Buthan

5 redenen om  nu naar Bhutan te reizen

5 redenen om nu naar Buthan te reizen

Een bestemming die de jongste jaren op elk ‘must visit’-lijstje opduikt is Bhutan. Het mysterieuze ‘Koninkrijk in de Wolken’ wordt beschouwd als een van de meest authentieke en exclusieve reisbestemmingen.  Ons eerste bezoek aan Bhutan dateert van begin jaren 2000 en nog steeds blijft het land ons verbazen.

Maar wat maakt een Bhutanreis zo speciaal en waarom is dit nu hét moment om naar Bhutan te reizen ?

1. BHUTAN STAAT OP EEN KRUISPUNT

Hoewel Bhutan de hele covid-crisis goed doorspartelde (met een van de snelste vaccinatiecampagnes ter wereld !), had de pandemie toch zijn impact. Het toerisme kwam volledig tot stilstand. De overheid deed er alles aan om iedereen ‘aan boord’ te houden, maar economisch was de impact enorm. Veel jongeren kozen voor een leven in het buitenland en dit bracht spanningen teweeg in de traditionele maatschappij. Het land bevindt zich momenteel nog meer op een kruispunt tussen moderniteit en traditionele waarden. Een boeiend moment om in Bhutan te zijn en hierover met Bhutanesen van gedachten te wisselen.

2. ONTHAASTEN IN ZIJN PUURSTE VORM

De Bhutanese samenleving leeft op het rustige ritme van de seizoenen. Bhutan is dan ook een land dat je op deze manier moet beleven. Rustig en niet overhaast hollen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid. Zelfs het grootste stresskonijn komt na een Bhutanreis als herboren terug.

Elke politieke of economische beslissing wordt er afgewogen aan het concept van Bruto Nationaal Geluk. Hoeft die weg zo nodig aangelegd te worden ? Materiële welvaart ok, maar wat is de impact hiervan op mens en milieu?  Vragen die bij ons in het Westen slechts de jongste jaren durven gesteld te worden, maar die in Bhutan al decennialang het dagelijkse leven bepalen;

3. LAGERE TOERISTENTAKS

Bhutan heeft in de jaren 70 resoluut gekozen voor kwaliteitstoerisme. In tegenstelling tot buurlanden India en Nepal die overspoeld werden door massatoerisme en backpackers, hield Bhutan de grenzen jarenlang dicht voor wie niet bereid was om minstens 250 EUR per dag te betalen. Dit resulteerde in een beperkte aanwezigheid van toerisme, weinig schade door toeristische infrastructuur en een hoge opbrengst.

Na COVID werd de hele politiek rond het toerisme grondig herdacht. De hoge taks werd uiteindelijk bijgesteld naar zo’n 100 Euro per dag.

Nog altijd niet spotgoedkoop, maar daar is het de Bhutanezen niet om te doen. Het grootste deel van de opbrengst van je Bhutanreis wordt gebruikt om aan de 700.000 Bhutanesen gratis onderwijs en gezondheidszorg aan te bieden.

De geringe aanwezigheid van toeristen zorgt er ook voor dat de lokale bevolking zijn levenswijze en tradities relatief ongestoord kan voortzetten.

Als reiziger kan je in Bhutan genieten van schitterende hotels als Amankora en Six Senses.

4. CARBO-NEGATIEF: HET KAN !

In de hele klimaatproblematiek profileert Bhutan zich al jaren als beste leerling van de klas. Het land is niet eens carbo-neutraal, maar zelfs carbo-negatief !

In de grondwet zit verankerd dat minstens 60% van het land bebost moet zijn, een norm die de Bhutanesen probleemloos halen. Nergens ter wereld worden trouwens meer bomen geplant dan in Bhutan. Wie dus houdt van zuivere berglucht en geurende bossen na een regenbui, is in Bhutan aan het juiste adres.

Grote wegen en doorgaand verkeer zijn er nauwelijks. En hoewel ook in de hoofdstad Thimphu sprake is van een avondspits, werd het enige verkeerslicht van de stad enkele jaren terug noodgedwongen verwijderd.

5. WEERGALOZE NATUUR EN CULTUUR

De natuur in Bhutan is ongeëvenaard. Hoewel de Himalayareuzen er niet boven de 7000m uitpieken, vind je er uitgestrekte natuurgebieden, met groene beboste heuvels. In het voorjaar kleuren de hellingen rood van de rododendrons, in de zomermaanden staan de terrasvelden groen en geel, de herfst is een mengelmoes van bruin en geel en in de winter kan je genieten van prachtige staalblauwe luchten. Talloze vogelsoorten die elders in de Himalaya zeldzaam zijn worden in Bhutan frequent gespot, jaarlijks overwinteren grote kolonies Zwartnekkraanvogels uit Tibet in de valleien en de sneeuwluipaard heeft er hoog in de bergen zijn habitat.

De dzongs of versterkte kloosterburchten van Bhutan behoren tot het best bewaarde culturele erfgoed van Azië. Het zijn religieus-politieke centra die een centrale plaats in nemen in het Bhutanese leven, en die een belangrijke rol speelden in de geschiedenis van Bhutan. De meeste dzongs van Bhutan werden gebouwd door Shabdrung, een krijgsheer die Bhutan onder een centraal gezag bracht. Net als de talrijke boeddhistische tempels en kloosters worden zij door de Bhutanesen met veel toewijding onderhouden. Een bezoek aan Takstang, het bekende Tigers Nest, zal niemand onberoerd laten.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief