Bhutan

Bumthang: het spirituele hartland

Bumthang: het spirituele hartland van Bhutan

Het Bumthang district bestaat uit 4 valleien die variëren tussen de 2600m en 4000m: Tang, Ura, Chume en Choekor. In deze laatste vallei ligt ook de districtshoofdstad Jakar, die uiteraard ook prat gaat op een imposante dzong. De meeste reizigers verblijven in de omgeving van Jakar en verkennen van daaruit de omliggende valleien met daguitstappen of zelf met een cultureel getinte trekking.

De valleien van Bumthang zijn wijds en op veel plaatsen dicht bebost. De bergflanken zijn glooiend en verlenen het geheel een zeer idyllisch karakter waardoor Bumthang zeker ook natuurliefhebbers zal kunnen bekoren.

De bevolking leeft er hoofdzakelijk van landbouw en van het hoeden van yaks die men op sommige plekken in grote kuddes aantreft. Daarnaast is het toerisme de jongste jaren sterk toegenomen door de constructie van een weg die het oosten en het westen van Bhutan met elkaar verbindt. Niettemin blijft Bumthang een van de beste plekken in Bhutan om kennis te maken met het rurale leven van de gewone Bhutanees. In elk dorpje en schooltje word je dan ook als een gast verwelkomd

JAMBAY LHAKHANG EN KURJE LHAKHANG

Een absolute must voor elke bezoeker aan Bumthang is een bezoek aan deze twee tempels die vlakbij Jakar liggen. Een eenvoudige wandeling brengt je van de ene tempel naar de andere.

De Jambay Lhakhang is een van de oudste boeddhistische tempels van Bhutan en werd, volgens de overlevering, gesticht door de Tibetaanse vorst Songtsen Goempo in de 7de eeuw. Op 1 dag bouwde hij 108 tempels op de overblijfselen van een demon die de verspreiding van het boeddhisme tegen hield en die door hem verslagen wordt. Elk jaar wordt bij deze tempel een bekend festival gehouden dat bezoekers van heinde en ver aantrekt.

De Kurje Lhakhang ligt op een twintigtal minuutjes wandelen en bestaat eigenlijk uit 3 tempels. De rechtertempel dateert uit 1652 en werd gebouwd tegen de rotswand waar Guru Rinpoche mediteerde in de 8ste eeuw. De middelste tempel is de meest heilige: hier treft men een afdruk van Guru Rinpoche aan in de rotsen. De 3de tempel is veel recenter en werd opgericht in 1990 door Ashi Kesang, de moeder van de huidige koning. Rondom het complex werd een muur van 108 chorten opgetrokken.

TANGBI GOMPA

Zo’n 30 minuten noordelijk van de Kurje Lhakhang ligt Tangbi Gompa. Ook hier gaat elk jaar in oktober een groot festival door: het Tangbi Mani met prachtige maskerdansen. De gompa stamt uit de 15de eeuw en bevat verschillende heiligdommen met o.a. merkwaardige beelden van de historische boeddha, de huidige boeddha en de toekomstige boeddha.

MEMBAR TSO (HET BRANDENDE MEER)

Een van de belangrijkste pelgrimsplaatsen in de Tang-vallei is Membar Tso, het Brandende Meer. Het is eigenlijk meer een plek waar de rivier zich door een nauwe kloof stort. Volgens de overlevering vond Pema Linga, de Schattenzoeker, er verscheidene schatten die door Guru Rinpoche verborgen waren. Pema Linga sprong in het water met een brandende boterlamp en kwam weer boven met tal van religieuze artefacten en met een lamp die nog steeds brandde. De hele site is afgeboord met duizenden gebedsvlaggen en er is een klein schrijn opgericht.

DE URA VALLEI

De meest oostelijke vallei van Bumthang is de vallei van Ura. Ze vormt de toegangspoort tot het ongerepte Oost Bhutan. Tot voor enkele jaren was het een relatief arm gebied, maar de aanleg van een weg die het oosten en het westen met elkaar verbindt, bracht ook hier de nodige welvaart. De bewoners van de Ura-vallei zijn vooral actief als landbouwers en yakherders. Heel apart is de structuur van de dorpen: de huizen liggen er meer in kleine clusters bij elkaar. De imposante Ura Lhakhang met een groots beeld van Guru Rinpoche is zeker een bezoek waard.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief