Nepal

Pokhara aan het Fewa Meer

Pokhara – Genieten aan het Fewa Meer

Pokhara, de tweede stad van Nepal, is helemaal iets anders dan het drukke Kathmandu. Dit kleine stadje aan een uitgestrekt meer is een perfecte uitvalsbasis voor een trekking in de Annapurna.

Tot in de jaren 80 was dit een slaperig stadje voornamelijk bewoond door Gurung en Newar. In de lodges aan de Lakeside trof men enkel trekkers en oude hippies aan. De jongste decennia kende het stadje vooral aan de oevers van het meer een enorme boom, maar de relaxe sfeer hangt er nog steeds in de vele bars, winkeltjes en restaurantjes. Naast de vele trekkings die vanuit Pokhara starten kan je er ook terecht voor meer avontuurlijke activiteiten zoals parapente, rotsklimmen, bungeejumpen, mountainbiken enz.. Ook de moeite waard is een uitstap naar de nabijgelegen meren van Begnas en Rupa.

REIZEN NAAR POKHARA

Pokhara ligt op zo’n 200km ten westen van Kathmandu en is vlot te bereiken.
Over de weg kan je met een taxi, een zogenaamde touristbus of een locale bus het traject afleggen. Voor velen is dit een lastige rit van zo’n 6 tot 8 uur, afhankelijk van het steeds drukker wordende verkeer. Het spreekt vanzelf dat je met een privé-taxi meer kan genieten van dit lange traject. Je kan dan stoppen waar je wilt en omdat het nu eenmaal iets sneller gaat. De ‘Aziatische’ rijstijl van de Nepalese chauffeurs is een avontuur op zich.
Is de route je iets te lang, dan kan je bijvoorbeeld ook een stop in Bandipur inlassen. Of je kan het traject breken met een kort verblijf in Chitwan National Park.

Aangezien je achteraf ook terug naar Kathmandu zal moeten om je intercontinentale vlucht te nemen, leggen veel reizigers tegenwoordig het traject Kathmandu – Pokhara af met een binnenlandse vlucht.

De prijzen kunnen variëren afhankelijk van het seizoen, maar bedragen zo’n 100-125  Euro per persoon. Deze vluchten worden uitgevoerd door lokale maatschappijen die op de zwarte lijst staan van de EU. Niettemin is het traject Kathmandu – Pokhara de drukste luchtvaartroute van Nepal en zijn er slechts uitzonderlijk problemen.

Pokhara is een leuk stadje met een aangenaam klimaat , het hele jaar door. Het is de uitvalsbasis voor trektochten in de Annapurna, maar je kan er ook gewoon relaxen en genieten aan de oevers van het Fewa Meer.

HOTELS EN ACCOMMODATIE IN POKHARA

Meer nog dan in Kathmandu vind je in Pokhara een breed gamma aan verblijven en accommodaties. Het aanbod is groot en de concurrentie is navenant.

Wie het sober wil houden, vindt vast wel een leuk hotel aan de oevers van het meer. Elke Nepal-reiziger heeft zo wel zijn favorieten, maar in se bieden de meeste hotels nette kamers en echt wel waar voor je geld.
Helemaal aan de top van het gamma vind je enkele stijlvolle en luxueuze hotels zoals de oude Fishtail Lodge, de Temple Tree,  de geweldige Tiger Mountain Lodge en Pavilions Himalayas.

Ook qua eten scoort Pokhara hoge toppen. Niet voor niets blijven veel trekkers hier enkele dagen rondhangen na een trektocht door de Himalaya om te genieten van de geneugten des levens.

Moondance Restaurant is reeds 25 jaar een begrip, maar ook andere plekken aan de Lakeside zullen je zeker kunnen verrassen met inventieve westerse gerechten met een Nepalese touch.

TREKKINGS IN DE ANNAPURNA

Pokhara is de ideale uitvalsbasis voor een trekking in de Annapurna. Door het grote netwerk aan paden zijn er in dit gebied tal van mogelijkheden, van lichte trekkings van 2 tot 3 dagen naar kleine dorpjes als Sarangkot tot langere tochten van 2 tot 3 weken naar bijvoorbeeld het Basiskamp van de Annapurna.
Ook wie te voet naar Mustang wil, passeert via Pokhara en neemt vandaaruit meestal een korte vlucht naar de airstrip van Jomsom.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief