Ladakh

5 culturele hoogtepunten

5 culturele hoogtepunten in Ladakh

Zonder te vervallen in eindeloos tempelbezoek, zijn er een vijftal absolute culturele hoogtepunten waarvan je er op zijn minst enkele moet gezien hebben tijdens je reis naar Ladakh.
Zelfs al ben je niet diepgaand geïnteresseerd in de boeddhistische filosofie of levenswijze, dan nog zal je zeker perplex staan door de schitterende omgeving waarin deze gompa’s of kloosters gelegen zijn.

DE GOMPA VAN LAMAYURU

In een desolaat maanlandschap ligt de gompa van Lamayuru, zo’n 125km ten westen van de hoofdstad Leh. Als een van de oudste en belangrijkste kloosters van Ladakh trekt deze gompa jaarlijks enkele duizenden bezoekers aan. Op een klif die boven de lemen dorpshuizen uitsteekt, ligt het witte klooster in al zijn glorie.

In het verleden waren er bij momenten 400 monniken aanwezig, maar hun aantal is nu fors geslonken: officieel zijn er nog zo’n 150 monniken, maar vaak tref je er in de zomermaanden maar een dozijn aan.
Het hele kloostercomplex omvat verschillende tempels, meditatiecellen, grote stupa’s en chorten die met gebedsvlaggen versierd zijn. In de vroege ochtend en de namiddag kan je er vrijwel elke dag een puja (boeddhistische ceremonie) bijwonen.

De gompa vormt het start- en eindpunt van verschillende trektochten in Ladakh en ligt ook op de weg tussen Srinagar – Kargil en Leh waardoor hij gemakkelijk kan opgenomen worden in een reisroute. Jaarlijks is er ook een kleurrijk festival.

HET KLOOSTER VAN HEMIS

40 km ten oosten van Leh ligt de gompa van Hemis, jaarlijks het decor van wat ongetwijfeld het bekendste boeddhistische festival is van Ladakh. Het klooster behoort tot de Drukpa-strekking binnen het Tibetaans boeddhisme en had in het verleden ook veel politieke macht.
Heden ten dage is het een van de rijkste kloosters van Ladakh. Met de hulp van de boeddhistische gemeenschap (ook vanuit Europa en de USA) werden grote delen van de gompa zorgvuldig gerestaureerd en heel waarschijnlijk zal de gompa binnenkort ook uitgeroepen worden tot Werelderfgoed.
Een uitstap naar Hemis wordt vaak gecombineerd met een bezoek aan het oude koninklijke paleis van Shey en aan de gompa van Thikse.

DE RELIGIEUZE ENCLAVE ALCHI

Alchi ligt ongeveer halverwege tussen Lamayuru en Leh, en vormt een mooie stop om er eventueel te overnachten. Alles in dit slaperige dorpje draait rond de bekende tempels die uitgeroepen werden tot Unesco Werelderfgoed.
Net als Lamayuru wordt het kloostercomplex van Alchi toegeschreven aan Rinchen Zangpo, die het in de 11de eeuw zou gesticht hebben. In de schaars verlichte tempels tref je de mooiste fresco’s aan van Ladakh, hoewel een verregaande restauratie zich opdringt. Vergeet je zaklamp niet om van al dat moois te genieten.
Naast de fresco’s is vooral ook het mooi Kashmiri houtsnijwerk aan de poorten, deuren en dakgebintes van de tempel de moeite waard.

HET KLOOSTER VAN LIKIR

Eveneens ten westen van Leh, net voor het dorpje Saspol, ligt de imposante gompa van Likir. Opvallend is zeker het immense boeddha-beeld dat van ver zichtbaar is, maar ook de opbouw van het klooster geeft het meer de allure van een fort.

Een honderdtal monniken leven nog in het klooster en zij hebben ook het klooster van Alchi onder zich. Verder is Likir vooral bekend om zijn grote collectie thanka’s (schilderijen op doek) en gaat het prat op een uitgebreide verzameling oude boeddhistische manuscripten.

HET KLOOSTER VAN THIKSE

Het meest gefotografeerde boeddhabeeld van Ladakh is zonder twijfel het 15m hoge beeld van de Maitreya Boeddha (de toekomstige boeddha) in de gompa van Thikse, op een goed halfuur rijden van Leh.
Thikse behoort tot dezelfde Orde als Likir en werd in de 15de eeuw gebouwd. De gompa lijkt op de Potala in Lhasa (Tibet) en is volledig gebouwd op een heuvel met onderaan de vertrekken van de monniken en boven de verschillende tempels en heiligdommen.
Thikse wordt meestal samen bezocht met de gompa van Hemis. Je kan tijdens de zomermaanden echter ook verblijven aan de voet van de gompa in het prachtige Chamba Camp.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief