Een culturele schatkamer

De vallei van Kathmandu

De Vallei van Kathmandu

De vallei van Kathmandu is voor de meeste reizigers de eerste kennismaking met Nepal. Voor je op rondreis of trekking vertrekt , verblijf je meestal een of meerdere dagen in deze vallei om even te bekomen van de lange vlucht of om enkele bezoeken te brengen aan de culturele en architecturale parels.

In de Kathmandu-vallei maak je vooral kennis met de bewogen geschiedenis van Nepal. Je hoeft echt niet ver uit Kathmandu Stad te gaan om reeds kennis te maken met het authentieke Nepal. De meeste excursies kunnen gebeuren als een daguitstap.

MyHimalaya kan voor je de bezoeken in en rond Kathmandu regelen met een lokale Engelstalige gids. Verken je de vallei liever per fiets of maak je graag een lichte culturele trekking over de randen van de vallei ? Neem dan met ons contact op.

De vallei van Kathmandu kan je het hele jaar door bezoeken, al ligt de beste reisperiode voor Nepal van oktober tot eind mei. Doordat de wegen in de Kathmandu over het algemeen vrij goed zijn, zijn de vallei en de verschillende bezienswaardigheden echter goed te bezoeken tijdens onze zomer.

We zetten de belangrijkste bezienswaardigheden op een rijtje:

KATHMANDU STAD

Kathmandu is niet langer de kleine gezellige stad van weleer, maar een heuse metropool. De stad kampt met enorme ecologische problemen en is zeker in de drogere periodes enorm stoffig. Niettemin kan je in het stadcentrum nog steeds de unieke middeleeuwse sfeer opsnuiven flanerend door de nauwe steegjes, langs de tempelpleintjes en in de talrijke bazaars. De meeste reizigers verblijven in de toeristenwijk Thamel: een bont amalgaam van winkeltjes, typische restaurantjes, gezellige bars en kleinschalige hotels. In een groot deel van Thamel is gemotoriseerd verkeer niet toegelaten en is het aangenaam verblijven.

Bezoek naast Durbar Square (het centrale tempelplein) zeker ook de 2 bekende boeddhistische stupa’s van Swayambunath en Bodnath. Het hindoe-heiligdom Pashupatinath, bezoek je best in de ochtend als er crematies gebeuren aan de oevers van de rivier.

PATAN

De tweede stad van de Kathmandu-vallei gaat naadloos over in de hoofdstad. Ook hier heb je weer een Durbar Square met prachtige tempels. Zeker een bezoek waard is het bekende Museum van Patan.

Veel Nepalreizigers verblijven de jongste jaren in Patan in plaats van in Thamel: je hebt er niet de ambiance van Thamel, maar het is er wel rustig en er zijn de jongste jaren verschillende gezellige restaurants opgedoken.

BHAKTAPUR

De best bewaarde middeleeuwse stad van Nepal is een beschermd Unesco-monument en is voor velen een verademing na de drukte van Kathmandu. Grotendeels verkeersvrij vormt het oude hart van de stad een plaats waar het aangenaam kuieren is tussen de verschillende tempels en marktjes. Bhaktapur is ook de stad van de pottenbakkers. Dit eeuwenoude ambacht wordt op verschillende pleintjes in de stad beoefend: de duizenden potten die liggen te drogen, bieden een fotogeniek schouwspel.

Onze tip voor wie voldoende tijd heeft: boek via MyHimalaya een extra overnachting in Bhaktapur in een gezellig guesthouse en geniet van de avondlijke rust als de dagjestoeristen vertrokken zijn.

In de Kathmandu-vallei maak je vooral kennis met de bewogen geschiedenis van Nepal. Je hoeft echt niet ver uit Kathmandu Stad te gaan om een sprong terug in de tijd te maken.

NAGARKOT

Dit uitgestrekte dorp op de randen van de vallei is voor velen het ultieme uitzichtpunt voor een weergaloos panorama op zowat de hele Nepalese Himalaya-keten. De zonsopgang boven de bergen behoort tot de mooiste van Nepal.

Je opteert best voor een formule waarbij je overnacht in Nagarkot in een van de berghotelletjes op de rand van de vallei. Van hieruit kan je dan in de ochtend een feeërieke zonsopgang meemaken. Nagarkot werd door de aardbeving in 2015 vrij zwaar getroffen. Daarom opteren reizigers meer en meer voor een verblijf in het nabijgelegen Dhulikhel.

Eerlijkheidshalve dient wel gezegd dat de Himalaya vanuit Nagarkot enkel bij mooi weer goed zichtbaar is. Het najaar, de winter en het vroege voorjaar zijn de beste reisperiodes om de Himalaya vanuit Nagarkot te kunnen observeren. Vanaf Pasen ongeveer dalen de kansen op goede zichten vanuit Nagarkot aanzienlijk.

PANAUTI

Gelegen aan de samenvloeiing van 2 rivieren is dit oude Newari-dorp een schatkamer van oude architectuur.

BUDHANILKANTHA

Aan de voet van de 2730m hoge Shivapuri is dit stadje vooral bekend om zijn monumentale rustende Vishnu-beeld.

DHULIKHEL

Boven op een heuvel met een uitzicht op de terrasvelden ligt Dhulikhel, ooit een belangrijke handelspost en het centrum van de eeuwenoude houtsnijkunst. Vanuit Dhulikhel zijn er bovendien heel wat interessante dagwandelingen te maken. Absoluut top is een verblijf in Dhulikel van minstens 1 nacht: zo kan je ene prachtige zonsopgang mee maken.  Dwarika’s Resort is hiervoor een uitgelezen verblijfplaats.

Onze tip: maak een dagwandeling vanuit Nagarkot naar Dhulikel door verrassend authentieke dorpjes en langs de kleurrijke terrasvelden. Vanuit Dhulikel kan je ook verder wandelen naar Namobudha en Panauti met op de achtergrond de besneeuwde Himalayareuzen. Wil je er een mooie landelijke en lichte trektocht van maken dan is ook een bezoek aan Balthali de moeite waard.

CHANGU NARAYAN

Op een drietal uur wandelen van Nagarkot in een prachtige omgeving van rijstvelden, ligt het oudste tempelcomplex van de vallei van Kathmandu. De oudste inscripties dateren er uit 454 Voor Christus. De voornaamste tempel is gewijd aan Vishnu. De tempel werd zwaar beschadigd tijdens de aardbeving van 2015.

CHOBAR

Via een zanderige weg te bereiken, is Chobar vooral bekend om de Bagmati-kloof. Volgens de legende is deze kloof ontstaan door een zwaardhouw van Manjushree. Hierdoor liep het water uit een meer weg waardoor de vallei van Kathmandu bewoonbaar werd. Verder tref je er nog 2 belangrijke tempels: de Adinath Lokeshwar op de heuveltop waar pasgetrouwden offeren voor een gelukkig huwelijksleven en de aan Ganesh gewijde Jal Binayak Tempel.

BUNGAMATI

Een rustig, haast verkeersvrij Newari-stadje met enkele mooie tempels. Nauwelijks toeristen, dus zeker interessant voor wie op zoek is naar authenticiteit.

NAMOBUDHA

Een belangrijk boeddhistisch bedevaartsoord op een drietal uur wandelen van Dhulikel met een belangrijke gompa.

De meeste van deze locaties in de vallei van Kathmandu kunnen gecombineerd worden in een lichte trektocht van een 5-tal dagen. Ook kan je deze dorpen bezoeken tijdens comfortabele dagexcursies met privé-chauffeur vanuit Kathmandu Stad. Wij maken je graag vrijblijvend een reisvoorstel.

MyHimalaya

Verder lezen over onze bestemmingen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief