Er zijn zo van die unieke plekken ter wereld die op het verlanglijstje van elke wereldreiziger staan. Tigers Nest in Bhutan is er daar een van. Naar Bhutan reizen zonder Tigers Nest gezien te hebben, is als naar Peru reizen zonder Macchu Pichu bezoeken of naar Egypte zonder de piramides.
DE TIJGER VAN GURU RINPOCHE
De geschiedenis van Tigers Nest of Taktsang gaat terug tot de 8ste eeuw toen, volgens de overlevering, de bekende boeddhistische heilige Padmasambhava (ook gekend als Guru Rinpoche) de plek bezocht en er mediteerde in een grot. Guru Rinpoche landde op de rug van een tijger die hem vanuit Oost Bhutan ter plekke bracht. Hij versloeg er een lokale demon en verbleef er 4 maanden in de grot. Van hieruit verspreidde hij de boeddhistische leer aan zijn volgelingen.
De eerste tempel dateert echter van het begin van 16de eeuw en in 1645 werd het hele complex gewijd aan Shabdrung, de krijgsheer die Bhutan verenigde. Hij richtte ook overal in het land de befaamde dzongs op.
In de loop der tijden werden verschillende tempels bijgebouwd en kreeg het complex zijn definitieve vorm. In 1998 zorgde een brandende boterlamp ervoor dat het hele complex in de vlammen opging.
De alom gerespecteerde Vierde Koning van Bhutan zorgde er echter voor dat Taktsang werd heropgebouwd en beter toegankelijk gemaakt en sinds 2005 is het Tigers Nest weer in zijn volle glorie hersteld.
EEN WONDERLIJK BEELD
Tigers Nest is omgeven met veel verhalen en legendes, maar een van de meest aparte gaat toch over het beeld van Guru Rinpoche. Het beeld werd gemaakt in de dzong van Punakha en werd overland naar de klif waarop Tigers Nest ligt, gebracht. Het laatste stuk naar de eigenlijke tempel was (en is ) moeilijk toegankelijk en verliep langs een smal bergpad dat langs de rotswand slingert. De Bhutanezen zaten met de handen in haar. Maar plots begon het beeld te spreken en vertelde het aan de dragers dat ze het maar moesten achterlaten. Er zou wel iemand komen die het probleem zou oplossen.
De dragers lieten het beeld dus achter en toen ze de volgende morgen terugkeerden was het op miraculeuze wijze verplaatst naar de grot in de tempel. Daar wordt nu het Schrijn van het Sprekende Beeld van Guru Rinpoche vereerd.
HOE TIGERS NEST BEZOEKEN ?
Tigers Nest ligt op een klif van zo’n 900m hoog boven de vallei van Paro. Een autorit van zo’n 20 minuten brengt je vanuit het centrum naar de voet van de klif. Het klooster is niet per voertuig te bereiken. Je hebt de keuze tussen een wandeling van 2 tot 3 uur of je kan voor een deel van het traject lokaal een paardje (met een begeleider) huren aan de start van het wandelpad.
Het pad slingert langs de heuvel en door de bossen omhoog en is behoorlijk steil bij momenten. Verloren lopen is echter niet aan de orde. Volg gewoon het breedste pad dat omhoog loopt. Af en toe zijn er steile ‘shortcuts’ die vooral door de Bhutanese pelgrims worden genomen.
Het duurt ongeveer een anderhalf uur voor je een klein plateautje bereikt met enkele gebedsmolens en duizenden gebedsvlaggetjes. Verder kunnen de paarden niet komen, dus voor wie slecht te been is, houdt hier de wandeling op. Een vlak paadje brengt je echter bij de Cafetaria, een lokaal theehuis, waar je van een kopje thee of koffie kan genieten met een geweldig uitzicht op Taktsang.
De meeste reizigers wandelen echter nog een uurtje verder. Eerst langs een breed pad, maar dan langs steile trappen in de rotswand naar beneden langs kleinere tempels en chorten. Gelukkig zijn er relingen aangebracht zodat de wandeling helemaal niet gevaarlijk is. Het zicht op Taktsang wordt steeds beter.
Een laatste klim brengt je dan naar het eigenlijke klooster waar je ongeveer een uurtje dient uit te trekken voor een bezoek aan de verschillende tempels.
Binnen in Taktsang is het volledig verboden om te fotograferen. Je zal fototoestellen en mobiele telefoons dan ook in bewaring moeten geven in een van de lockers bij de ingang.