heel India, maar de parken in de deelstaten Maharastra en Madhya Pradesh behoren tot de beste om tijgers in het wild te observeren en te fotograferen.

Het programma van een tijger reis draait vooral om uitstappen per jeep en boot door de verschillende nationale parken. Deze gebeuren vrijwel allemaal in de ochtend en in de late namiddag, wanneer de dieren zich het meest vertonen. De rest van de dag kan je heerlijk genieten van comfortabele junglelodges of kan je kleine, zeer typische dorpen en leefgemeenschappen bezoeken.

Naast de tijgers valt er in de Indische natuurparken echter nog heel wat meer te beleven: honderden vogelsoorten, luipaarden, beren, tientallen hertensoorten, krokodillen,… en natuurlijk een zeer specifieke flora die verschilt van park tot park. De vegetatie bestaat grotendeels uit lage bossen en diepe wouden, uitgestrekte graslanden en kleine meren die fungeren als drinkplaats voor het wild.

Onderstaande inspiratiereis geeft je in een tweetal weken een mooi beeld van enkele van de mooiste Tijgerparken in Centraal India. We werken elke tijgerreis op maat uit: wil je meer parken bezoeken, dan kan dat uiteraard. Je kan een tijgerreis in bepaalde periodes ook combineren met een reis op zoek naar Sneeuwluipaarden in Ladakh.

Hoogtepunten Tijger Reizen India

  • Grote zekerheid om tijgers te spotten
  • Charmante safarilodges
  • Dagelijkse jeepsafari's
  • Exclusieve natuurparken

Inspiratiereis Tijgers spotten in India

Vlucht vanuit Europa naar  Delhi.  Bij aankomst transfer naar een comfortabel hotel nabij de luchthaven.

Transfer terug naar de luchthaven en binnenlandse vlucht naar Nagpur. Bij aankomst wacht je privé-chauffeur je op voor een transfer naar Tadoba National Park.

Zowel in de ochtend als ’s avonds maak je per jeep een tocht door het Tadoba Park. Je wordt vergezeld door een van de natuurgidsen van de lodge. Het park is in totaal zo’n 625km² groot en telt een populatie van zo’n 65 tijgers, naast luipaarden, wilde honden, beren en verschillende hertensoorten. Krokodillen en talrijke watervogels tref je aan op het meer dat deel uitmaakt van het Nationale Park.

Na een laatste ochtendsafari in Tadoba, vertrek je naar je volgende bestemming: Pench National Park. Het centrale gedeelte van dit park is zo’n 290km² groot en nestelt zich in de zuidelijke Satpuda Heuvels en langs de gelijknamige Pench rivier. Vanuit de lodge maak je twee safari’s door het Pench National Park met een lokale natuurgids.

Door een landelijk gebied rij je naar Kanha National Park, het grootste Tijger Reservaat van India en een voorloper in het Tiger Project ter bescherming van de koning van de jungle. Tegen de avond maak je een eerste gamedrive.
Elke ochtend en avond verken je per jeep opnieuw het Park. Door dichte Sal-begroeiing en over uitgestrekte grasvlakten gaat je op zoek naar de Bengaalse tijger. Kanha telt momenteel een populatie van zo’n 60 tijgers. Slechts 25% van het Nationale Park is toegankelijk voor bezoekers.

Naar Bandhavgarh National Park, het park dat prat gaat op de aanwezigheid van de zeldzame Witte Tijger. In de namiddag een eerste safari door het park. In de voor- en namiddag telkens een bezoek aan Bandhavgarh, de oude jachtgronden van de koninklijke familie van Rewa. Het park strekt zich uit in een heuvelachtig gebied afgewisseld met uitgestrekte graslanden en salwouden. Je kan ook het oude paleis bezoeken dat in het park gelegen is.

Na een laatste ochtendsafari in Bhandhavgarh gaat het naar Panna, op zo’n 30km van Khajuraho. Door zijn ligging is dit een veelbezocht National Park. Niettemin blijft het een van de beste plekken in Madhya Pradesh om tijgers, luipaarden en jakhalzen te spotten. Per boot trek je er op uit langs de Ken-rivier om het rijke vogelleven te observeren. Een korte uitstap naar de bekende tempels van Khajuraho geeft een culturele touch aan je verblijf.

Terugkeer per vlucht of per trein naar Delhi. Bij aankomst transfer naar een hotel vlakbij de luchthaven om op te frissen in afwachting van de vlucht huiswaarts.

Eventueel kan je je programma ook verlengen vanuit Khajuraho met een bezoek aan Varanasi, of kan je verder reizen richting Agra en Rajasthan.

Tijgers spotten ? In de Nationale Parken van Centraal India tref je de grootste populaties tijgers ter wereld aan.

Praktisch

Reisperiode

Om je kansen op het spotten van tijgers te optimaliseren, kies je best voor een drogere periode. Vanaf begin oktober is de moesson achter de rug en openen de Nationale Parken opnieuw. Van oktober tot december is alles nog groen en staat de natuur overvloedig in bloei. Om vogels te spotten is dit een ideale periode.  Tijgers gemakkelijker een schuilplaats in de dichte begroeiing, maar de ervaren parkrangers kennen meestal wel de plekjes waar ze zich ophouden. Vanaf januari tot  april – mei stijgt de temperatuur in Centraal India. Het kan 40°C en meer worden. Het landschap wordt dorrer. Waterpoelen drogen uit en de dieren verzamelen zich in de buurt van de overblijvende meertjes en rivieren. Het maakt het dan ook eenvoudiger om tijgers te spotten.

Tijdens de moessonperiode in de zomermaanden zijn veel Nationale Parken gesloten voor toeristen.

Reisduur

Een bezoek aan de tijgerparken kan een reis op zich zijn, maar kan ook deel uitmaken van een (langere) India-reis. Je dient er wel rekening mee te houden dat de mooiste tijgerparken in Centraal India liggen en dat de afstanden tussen de verschillende parken vrij groot zijn. Voorzie ook voldoende tijd in elk park: beter 2 parken grondig bezoeken, dan 5 parken oppervlakkig verkennen.

We helpen je graag bij een realistische en haalbare planning van je tijgerreis in India

 

In en rond de meeste Nationale Parken vind je tal van accommodaties. Echte budget-accommodatie is niet beschikbaar tenzij je bereid bent om dagelijks een uur of langer te rijden om bij de ingang van het Park te komen.

De meer exclusieve lodges en junglecamps liggen bij delen van het park waar minder toeristen komen. Meestal hebben zij eigen jeeps, zeer ervaren natuurgidsen en krijgen ze door de parkrangers de beste ‘slots’ toegewezen om met hun gasten op verkenning te gaan.

Aangezien de meeste activiteiten in de parken in de vroege ochtend en de late namiddag plaats vinden, spendeer je vaak behoorlijk wat tijd in je accommodatie. Tijdens de ideale ’tijgermaanden’ is het bovendien ook zeer warm. De keuze van je accommodatie is dan ook een essentiële factor voor een geslaagde tijgerreis.

Aangezien de safari’s in de parken per jeep/boot gebeuren, stelt een tijgerreis in principe geen fysieke eisen. In sommige lodges worden lichte natuurwandelingen ingepland om vogels te spotten of om kennis te maken met het leven in naburige dorpen. De temperatuur die in april – mei kan oplopen tot 40°C op de middag, kan het wel lastig maken.

Op alle reizen heb je een comfortabel voertuig met chauffeur ter beschikking voor de transfers tussen de parken. In de nationale parken gebeuren de gamedrives met jeeps van je accommodatie of met jeeps van de lokale rangers. Vaak deel je de jeep met 4 andere gasten van de lodge, al kan er ook geopteerd worden voor privé-jeeps enkel voor jouw gezelschap.

De meeste parken laten geen namiddag- en avondsafari’s toe op woensdag.

Bovenstaande inspiratiereis geeft je slechts een idee van de verschillende reismogelijkheden. Er zijn nog tal van andere natuurparken, interessante historische sites of indrukwekkende ervaringen die we in je tijgerreis kunnen opnemen.

Heb je zelf een route in gedachten ?  Zijn er Nationale Parken die je wil bezoeken? Laat het ons weten en we geven je eerlijk en correct advies over de haalbaarheid van je plannen.

Wil je je tijgerreis door India combineren met andere delen van India of zelfs met andere bestemmingen als Sri Lanka, Nepal of Bhutan? Het kan allemaal.

Elke reiziger is anders en heeft andere verwachtingen. Daarom werken we elke reis volledig uit op jouw maat, zowel qua programma als qua accommodaties.

Offerte aanvragen

"*" indicates required fields

Hidden
MM slash DD slash YYYY
Privacy
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief