Nepal

5 leuke weetjes

5 leuke weetjes over Nepal

Het kleine Himalaya-staatje Nepal heeft niet alleen 8 van de hoogste bergen ter wereld op zijn grondgebied, maar er zijn nog enkele andere ‘wetenswaardigheden’ over Nepal die de moeite waard zijn.

EEN UNIEKE VLAG

De vlag van Nepal is de enige nationale vlag  ter wereld die geen rechthoekige vorm heeft. Ze bestaat uit twee rode driehoeken boven elkaar. Het karmozijnrood is de nationale kleur van Nepal. De blauwe band duidt ‘vrede’ aan en de twee symbolen voor Zon en Maan verwijzen naar de vroegere dynastie van de Rana-koningen.

GEEN DAG VAN DE ONAFHANKELIJKHEID

Aangezien Nepal nooit een kolonie is geweest, viert het ook geen Onafhankelijkheidsdag. Hoewel de Britten bij hun verovering van India verschillende keren geprobeerd hebben om Nepal in te lijven bij het Britse Empire, is dit nooit gelukt. Ook Tibetaanse vorsten zijn er nooit in geslaagd om Nepal te annexeren.

HET GEBOORTELAND VAN BOEDDHA

Het boeddhisme wordt meestal geassocieerd met landen als Tibet , Bhutan en Ladakh, maar de geboorteplaats van Boeddha was wel in Nepal, meer bepaald in Lumbini. Nepal trekt dan ook heel wat boeddhistische pelgrims aan. Hoewel het grootste deel van de bevolking Hindoe is, zijn er zo’n 10% boeddhisten in Nepal. Vaak zijn dit van oorsprong Tibetaanse vluchtelingen of bewoners van de hoger gelegen valleien op de grens met Tibet.

GEEN RELIGIEUS GEWELD

Het is niet vanzelfsprekend meer in deze tijden, maar van religieus geweld is er in Nepal nooit sprake geweest. Uiteraard heeft Nepal zijn portie oorlog en burgeroorlog achter de rug, maar nooit was dit religieus geinspireerd.  Hindoes en Boeddhisten leven er vreedzaam naast elkaar, en ook kleine moslim- en christenminderheden ondervinden er geen problemen.

Veel Nepalezen volgen zowel rituelen en feesten uit hindoeïsme en boeddhisme mee: de grens is niet altijd duidelijk.

EEN LEVENDE GOD

Goden behoren meestal ook letterlijk tot het godenrijk, maar Nepal is het enige land in de wereld dat prat gaat op een god die je in levende lijve kan bewonderen: de Kumari (the Living Goddes) huist in Kathmandu en is een premenstrueel meisje dat gezien wordt als de reincarnatie van de godin Durga. Zij wordt gekozen uit 3 tot 5 jarige meisje van de Shakya-kaste.

Haar belang mag niet onderschat worden: toen Nepal tot voor enkele jaren nog een koninkrijk was, diende zij jaarlijks de koning te zegenen. Wanneer zij dit weigerde, betekende dit zo goed als zeker het einde van de heerschappij van de koning.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief